Naš kovček zgodb: Holandija kot protiutež pregovorno hladnemu evropskem severu

Naš kovček zgodb: Holandija kot protiutež pregovorno hladnemu evropskem severu

Pred prvomajskimi počitnicami smo tehtali, kam tokrat z našim 6-letnikom? Po novembrskem Stockolmu s Piko Nogavičko, ki je presegel vsa naša pričakovanja, smo se spet odločili, da gremo s Kompasom. Ker vse štima, ker sva ati in mami z mislimi lahko na off, predvsem pa zato, ker vidiš in doživiš veliko.

Kam torej za 1. maj? Tri ponudbe so nam dišale: Madrid, Istanbul in Amsterdam. Prvi dve sta se nam zdeli izjemno vabljivi, odločili pa smo se za tretjo. Najbolj zato, ker v Amsterdamu še nismo bili, tudi midva v mlajših letih ne.

Poleteli smo z Brnika s čarterskim letom, kar je čisti luksuz. Vse štiri noči smo spali v istem hotelu, štirizvezdničnem z bogatim zajtrkom in tako prostornimi sobami, da bi v eni sobi lahko spali dve družini. V hotelu pa – za piko na i – bazen, kar pomeni – vsaj za večino otrok to velja – kopanje vsak večer.

Že prvi dan smo doživeli lepoto cvetočih polj tulipanov. Ti so tako kičasto lepi, da se na daleč zdijo umetni, kot bi bili iz voska. A so še kako živi. Keukenhof je nedvomno eden najlepših spomladanskih parkov na svetu, ki po svoji urejenosti spominja na naš Arboretum Volčji Potok. Poleg nasadov različnih vrst tulipanov, imajo sredi parka otroško igrišče, stojnice s hrano in pijačo, pa značilne holandske cokle in mlin na veter. Prava Holandija v malem.

Pot nas je v naslednjih dneh vodila skozi slikovita mesteca kot sta denimo Delft in Volendam. Saj veste, to so te čarobne vasice, v katerih se lahko človek ure in ure izgublja po ulicah, vmes pije kavo, poskuša lokalne dobrote, kot so denimo slaniki, jegulje pa seveda … pivo! Zares dobro je in cenovno ugodno.

V prestolnico Amsterdam smo šli na takoimenovani King’s day – praznik vseh praznikov. Že večer prej Nizozemci praznujejo King’s night, potem pa 27.4. na rojstni dan kralja Viljema Aleksandra žurajo od jutra do večera. Odločili smo se, da bomo Amsterdam raziskovali sami. Vodička Barbara, ki jo je naš mali proglasil za “šefico”, nam je na recepciji pustila karte za vlak – bile so namreč v ceni aranžmaja. To, da smo šli sami, se mi zdi pomembno poudariti, ker me mnogi vprašajo, ali nas ne moti potovanje v skupini. Ne moti nas, ker si lahko del skupine, kadar ti to ustreza. Po naših izkušnjah so skupine super, zabavne, veliko je smeha. Če nam paše, da smo kakšen dan sami, si ga tako naredimo. V Amsterdamu smo si ga, doživeli smo praznovanje kraljevega dne, ki je edinstveno. Toliko sproščenih ljudi na kupu, ki se ob glasbi zabavajo na ladjicah in vozijo pa kanalih – noro doživetje! Oranžna barva povsod, v zraku pa tudi vonj po tistem, kar je na Nizozemskem že leta dovoljeno.

Ah, pozabila sem na muzeje: Van Goghov muzej, hiša Ane Frank, Rijks muzej …

Pa Rotterdam, Utrecht, Gouda – saj veste, znameniti siri, Zaanse Schans z mlini na veter .. Ja, tudi to smo videli. Saj vam pravim, s Kompasom se splača. Kdaj, če ne zdaj?

P.S.: Primerno tudi za otroke (od 6. leta naprej zagotovo)