Egipt

Dežela faraonov in piramid

Egipt leži v severovzhodni Afriki in predstavlja vez med Afriko, Azijo in Bližnjim vzhodom. Na zahodu meji na Libijo, na jugu na Sudan in na severovzhodu na Izrael. Na severu ga omejuje Sredozemsko morje, na vzhodu pa Rdeče morje, med katerima poteka Sueški prekop. Glavno mesto je Kairo.

Egipt, zibelka civilizacije, očara s svojo preteklostjo, kot tudi s svojo sedanjostjo, polno nasprotij. Z vso slikovitostjo, bogastvom in raznolikostjo v življenju, hrani in kulturi je to drugačna dežela, v kateri velja pravilo, naj se vam nikoli ne mudi. Tej mogočni civilizaciji, ki je do danes ostala brezčasna in nesmrtna, je življenje podarila reka tisočerih obrazov ali „al Nakar- al Khalid“. Tako večni Nil imenujejo Egipčani. Počasni tok reke Nil ljubosumno varuje  zgodbe božanskosti in edinstvenosti.

In kot pravijo v Egiptu: “Naharuk said!” ali “Tvoj dan naj bo srečen!”

Hitre opombe

Kairo

Kairo, arabsko Al Kahira (neosvojljiv), nosi svoje ime še iz časov osvajalskih pohodov. Zaradi visokih zidov, ki so ga obdajali, ga ni bilo mogoče zavzeti. Obiščite skrivnostno in zasanjano Sfingo, ki varuje veličastne piramide, katerih vrhovi sežejo skoraj do neba ali Narodni muzej z ohranjenimi zakladi neprecenljivih vrednosti. Nato pa se na bazarju Khan El Khalili lahko pomešate med sodobne Egipčane in preizkusite, kako vam gre od rok barantanje.

Sharm el Sheikh – biser Sinaja

Sharm el Sheikh je idealen kraj za čisto prave potapljače, za tiste, ki jim zadostujeta le maska in plavuti, za igralce golfa, za družine, ki si želijo počitnic ob peščenih plažah in pod toplim soncem, ki razveseljuje turiste tudi pozimi in za vse tiste, ki si enostavno želijo razvajanja v odličnih hotelih.

Koristne informacije

Za vstop v državo je potreben vizum, ki ga je možno pridobiti na vseh mejnih prehodih, potni list pa mora biti veljaven še vsaj 6 mesecev po pridobitvi vizuma. Svetuje se povečana previdnost pri potovanju po državi. Priporočljiva so cepljenja proti tetanusu ter hepatitisu B in A.

Iz Kompasove dnevne sobe - Egipt

Iz Kompasove dnevne sobe nas je Miha popeljal v vroči Egipt, k toplemu morju in barvitemu koralnemu grebenu. Juhuhu, počitnice!

Kompasov mini vodnik - Egipt

Na poti uresničitve vaših sanj smo pripravili mini digitalne vodnike za vse destinacije, kamor letimo s posebnimi letali.

Lepota posameznega počitniškega cilja je predstavljena kratko, vsebinsko bogato, na podlagi dolgoletnih izkušenj Kompasovih specialistov. Od zgodovine do naravne in kulturne dediščine, najboljših kulinaričnih kotičkov in najbolj zaljubljenih zalivov – vse to in mnogo več smo vključili. Zato, da boste izbrane počitnice lahko doživeli čim bolj brezskrbno in raznoliko.

Ker praznujemo skupaj z vami #Kompasovih70 in ker varujemo zeleno, vam za naš rojstni dan podarjamo mini digitalni vodnik.

Prihodnost pripada tistim, ki verjamejo v lepoto svojih sanj.

Ker s Kompasom potujete modro in ker s Kompasom varujemo zeleno, vam bo dostop do Kompasovega mini digitalnega vodnika omogočen prek QR kode, ki vam jo bomo posredovali v obvestilu pred potovanjem. Tako bo vaš digitalni vodnik vedno z vami, še pred odhodom pa boste lahko uživali v letošnji počitniški destinaciji in pripravili vaš osebni načrt za izpolnitev vaših sanj.

Egipt - Kompasov mini vodnik

Kompas Bucket List - Egipt

Kdaj Potovati

Dežnika v Egiptu ne boste potrebovali, saj padavin ob morju ni, lahko pa ga za vsak slučaj vzamete s seboj, zaradi muhastega vremena, ki vas lahko pričaka ob povratku v Slovenijo. Tudi dolga oblačila lahko pustite doma, saj vas zeblo prav gotovo ne bo. Temperatura v Hurgadi se v poletnem času giblje med 30 in 40 °C in tudi ponoči ne pade veliko. Vendar vročine ne boste občutili, zaradi prijetnega pihljanja vetra in možnosti ohladitve v morju. Temperatura morja je v primerjavi z Jadranskim morjem nekoliko višja, med 25 in 30 °C, in ostaja konstanta, saj ob Rdečem morju ni neviht. Na plažo se lahko odpravite že v zgodnjih jutranjih urah, ker sonce vzide okoli 5. ure, in tam ostanete vse do 19. ure, ko se začne mračiti. Ura je enaka našemu poletnemu času. Če se želite izogniti visokim temperaturam, gneči in višjim cenam, je neprimernejši čas za potovanje v Egipt maj in junij ter september in oktober.

  • Počitnikuj v družbi Kleopatre in Tutankamona
  • Potuj skozi čas mogočne civilizacije
  • Postani faraon za en dan v dolini kraljev
  • Čas ni merilo ob pogledu na veličastne piramide
  • Potopi se v pisan svet podvodnega življenja
  • Spoznaj arabski ritem življenja
  • Safari skozi puščavo? Neprecenljivo!
Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

MyWay

Počitnice po meri

Izkušeni tim svetovalcev vam v 24 urah pripravi individualno ponudbo po meri. Naročniku zagotavljamo osebni pristop in celovit strokovni servis.

Sestavite si počitnice