Grčija

Dom antičnih bogov

Grčija, uradno Helenska republika, je sredozemska država v jugovzhodni Evropi, na konici Balkanskega polotoka. Na kopnem meji na severozahodu na Albanijo, na severu na Republiko Severno Makedonijo in Bolgarijo ter na severovzhodu na Turčijo. Na vzhodu jo zamejuje Egejsko morje, na zahodu Jonsko morje ter na jugu Sredozemsko morje. Grčija ima najdaljšo obalo v Sredozemlju in enajsto najdaljšo obalo na svetu z veliko otokov, od katerih je 227 naseljenih. Glavno in največje mesto so Atene, najvišji vrh, 2917 m, pa je Olimp.

Njena tisočletna zgodovina sega daleč v antične čase. Je zibelka zahodne civilizacije, demokracije, zahodne filozofije, olimpijskih iger, večjih znanstvenih in matematičnih načel ter 17 krajev na seznamu UNESCO-ve kulturne dediščine. 

Grčija je ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij na svetu, rojstni kraj antičnih bogov s tradicionalnimi mesti, na pogled kot iz belega sladkorja zgrajenimi ribiškimi vasicami, s  prelepimi peščenimi plažami, odlično kulinariko in prijaznimi domačini.

Hitre opombe

Prva evropska civilizacija

Na Kreti, centru minojske civilizacije, sledite številnim antičnim mitom, na primer v palači Knosos iščete Adrianino nit ali pa se spoznate z zgodovino v muzeju v Heraklionu. Prava zakladnica antične zgodovine pa so prestolnica Atene s Panteonom in številnimi drugimi antičnimi ruševinami.

Presenečenje v skalah

Grčije pa ni zaznamovala samo antika. Odpravite se v Meteoro in si oglejte znamenite samostane v skalah. Ker so nekateri odprti za obiskovalce, je njihov obisk obvezen.

Sprostitev ob morju

Grčija pa je med popotniki najbolj znana po številnih otokih, kjer se lahko sprostite na čudovitih plažah in ob poležavanju ob morju pozabite na skrbi.

Izberi svoj grški otok

Kreta

Kreta

Ker se je rodil vrhovni bog grške mitologije Zevs.

Rodos

Rodos

Potrkajte na vrata Rodosa.

Karpatos

Karpatos

Neokrnjen, pristen, tradicionalen

Zakintos

Zakintos

V objemu najlepših zalivov.

Lefkas

Lefkas

Skrbno varovana grška skrivnost.

Samos

Samos

Raj za hedoniste

Kompasov mini vodnik - Grčija

Na poti uresničitve vaših sanj smo pripravili mini digitalne vodnike za vse destinacije, kamor letimo s posebnimi letali.

Lepota posameznega počitniškega cilja je predstavljena kratko, vsebinsko bogato, na podlagi dolgoletnih izkušenj Kompasovih specialistov. Od zgodovine do naravne in kulturne dediščine, najboljših kulinaričnih kotičkov in najbolj zaljubljenih zalivov – vse to in mnogo več smo vključili. Zato, da boste izbrane počitnice lahko doživeli čim bolj brezskrbno in raznoliko.

Ker praznujemo skupaj z vami #Kompasovih70 in ker varujemo zeleno, vam za naš rojstni dan podarjamo mini digitalni vodnik.

Prihodnost pripada tistim, ki verjamejo v lepoto svojih sanj.

Ker s Kompasom potujete modro in ker s Kompasom varujemo zeleno, vam bo dostop do Kompasovega mini digitalnega vodnika omogočen prek QR kode, ki vam jo bomo posredovali v obvestilu pred potovanjem. Tako bo vaš digitalni vodnik vedno z vami, še pred odhodom pa boste lahko uživali v letošnji počitniški destinaciji in pripravili vaš osebni načrt za izpolnitev vaših sanj.

Grcija - Kompasov mini vodnik

Kompas Bucket List - Grčija

Kdaj potovati

Grčijo lahko obiščete celo leto. Odvisno je kaj od potovanja pričakujete. Temperature bodo čez celo leto višje vsaj za 10 ° C kot pri nas. Ljubitelji hrane in arhitekture lahko potujete že v meseceh izven poletne sezone. Izognili se boste gneči in lovili prve tople sončne žarke.

  • Oči ti bodo hvaležne na Olymposu
  • Bodi romantičen ob sončnem zahodu na plaži Falasarna
  • Naj te objame bleščeče beli prod na plaži Milos
  • Obišči Akropolo in doživi njeno mističnost
  • Pomežikni svetu, ko najdeš srce Santorinija
  • Zapleši v ritmu sirtakija
Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

MyWay

Počitnice po meri

Izkušeni tim svetovalcev vam v 24 urah pripravi individualno ponudbo po meri. Naročniku zagotavljamo osebni pristop in celovit strokovni servis.

Sestavite si počitnice