Potnikova dilema: First minute ali Last minute

Potnikova dilema: First minute ali Last minute

Medtem, ko je jesen že lepo obarvala pokrajino, tik po tem, ko so zadnji potniki prileteli domov s svojih sončnih in še poletnih počitnic (hja, ponekod je še vroče), se približuje čas, ko bomo lahko prelistali nove poletne kataloge turističnih agencij. Z njih bo sijal napis FIRST MINUTE.

Kaj pa, če bi želeli še malo počakati? Ali še bolje, počakati na zgodnji ali pa pozni poletni LAST MINUTE?

 

 

Kaj je ponudba FIRST MINUTE?

First minute cene so prve veljavne cene z omejenim rokom trajanja. Turistične agencije ponujajo first minute popuste oziroma popuste za zgodnje prijave na podlagi pogodbe, sklenjene s hotelirjem, z namenom, da se spodbudijo zgodnje rezervacije ter da se z dobro ponudbo, lahko tudi občutno nižjo ceno, «nagradi’« prve potnike.

Višine popustov so različne. Vsa hotel ima namreč lahko do štiri različne višine popusta za različna terminska obdobja, ki so odvisne od datuma opravljene rezervacije. Zadnji popusti se v določenih hotelih končajo sredi maja (v kolikor so sobe seveda še proste). Ko govorimo o dobri first minute ceni, je lahko ta od redne cene nižja tudi do 300 € na osebo.

Ob izdaji FIRST MINUTE cenika turistične agencije z veseljem dodajo še svoj »piskrček« s posebnimi dodanimi vrednostmi, kot so: brezplačno parkiranje, brezplačni prevoz s trajektom, brezplačni prevoz športne opreme, možnost spremembe rezervacije brez stroškov, dodatni popust v primeru takojšnjega plačila v celoti, dodatne ugodnosti za enostarševske družine, pa vse do brezplačnih počitnic za otroke.

 

Kaj je ponudba LAST MINUTE?

Last minute bi lahko poimenovali tudi razprodaja zalog. Lahko so to letalske karte ali proste sobe v hotelih, ki jih je turistična agencija zakupila, ali pa turistični paket, ki zajema letalski prevoz skupaj z zadnjimi hotelskimi sobami, ki so tik pred zdajci še na voljo.

 

 

Prednosti ponudbe FIRST MINUTE

  • Nizke cene oziroma visoki popusti.
  • Velik izbor dodatnih ugodnosti (brezplačne počitnice za otroke, brezplačno parkiranje,…).
  • Največja možnost izbire med destinacijami, objekti nastanitve, različnimi tipi sob ipd., saj se rezervacije ravno odprejo in je prostih mest še dovolj.

Prednosti ponudbe LAST MINUTE

  • Nizke cene oziroma visoki popusti.
  • Manjša možnost izbire vam omogoča odkrivanje kotičkov, za katere niste načrtovali, da jih boste obiskali.

 

 

Ali lahko LAST MINUTE cena doseže FIRST MINUTE ceno?

Lahko. In lahko gre še nižje. Ampak ni zagotovila, da bodo prosta mesta na želeni destinaciji, še manj pa v želenem hotelu. Če je za vas cena odločilni dejavnik, bi pa še vedno želeli bivati v točno določenem hotelu, preverite ali vaš izbrani aranžma vključuje tudi garancijo najnižje cene. S first minute rezervacijo do določenega datuma vam v Kompasu dajemo garancijo najnižje cene.

 

Kaj priporočamo v KOMPASU?

V primeru, da že imate znan datum svojih počitnic, vsekakor priporočamo rezervacijo po ponudbi first minute. S tem si zagotovite proste sobe v izbranem hotelu na želeni destinaciji – po nizki ceni.

Če datuma svojih počitnic še niste določili, priporočamo, da rezervacijo izvedete takoj, ko boste datum vedeli. Popusti (različnih vrednosti) trajajo ponekod dlje časa.

Če neradi planirate predolgo vnaprej, pa se lahko vedno obrnete na Kompasove potovalne svetovalce tik pred zdajci – pripravljeni, da ne dobite natanko tistega, kar ste imeli v mislih. Kar ima pa tudi svoj čar!

 

Družina uživa na first minute počitnicah.

KOMPAS. RAZKOŠJE SPOMINOV.