Kompasovo drevo

#kompasovih5000

Dali smo zaobljubo drevesom in se zavezali, da bomo v letu 2022 posadili 5.000 medovitih dreves. V Kompasu vidimo vsako posamezno drevo, ki je neskončno pomembno, in vidimo gozdove, ki so pljuča zemlje, zato potujemo modro in varujemo zeleno. Vedno smo na pravi poti!

Pošljite nam fotografije dreves, ki jih srečujete na svojih poteh (kompasovodrevo@kompas.si), da bomo skupaj vzgojili prav posebno Kompasovo svetovno drevo.

Svet je lep, varujmo ga!

Skupaj z vami vzgajamo Kompasovo svetovno drevo

Za vsako poslano fotografijo, vam pošljemo simbolično darilce.

Kompas ni le moder

V Kompasu vidimo vsako posamezno drevo, ki je neskončno pomembno, in vidimo gozdove, ki so pljuča zemlje, zato potujemo modro in varujemo zeleno.

????? – ????? ?? ??????
????? ? ?????????? ?????? ????? (lat. Ginkgo biloba) ?? ?????? ??????̌?????? ?? ?????̌????? ?? ?????̌ ??????????̌? ?̌? ?̌????̌? ???????? ????? ?? ???????. Pravijo mu tudi živi fosil in hkrati mojster preživetja. Prvo zelenje, ki se je pojavilo po eksploziji atomske bombe v središču Hirošime, so bili prav ginkovi poganjki.
?????? ?? ?? ?????? ??????, ? ???????? ????? ?? ? ?????. Cveti šele pri starosti 20 do 30 let, v mesecu maju ter doseže visoko starost, do tisoč let.
? ???? ?̌???? ?? ?̌????????. ?
Ta marljiva bitja z opraševanjem rastlin poskrbijo za pridelavo hrane in biotsko raznovrstnost. Druga najbolj razširjena pasma čebel na svetu je ????????? ???????? ?????. Sivka se odlikuje po pridnosti, delavnosti in odlični orientaciji. Ena sama medonosna čebela lahko v svojem življenju nabere ??? ??????????? ?̌???? ?̌???̌?? ????, za kilogram medu morajo čebele obleteti štiri milijone cvetov in preleteti štiri dolžine ekvatorja. Medonosne čebele zamahnejo s krili ??.???-???? ?? ??????, zato slišimo značilno brenčanje.
???????, ?? ?? ???????̌ ?????, ?? ??????? ???? ???̌?????̌ ? ??????????, ??? ? ?????? ???????? ?̌????? ???? ????? ??????. ?
Drevo je samozadostno, njegove korenine segajo globoko, da njegove veje lahko dosežejo nebo. V vseh religioznih in kulturnih izročilih predstavlja simbol življenja.
Še posebej so častili drevesa stari Kelti. Njihove staroste, druidi, so se ob velikih odločitvah posvetovali z mogočnimi hrasti.
????? »?? ????????? ????????«, ????????? ???̌ ?? ????????, ??????̌? ?????????, ????????? ??????̌??????, ??????????, ??????????.
Kompasovo drevo
?????? – ?̌?? ????̌???????? … ?????̌??? ????????? ?????, ?? ?? ?? ?̌?????? ?̌? ????? ????????, ?? ?? ? ???̌ ?̌?? ???????? ??? ???̌??̌?? ????????. ?
Je simbol decembrskih praznikov in del prelepe tradicije.
?????????? ????? ????????, ? ????????? ?????????? ???????? ???????. V Sloveniji gozdarji za praznična drevesca večinoma redčijo mlade smreke, ki so pri nas pionirska drevesna vrsta in se same hitro razmnožujejo, s tem gozdu ne delajo škode, temveč mu koristijo, da imajo drevesa dovolj prostora.
Kompasovo drevo
?̌? ?̌????̌ ????̌??? ????̌?? ?????, ?? ????? ??????. ?????? ?????! ??
Dali smo ????????? ???????? in se zavezali, da bomo v letu 2022 posadili ???? ??????. V Kompasu vidimo vsako posamezno drevo, ki je neskončno pomembno, in vidimo gozdove, ki so pljuča zemlje, zato ???????? ????? ?? ???????? ??????.
Kompasovo drevo
»????????̌? ?̌?? ???????? ????? ?? ??? ??????? ??? ?????. ????? ????????̌? ?̌?? ?? ?????.« (Kitajski pregovor) ????
Dali smo zaobljubo drevesom in se zavezali, da bomo v letu 2022 posadili 5000 dreves. V Kompasu vidimo vsako posamezno drevo, ki je neskončno pomembno, in vidimo gozdove, ki so pljuča zemlje, zato potujemo modro in varujemo zeleno.
Destinacija Zemlja je naš skupen dom, ki ga želimo predati našim otrokom v vsej svoji lepoti in raznolikosti.
V Kompasu sledimo načelu, da se je trajnostni turizem sposoben trajno vzdrževati in upoštevamo načelo prihodnosti.
Gozdovi so pljuča Zemlje in pokrivajo eno tretjino zemeljske površine. Študije kažejo, da je ohranjanje gozdov najučinkovitejša in istočasno najenostavnejša rešitev v borbi proti podnebnim spremembam. Po najnovejših podatkih je trenutno na Zemlji na voljo 0,9 milijard ha površin, ki so primerne za pogozditev.
Tudi zato smo dali zaobljubo drevesom in pristopili k projektu Treeslet ter se zavezali, da bomo v letu 2022 posadili 5000 dreves. Zrelo listnato drevo v povprečju proizvaja toliko kisika v sezoni, kolikor ga približno 10 ljudi vdihne v letu dni.
V Kompasu vidimo vsako posamezno drevo, ki je neskončno pomembno, in vidimo gozdove, ki so pljuča zemlje, zato potujemo modro in varujemo zeleno.
???? ?? ???, ??????? ??.

Pri projektu “kompasovih5000 sodelujemo z izjemnimi partnerji

Treecelet

www. treecelet.si je last podjetja Hrovat.net d.o.o. Je certificirano in na poslanstvo usmerjeno okoljsko podjetje, ki je bilo ustvarjeno, da pomaga končati krizo povezano z nepotrebnim krčenjem gozdov.

V podjetju pravijo: »To je večje od nas.« Čeprav so do sedaj financirali sajenje na tisoče dreves po vsem svetu, vseeno šele dobro začenjajo. Krčenje gozdov po svetu se pospešuje in zato se potrebuje več ljudi, kot si ti, ljudi, ki se zavzemajo za to spremembo in podpirajo izjemna prizadevanja številnih organizacij.

Pravijo, da bo poslanstvo podjetja končano šele, ko bodo videli zelene gozdove tam, kjer je sedaj opustela zemlja. Do takrat se bodo borili z vsem, kar imajo. »To je veliko večje od nas in ima neposreden vpliv na vsakega izmed nas. Od tega so odvisna naša življenja.«

ČZS

Slovenski čebelarji se zelo dobro zavedajo pomembnosti ohranjanja čistega in zdravega okolja, saj že vsaka najmanjša sprememba v njem lahko zelo hitro vpliva na naravo, kar med prvimi občutijo čebele in ostali opraševalci. Zaradi tega se je Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) odločila, da naredi odločnejši korak in prevzame pobudo za zmanjševanje negativnega vpliva na okolje zaradi toplogrednih plinov, za katere smo vsi odgovorni. Čebelarji že dolga leta spodbujajo sajenje medovitih rastlin preko sodelovanja z občinami. Številne občine so podprle predlog ČZS in ob rojstvu otrok podarjajo staršem medovita drevesa, prav tako pa so vse občine prosili, da svoje parkovne površine pokosijo, ko rože odcvetijo. Želijo, da  prihodnje generacije prav tako užijejo vse lepote, ki nam jih nudi Zemlja, zato začenjajo s projektom “Dan sajenja medovitih rastlin«.

Čebelarji gredo odločno od besed k dejanjem!

Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

MyWay

Počitnice po meri

Izkušeni tim svetovalcev vam v 24 urah pripravi individualno ponudbo po meri. Naročniku zagotavljamo osebni pristop in celovit strokovni servis.

Sestavite si počitnice