7 najboljših jadranskih senc

7 najboljših jadranskih senc

Večino počitniškega časa namenimo barvni preobrazbi naše kože, a prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom ima lahko tudi škodljive učinke. Nihče ne želi septembra pogledati v ogledali in videti dvajset let starejše različice samega sebe. Čuvajte se! In kam se na morju zateči, ko poskušamo ubežati sončnim žarkom? pod borovce, kakopak! Najboljši prostorčki na plaži vedno ležijo v senci in so tudi prvi zasedeni, zato smo izbrskali seznam hrvaških plaž, kjer je sence dovolj za vsako brisačo. In to zastonj!

 

Havajska plaža, Verudela, Pula

Na polotoku Verudela v Puli stoji – po našem mnenju – najlepša prodnata plaža v Istri. Havajka, kot ji rečejo domačini, je idealna za družine z majhnimi otroki in vse adrenalince, katerim se bodo zasvetile oči ob prvem pogledu na bližnje pečine. Plažo objema gosto posejana senca, ki jo mečejo prelepi borovci. Teh je dovolj, da lahko mirno zatisnete oči zjutraj tudi kakšno minuto več in bo vaše drevo čakalo na vas.

Bijeca, Medulin

Najbolj znana plaža Medulina se nahaja v naselju Medulin. Bijeca je kilometer dolga peščena plaža z lepim vhodom v morje. Borovci, razporejeni vzdolž plaže, nudijo obilo sence za tiste, ki jih sonce vedno »užge.«

Girandella, Rabac

V Rabcu tudi občutljive kože pridejo na svoj račun. Dovolj sence tik ob plaži, majhni kamenčki in neoviran razgled na Kvarnerski zaliv in otok Cres. Vseeno ne pozabite na sončno kremo!

Plaža sv. Ivan, Lubenice, Cres

Plaža zahteva nekaj začetnega napora, a ves trud bo poplačan, v trenutku ko zagledate osamljeni zalivček postlan z belo-peščeno podlago. Plaža je obdana z bujnim mediteranskim rastjem, ki nudi prijetno zavetje pred močnim popoldanskim soncem. Uživajte v razgledu in prijetni poletni sapici.

Mestna plaža, Crikvenica

Dostopna plaža se nahaja v samem osrčju Crikvenice. Sence ne primanjkuje pod borovci, prav tako pa jo lahko najdete v eni izmed treh restavracij, pod senčniki in drugje. Ta mestna plaža je živi organizem, saj je izredno priljubljena med lokalci in vsemi obiskovalci ravno zaradi njene bližine centru. Na voljo so tudi različne aktivnosti od kolesarjenja, vodnih skuterjev, odbojke na mivki, namiznega tenisa, biljarda in še in še.

Vela Stiniva, Vis

Portal European Best Destinations je to plažo oklical za najlepšo v Evropi. Velja za skrito plažo, saj je najlažje dostopna po morju. Do nje vodijo poti tudi preko kopnega, a so te težje prehodne. Dvigajoče se skale iz morja mečejo senco na del najlepše plaže v Evropi. V vsakem trenutku dneva se torej lahko skrijete pred soncem in njegovo žarčnostjo.

Punta Rata, Brela

Ta prelepa plaža je lastnica večih mednarodnih nagrad. Pred desetletjem jo je ameriški časopis »Forbes« razglasil za eno od 10 najlepših plaž na svetu, eno leto nazaj pa jo je portal »Europen Best Destinations« uvrstil med nekaj najboljših v Evropi. Krasi jo tudi ikonični kamen, ki se večkrat pojavi na hrvaških razglednicah. Kakšno imate sigurno že doma!

Modra plaža, Vodice

Najbolj priljubljena družinska plaža. Štirikilometrski peščeni razpon sega vse do Tribunja. Na plaži ne primanjkjuje gostinskih obratov, sladoledarnic in seveda, sence. Dovolj borovcev in drugega rastja ponuja obrambo pred soncem, zato nič hudega če ste kremo s faktorjem 30 pozabili v hotelski sobi.

Na vseh plažah velja zlato pravilo: »prvi pride, prvi melje.« Najboljšo senco ulovi le najbolj zgodna ptička.

 

Na morje!