Kompasovo drevo

#kompasovih5000

Dali smo zaobljubo drevesom in se zavezali, da bomo v letu 2022 posadili 5.000 medovitih dreves. V Kompasu vidimo vsako posamezno drevo, ki je neskončno pomembno, in vidimo gozdove, ki so pljuča zemlje, zato potujemo modro in varujemo zeleno. Vedno smo na pravi poti!

Pošljite nam fotografije dreves, ki jih srečujete na svojih poteh (kompasovodrevo@kompas.si), da bomo skupaj vzgojili prav posebno Kompasovo svetovno drevo.

Svet je lep, varujmo ga!

Skupaj z vami vzgajamo Kompasovo svetovno drevo

Za vsako poslano fotografijo, vam pošljemo simbolično darilce.

Kompas ni le moder

V Kompasu vidimo vsako posamezno drevo, ki je neskončno pomembno, in vidimo gozdove, ki so pljuča zemlje, zato potujemo modro in varujemo zeleno.

𝐆𝐢𝐧𝐤𝐨 – 𝐝𝐫𝐞𝐯𝐨 𝐳𝐚 𝐬𝐩𝐨𝐦𝐢𝐧
𝐃𝐫𝐞𝐯𝐨 𝐳 𝐧𝐞𝐧𝐚𝐯𝐚𝐝𝐧𝐢𝐦 𝐢𝐦𝐞𝐧𝐨𝐦 𝐠𝐢𝐧𝐤𝐨 (lat. Ginkgo biloba) 𝐣𝐞 𝐬𝐢𝐦𝐛𝐨𝐥 𝐝𝐨𝐥𝐠𝐨𝐳̌𝐢𝐯𝐨𝐬𝐭𝐢 𝐢𝐧 𝐭𝐫𝐩𝐞𝐳̌𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 𝐢𝐧 𝐝𝐚𝐥𝐞𝐜̌ 𝐧𝐚𝐣𝐬𝐭𝐚𝐫𝐞𝐣𝐬̌𝐚 𝐬̌𝐞 𝐳̌𝐢𝐯𝐞𝐜̌𝐚 𝐝𝐫𝐞𝐯𝐞𝐬𝐧𝐚 𝐯𝐫𝐬𝐭𝐚 𝐧𝐚 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐞𝐭𝐮. Pravijo mu tudi živi fosil in hkrati mojster preživetja. Prvo zelenje, ki se je pojavilo po eksploziji atomske bombe v središču Hirošime, so bili prav ginkovi poganjki.
𝐙𝐫𝐚𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐨 𝟒𝟎 𝐦𝐞𝐭𝐫𝐨𝐯 𝐯𝐢𝐬𝐨𝐤𝐨, 𝐬 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐞𝐫𝐨𝐦 𝐝𝐞𝐛𝐥𝐚 𝐝𝐨 𝟒 𝐦𝐞𝐭𝐫𝐞. Cveti šele pri starosti 20 do 30 let, v mesecu maju ter doseže visoko starost, do tisoč let.
🐝 𝐁𝐫𝐞𝐳 𝐜̌𝐞𝐛𝐞𝐥 𝐧𝐢 𝐳̌𝐢𝐯𝐥𝐣𝐞𝐧𝐣𝐚. 🐝
Ta marljiva bitja z opraševanjem rastlin poskrbijo za pridelavo hrane in biotsko raznovrstnost. Druga najbolj razširjena pasma čebel na svetu je 𝐚𝐯𝐭𝐨𝐡𝐭𝐨𝐧𝐚 𝐊𝐫𝐚𝐧𝐣𝐬𝐤𝐚 𝐬𝐢𝐯𝐤𝐚. Sivka se odlikuje po pridnosti, delavnosti in odlični orientaciji. Ena sama medonosna čebela lahko v svojem življenju nabere 𝐞𝐧𝐨 𝐝𝐯𝐚𝐧𝐚𝐣𝐬𝐭𝐢𝐧𝐨 𝐜̌𝐚𝐣𝐧𝐞 𝐳̌𝐥𝐢𝐜̌𝐤𝐞 𝐦𝐞𝐝𝐮, za kilogram medu morajo čebele obleteti štiri milijone cvetov in preleteti štiri dolžine ekvatorja. Medonosne čebele zamahnejo s krili 𝟏𝟏.𝟒𝟎𝟎-𝐤𝐫𝐚𝐭 𝐧𝐚 𝐦𝐢𝐧𝐮𝐭𝐨, zato slišimo značilno brenčanje.
𝐏𝐫𝐚𝐯𝐢𝐣𝐨, 𝐝𝐚 𝐤𝐨 𝐩𝐨𝐬𝐚𝐝𝐢𝐬̌ 𝐝𝐫𝐞𝐯𝐨, 𝐠𝐚 𝐧𝐚𝐦𝐞𝐬𝐭𝐨 𝐬𝐞𝐛𝐞 𝐩𝐨𝐬̌𝐢𝐥𝐣𝐚𝐬̌ 𝐯 𝐩𝐫𝐢𝐡𝐨𝐝𝐧𝐨𝐬𝐭, 𝐤𝐞𝐫 𝐳 𝐯𝐬𝐚𝐤𝐢𝐦 𝐝𝐫𝐞𝐯𝐞𝐬𝐨𝐦 𝐳̌𝐢𝐯𝐢𝐣𝐨 𝐯𝐬𝐚𝐣 𝐭𝐫𝐢𝐣𝐞 𝐫𝐨𝐝𝐨𝐯𝐢. 🌳
Drevo je samozadostno, njegove korenine segajo globoko, da njegove veje lahko dosežejo nebo. V vseh religioznih in kulturnih izročilih predstavlja simbol življenja.
Še posebej so častili drevesa stari Kelti. Njihove staroste, druidi, so se ob velikih odločitvah posvetovali z mogočnimi hrasti.
𝐇𝐫𝐚𝐬𝐭 »𝐣𝐞 𝐝𝐚𝐫𝐨𝐯𝐚𝐥𝐞𝐜 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐣𝐞«, 𝐩𝐨𝐧𝐚𝐳𝐚𝐫𝐣𝐚 𝐦𝐨𝐜̌ 𝐢𝐧 𝐩𝐥𝐨𝐝𝐧𝐨𝐬𝐭, 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐚𝐬̌𝐚 𝐨𝐩𝐭𝐢𝐦𝐢𝐳𝐞𝐦, 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭𝐢𝐯𝐧𝐨 𝐫𝐚𝐳𝐦𝐢𝐬̌𝐥𝐣𝐚𝐧𝐣𝐞, 𝐬𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐧𝐨𝐬𝐭, 𝐯𝐳𝐭𝐫𝐚𝐣𝐧𝐨𝐬𝐭.
Kompasovo drevo
𝐀𝐝𝐯𝐞𝐧𝐭 – 𝐜̌𝐚𝐬 𝐩𝐫𝐢𝐜̌𝐚𝐤𝐨𝐯𝐚𝐧𝐣𝐚 … 𝐎𝐤𝐫𝐚𝐬̌𝐞𝐧𝐨 𝐳𝐢𝐦𝐳𝐞𝐥𝐞𝐧𝐨 𝐝𝐫𝐞𝐯𝐨, 𝐤𝐢 𝐬𝐨 𝐠𝐚 𝐜̌𝐚𝐬𝐭𝐢𝐥𝐢 𝐳̌𝐞 𝐝𝐚𝐯𝐧𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐧𝐢𝐤𝐢, 𝐬𝐞 𝐣𝐞 𝐯 𝐧𝐚𝐬̌ 𝐜̌𝐚𝐬 𝐨𝐡𝐫𝐚𝐧𝐢𝐥𝐨 𝐤𝐨𝐭 𝐛𝐨𝐳̌𝐢𝐜̌𝐧𝐨 𝐝𝐫𝐞𝐯𝐞𝐬𝐜𝐞. 🎄
Je simbol decembrskih praznikov in del prelepe tradicije.
𝐒𝐩𝐨𝐝𝐛𝐮𝐣𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚𝐤𝐮𝐩 𝐧𝐚𝐫𝐚𝐯𝐧𝐢𝐡, 𝐯 𝐒𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐢𝐣𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐝𝐞𝐥𝐚𝐧𝐢𝐡 𝐨𝐤𝐫𝐚𝐬𝐧𝐢𝐡 𝐝𝐫𝐞𝐯𝐞𝐬𝐜. V Sloveniji gozdarji za praznična drevesca večinoma redčijo mlade smreke, ki so pri nas pionirska drevesna vrsta in se same hitro razmnožujejo, s tem gozdu ne delajo škode, temveč mu koristijo, da imajo drevesa dovolj prostora.
Kompasovo drevo
𝐂̌𝐞 𝐳̌𝐞𝐥𝐢𝐬̌ 𝐬𝐥𝐢𝐬̌𝐚𝐭𝐢 𝐩𝐭𝐢𝐜̌𝐣𝐞 𝐩𝐞𝐭𝐣𝐞, 𝐧𝐞 𝐤𝐮𝐩𝐮𝐣 𝐤𝐥𝐞𝐭𝐤𝐞. 𝐏𝐨𝐬𝐚𝐝𝐢 𝐝𝐫𝐞𝐯𝐨! 🐦🌳
Dali smo 𝐳𝐚𝐨𝐛𝐥𝐣𝐮𝐛𝐨 𝐝𝐫𝐞𝐯𝐞𝐬𝐨𝐦 in se zavezali, da bomo v letu 2022 posadili 𝟓𝟎𝟎𝟎 𝐝𝐫𝐞𝐯𝐞𝐬. V Kompasu vidimo vsako posamezno drevo, ki je neskončno pomembno, in vidimo gozdove, ki so pljuča zemlje, zato 𝐩𝐨𝐭𝐮𝐣𝐞𝐦𝐨 𝐦𝐨𝐝𝐫𝐨 𝐢𝐧 𝐯𝐚𝐫𝐮𝐣𝐞𝐦𝐨 𝐳𝐞𝐥𝐞𝐧𝐨.
Kompasovo drevo
»𝐍𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐬̌𝐢 𝐜̌𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐬𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢 𝐝𝐫𝐞𝐯𝐨 𝐣𝐞 𝐛𝐢𝐥 𝐝𝐯𝐚𝐣𝐬𝐞𝐭 𝐥𝐞𝐭 𝐧𝐚𝐳𝐚𝐣. 𝐃𝐫𝐮𝐠𝐢 𝐧𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐬̌𝐢 𝐜̌𝐚𝐬 𝐣𝐞 𝐬𝐞𝐝𝐚𝐣.« (Kitajski pregovor) 🌱🌿🌳🌲
Dali smo zaobljubo drevesom in se zavezali, da bomo v letu 2022 posadili 5000 dreves. V Kompasu vidimo vsako posamezno drevo, ki je neskončno pomembno, in vidimo gozdove, ki so pljuča zemlje, zato potujemo modro in varujemo zeleno.
Destinacija Zemlja je naš skupen dom, ki ga želimo predati našim otrokom v vsej svoji lepoti in raznolikosti.
V Kompasu sledimo načelu, da se je trajnostni turizem sposoben trajno vzdrževati in upoštevamo načelo prihodnosti.
Gozdovi so pljuča Zemlje in pokrivajo eno tretjino zemeljske površine. Študije kažejo, da je ohranjanje gozdov najučinkovitejša in istočasno najenostavnejša rešitev v borbi proti podnebnim spremembam. Po najnovejših podatkih je trenutno na Zemlji na voljo 0,9 milijard ha površin, ki so primerne za pogozditev.
Tudi zato smo dali zaobljubo drevesom in pristopili k projektu Treeslet ter se zavezali, da bomo v letu 2022 posadili 5000 dreves. Zrelo listnato drevo v povprečju proizvaja toliko kisika v sezoni, kolikor ga približno 10 ljudi vdihne v letu dni.
V Kompasu vidimo vsako posamezno drevo, ki je neskončno pomembno, in vidimo gozdove, ki so pljuča zemlje, zato potujemo modro in varujemo zeleno.
𝐒𝐯𝐞𝐭 𝐣𝐞 𝐥𝐞𝐩, 𝐯𝐚𝐫𝐮𝐣𝐦𝐨 𝐠𝐚.

Pri projektu “kompasovih5000 sodelujemo z izjemnimi partnerji

Treecelet

www. treecelet.si je last podjetja Hrovat.net d.o.o. Je certificirano in na poslanstvo usmerjeno okoljsko podjetje, ki je bilo ustvarjeno, da pomaga končati krizo povezano z nepotrebnim krčenjem gozdov.

V podjetju pravijo: »To je večje od nas.« Čeprav so do sedaj financirali sajenje na tisoče dreves po vsem svetu, vseeno šele dobro začenjajo. Krčenje gozdov po svetu se pospešuje in zato se potrebuje več ljudi, kot si ti, ljudi, ki se zavzemajo za to spremembo in podpirajo izjemna prizadevanja številnih organizacij.

Pravijo, da bo poslanstvo podjetja končano šele, ko bodo videli zelene gozdove tam, kjer je sedaj opustela zemlja. Do takrat se bodo borili z vsem, kar imajo. »To je veliko večje od nas in ima neposreden vpliv na vsakega izmed nas. Od tega so odvisna naša življenja.«

ČZS

Slovenski čebelarji se zelo dobro zavedajo pomembnosti ohranjanja čistega in zdravega okolja, saj že vsaka najmanjša sprememba v njem lahko zelo hitro vpliva na naravo, kar med prvimi občutijo čebele in ostali opraševalci. Zaradi tega se je Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) odločila, da naredi odločnejši korak in prevzame pobudo za zmanjševanje negativnega vpliva na okolje zaradi toplogrednih plinov, za katere smo vsi odgovorni. Čebelarji že dolga leta spodbujajo sajenje medovitih rastlin preko sodelovanja z občinami. Številne občine so podprle predlog ČZS in ob rojstvu otrok podarjajo staršem medovita drevesa, prav tako pa so vse občine prosili, da svoje parkovne površine pokosijo, ko rože odcvetijo. Želijo, da  prihodnje generacije prav tako užijejo vse lepote, ki nam jih nudi Zemlja, zato začenjajo s projektom “Dan sajenja medovitih rastlin«.

Čebelarji gredo odločno od besed k dejanjem!

Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

MyWay

Počitnice po meri

Izkušeni tim svetovalcev vam v 24 urah pripravi individualno ponudbo po meri. Naročniku zagotavljamo osebni pristop in celovit strokovni servis.

Sestavite si počitnice