Po Norveški z veličastno ladjo

Po Norveški z veličastno ladjo

Norveška ima široko odprta vrata sodobnemu turistu. Vabi vas na potep v neokrnjeno naravo, ki ji boste prisluhnili v prijetnih zvokih in zvenih.

Ponuja vam številne možnosti rekreativnega športa; česal vas bo veter in božalo vas bo severno sonce. Gostoljubno vas bo sprejelo v objem slikovitih mest; spoznali boste dušo naroda in okušali novo skandinavsko kuhinjo. Meni so še vedno najljubše tradicionalne palačinke z jagodičevjem in veliko mero sveže smetane.

Glede na vikinško dediščino vas na odkrivanje dežele s 25.000 km obale vabimo kar z ladjo, in sicer v juliju, ko boste ob polnočnem soncu lahko domov pisali Kompasove razglednice. Na ladjo se boste vkrcali v severnonemškem pristanišču Kiel in zapluli skozi niz danskih morskih ožin, mimo danskega polotoka Jutland ter največjega otoka Sjaelland norveški obali naproti.

Kar spodobi se, da se ladja najprej zasidra v Bergnu, nekdanji (do konca 13. st., ko so sedež kralja preselili v Oslo) norveški prestolnici ter največjem srednjeveškem mestu v deželi. Duh hanzeatskega mesta nemških trgovcev, ki so obvladovali trgovino s polenovkami, ki so prihajale iz severnejših Lofotov, je še danes viden v lesenem predelu Bryggen. Ob lepem vremenu ne smete zamuditi vzpona z vzpenjačo na mestni grič Fløyen, od koder se odpira pogled na mesto in okolico. Prav tako morate obiskati ribjo tržnico, kjer vam osebno priporočam nakup dimljenega divjega lososa (v mesto se je vredno vračati zgolj zaradi tega).

Medtem ko bo sonce ostajalo na obzorju, se boste vi vseeno prisilili k počitku, saj bo pred vami eden najlepših dni. Zgodaj zjutraj bo ladja zaplula v Storfjord, ki se globlje v notranjosti razcepi na severni Tafjord in južni fjord Geiranger. Eden najlepših svetovnih fjordov – fjord Geiranger je dolg 16 km in prepoznaven po smaragdno zeleni vodi in strmih stenah, s katerih se stekajo številni slapovi. Na vrhu teh previsnih sten stojijo samotne kmetije, na katerih so nekdaj otroke pri igri zunaj na travniku privezali za pas, da bi ne zgrmeli v globino. Norveški kraljevi par je pred leti na eni izmed teh kmetij s čudovitim razgledom na razjedeno zahodno obalo praznoval svojo srebrno poroko.

Še globlje v pokrajino pobeljenih vrhov in ledeniških jezikov vas bo zapeljala Flåmska železnica, ki je najbolj strma gorska železnica na svetu (ki še deluje brez pomoči zobnikov) in se v zgolj 20 km spusti za 863 m in vas bo zopet pripeljalo na pomol, kjer vas bo čakala vaša ladijska lepotica.

Moderno deželo pa boste najlažje spoznali v norveškem naftnem muzeju v Stavangerju. S tem se bo vaša plovba počasi iztekala in prepričana sem, da se boste v deželo še želeli vrniti. Zato vas čakam na Kompasovem avtobusu, ki vas bo popeljal do Nordkappa – najbolj sever ne točke Evrope.

Martina Orehek, vodnica
Preverite ponudbo križarjenj