Potovanje v Božičkovo vas: pravljična pustolovščina na Laponskem

Potovanje v Božičkovo vas: pravljična pustolovščina na Laponskem

piše: Jasna Žaler Culiberg
2many4granny

Eno najlepših doživetij, ki se jih spomnim iz svojih študentskih časov je bilo moje šolanje in življenje v mestu Turku na Finskem. Iz tistih časov pa imam prav posebno lep spomin na izlet na sever Finske, v Laplandijo oziroma na Laponsko. Nostalgija je prav zdaj, ko prihajajo prazniki še nekoliko večja … Zakaj?

Ker se tam nahaja majhno živahno mestece! In prav v tem mestu s približno 65.000 prebivalci se nahaja prava Božičkova vas, ki je tako spektakularna in originalna, da navduši ne samo otroke, ampak tudi odrasle. Dejansko velja Božičkova vas v mestu Rovaniemi na Laponskem za eno najbolj pravljičnih destinacij na svetu. Vsako leto privabi na tisoče turistov, ki si želijo doživeti čarobnost Božička in uživati v zimskih radostih.

 

Rovaniemi

Rovaniemi se nahaja na Finskem, v regiji Laponska, in je znana kot Božičkovo domovanje. 😊 Zaradi svoje geografske lege slovi po dolgih zimskih nočeh in beli zasneženi pokrajini. Natančneje – je eno izmed najbolj severno ležečih mest na svetu. Leži ob reki Kemijoki, ki je najdaljša reka na Finskem. Mesto je znano tudi po tem, da prečka arktični krog, kar pomeni, da ima posebne zimske dni, ko sonce sploh ne zaide ali pa le za kratek čas. Zaradi svoje lege ima mesto značilno hladno podnebje, z mrzlimi zimami in svežimi poletji.

Mesto je bilo med drugo svetovno vojno močno poškodovano, vendar so ga po vojni obnovili in danes predstavlja sodobno urbano središče na severu Finske.

Rovaniemi gosti tudi Univerzo Laponske, ki se osredotoča na raziskovanje in študije severnih regij. V zadnjih letih je postalo priljubljeno turistično središče, še posebej med tistimi, ki iščejo pristno zimsko izkušnjo, vključno z vožnjo s pasjo vprego, sankanjem in seveda srečanjem z Božičkom.

V Rovaniemiju se sezona severnega sija začne okoli konca avgusta in traja do začetka aprila. Severni sij je običajno viden med 22. uro in jutrom – včasih že ob 19. uri – predstava pa lahko traja od nekaj minut do nekaj ur. Potrebujete tudi jasno nebo, da ga lahko vidite. Tik ob središču mesta Rovaniemi je več dobrih kotičkov za opazovanje severnega sija, le-ti so dostopni peš. Arktični vrtni muzej in znanstveni center sta priljubljeni destinaciji le 10 minut hoje od središča mesta. Še en odličen kraj je Ounasvaara. Vsak kotiček izven dosega svetlobnega onesnaženja z neoviranim pogledom na severno nebo je primeren za ta namen – temnejše kot je, bolje je. Severni sij je najlažje loviti pod vodstvom odgovornega in sposobnega vodnika. Nekateri menijo, da je severni sij v Rovaniemiju najbolje videti iz steklenega igluja, a lepoto lahko odkrijete tudi tako, da ga iščete z avtomobilom, motornimi sanmi, severnim jelenom ali konjem.

 

 

Laponska

Predem se podam v Božičkovo vas, še nekaj besed o Laponski … Preprosto moram še spregovoriti o njej … 😊

Lapland, ali Laponska, je regija, ki se razteza čez severno Evropo in vključuje dele Norveške, Švedske, Finske in Rusije. Ta obsežen in osupljiv del Evrope je znan po svoji izjemni naravni lepoti, bogati ljudski tradiciji in privlačni arktični kulturi. Razteza se prek polarnega kroga in pokriva velika območja severne Skandinavije in Rusije. To je območje z izjemno divjo naravo, ki vključuje gozdove, gore, jezera in reke. Kljub velikemu območju je redko poseljena. Tam živijo ljudje, ki so odvisni od tradicionalnega načina življenja, kot so pastirji severnih jelenov, ribiči in lovci. To območje je znano tudi po svoji pestrosti divjih živali, kot so severni jeleni, risi, medvedi, volkovi in različne ptice selivke.

Ima bogato kulturno dediščino, ki se odraža v tradicionalni glasbi, plesu, oblačilih in umetnosti. Domačini govorijo tudi edinstveno laponščino, ki spada v ugrofinsko jezikovno družino.

Laponska ponuja raznolike aktivnosti, od zimskih športov, kot so smučanje in sankanje, do safarijev z vprego severnih jelenov, vožnje s pasjo vprego in ogledov severnega sija, kot sem že omenila. Poleti so priljubljene dejavnosti, kot so vožnja s kajakom, pohodništvo in ribolov.

Podnebje na Laponskem je arktično, s hladnimi zimami in svežimi poletji. Temperature pozimi pogosto padejo pod ledišče, poleti pa se lahko dvignejo do zmernih ravni.

Laponska kuhinja je preprosta in robustna, tako kot pokrajina, iz katere izhaja. Sveže sezonske sestavine igrajo ključno vlogo pri pripravi in poudarjanju njihovih izvirnih okusov, kar je zelo cenjeno. V Rovaniemiju je laponska hrana enako okusna tako v odličnem restavracijskem okolju kot ob tabornem ognju v divjini.

 

Božičkova vas

Osrednji del prazničnega vzdušja v Rovaniemiju je Božičkova vas, kjer obiskovalci lahko obiščejo Božičkovo pisarno, se pogovorijo z dobrim možem, mu izročijo svoje želje ter ga vidijo v akciji. Čeprav je aktualna v decembru, je odprta vse dni v letu! Ja, v Rovaniemiju lahko vsak dan srečate Božička in prečkate čarobni polarni krog. Tam je veliko trgovin s spominki, Božičkova glavna pošta, veliko je zanimivih kavarn in restavracij.

Sprehajanje po vasi je čarobno že zaradi očarljive skromne privlačnosti nastanitev. Sprehodite se lahko po teh čarobnih poteh in vaških cestah ter končate na osrednjem trgu, obkroženem z butiki, kjer vsa čarobnost doseže vrhunec do prečkanja arktičnega kroga. Poleg srečanja z Božičkom v Božičkovi pisarni lahko v vasi Božička počnete še: uživate v arktičnih dobrotah v lokalnih restavracijah in kavarnah, se pridružite dnevnim aktivnostim, obiščite očarljivo rdečo božično kočo gospe Božička, spoznate zgodovinsko Rooseveltovo kočo, opazujete številne ljubke živali … Tam se skriva tudi park motornih sani Arktični krog, podate se lahko na Božičkove dogodivščine, divje nordijsko raziskovanje Finske, sončni safari, lahko pa preprosto samo nakupujete v butikih, kjer so na voljo številna finska ročna dela. Privlačna je tudi posebna trgovina z božično hišo.

 

Praznično vzdušje za družine z otroki

Ta destinacija je ključna za družine in otroke, saj prinaša edinstveno priložnost, da doživijo pravo božično čarobnost. Otroci lahko srečajo Božička, se igrajo v notranjem parku in uživajo v zimskih radostih, ki jih ponuja Santasport Resort. Dejansko so na voljo tam številne lokacije za zabavo in sprostitev, kot so bazen, savne, jacuzzi, notranji zabavni park za otroke, bowling, adrenalinski park …

Turistična agencija Kompas omogoča organizirano potovanje v Božičkovo vas v Rovaniemi. Paket vključuje obisk Božičkove vasi, razvajanje v Santasport Resortu, ogled severnega sija, izposojo opreme za športne aktivnosti (tekaško smučanje, sankanje, vožnjo s snežnimi gorskimi kolesi) ter udobno namestitev s polpenzionom, kar omogoča brezskrben užitek v lokalnih kulinaričnih dobrotah. Potovanje s Kompasom prinaša ekskluzivne ugodnosti, kot je razdalja hotela od centra mesta, ki je le 20-25 minut hoje po lepi poti. Okoli resorta in v bližnji okolici obstaja več sprehajalnih poti, kjer lahko obiskovalci uživajo v neokrnjeni lepoti laponske narave. To je idealno za tiste, ki želijo sproščujoče sprehode po belem zimskem raju. S celovitim paketom je potovanje z agencijo Kompas zagotovilo za brezskrbno in nepozabno doživetje.

 

 

Modri nasveti za potovanje v Božičkovo vas

Pri obisku Božičkove vasi in Rovaniemija je pomembno, da ste primerno oblečeni. Zaradi nizkih temperatur je priporočljivo nositi topla oblačila, kot so topla jakna, rokavice, kapa, šal in nepremočljivi čevlji, dobrodošli so zimski kombinezoni. 😊 Tako boste lahko brezskrbno uživali v vseh aktivnostih in se izognili mrazu ter tarnanju otrok, da jih zebe.

Uradni jezik je finščina, vendar se veliko ljudi v turističnih kotičkih dobro sporazumeva v angleščini. Vedno pa je koristno osnovno poznavanje nekaterih osnovnih besed in fraz v finščini. Denarna enota je evro. Večina trgovin in restavracij sprejema kreditne kartice, vendar je dobro imeti tudi nekaj gotovine za manjše nakupe ali za primer, če bi kje sprejemali le gotovino.

Odpiralni čas Božičkove vasi je: november: pon-pet 9.00-17.00, sob 10.00-15.00, december: pon-pet 9.00-18.00, sob 10.00-15.00, sre 6. 12., ned 24. 12. in ned 31. 12. ob 10.00-15.00, zaprto pon-tor 25.-26. 12. in pon 1. 1.

Potovanje v Božičkovo vas Rovaniemi presega zgolj obisk Božičkovega domovanja. Gre za pravljično doživetje, ki združuje čarobnost zimskega časa, aktivnosti za vso družino in edinstveno priložnost za ogled severnega sija. Turistična agencija Kompas s svojo ekskluzivnostjo dodaja še dodatno vrednost tridnevnemu potovanju, kar ga naredi nepozabno izkušnjo za vse generacije. Ne odlašajte, rezervirajte svoje mesto za 15. 12. 2023 in se prepustite čaru prazničnega vzdušja na Laponskem.

Jasna Žaler Culiberg

2many4granny

 

Vir: Lastni spomini potovanja po Laplandiji (takrat digitalnih fotoaparatov še ni bilo 😊) in informacije iz ponudbe Kompas, Visit Rovaniemi

 

KOMPAS. RAZKOŠJE SPOMINOV.