Zakaj izbrati to potovanje?

 • ogled „Belega mesta”, kot imenujejo Lizbono
 • otožni fado v najstarejši in najslikovitejši mestni četrti Alfama
 • starodavna Evora – muzej na prostem in ogled neolitskega najdišča
 • vse do »konca sveta« do rta Sao Vincente
 • obisk vinske kleti, kjer so najstarejše steklenice vina stare več kot 100 let

Veličastna Portugalska - od »konca sveta« do Lizbone - čarter iz Ljubljane, Faro

Čas potovanja: 8 dni

Cena na osebo že od: 1129€

map

Odhod: 4. 7. 2021
Čas potovanja: 8 dni | 7 dni
Produkt: 0407JP

1. dan: LJUBLJANA – FARO | nočitev
Zbor potnikov predvidoma v dopoldanskih urah na letališču J. Pučnika pri Ljubljani in polet čarterskega leta v središče pokrajine Algarve, na skrajni jug Portugalske v mesto Faro. Življenjski ritem je na jugu Portugalske veliko počasnejši in ljudje so bolj sproščeni v primerjavi z drugimi deli Portugalske. Sledi obisk starega dela mesta, kjer se začuti pravi Faro: drugačnost, živahen utrip mesta, pridih mavrske identitete, kjer se življenje v mestu prične šele popoldne. Stari del mesta se deli na tri predele; ob obali se razteza ribiško naselje preprostih hiš, ki je danes središče nočnega življenja; osrednji del mesta, ki predstavljajo zgodovinske stavbe z lično tlakovanimi ulicami z arabskimi geometrijskimi vzorci, ki odsevajo vpliv mavrske arhitekture in so polne trgovinic in restavracij, z vmesnimi trgi z značilnimi drevesi; najstarejši del mesta pa se je ohranil za debelimi zidovi, ki so jih zgradili Mavri, Portugalcem pa ga je vrnil Alfonso III in s tem zaključil boj proti mavrski nadvladi. Alfonso III je obnovil obzidje in na mesto mošeje postavil prvo cerkev (danes le ohranjen zvonik). V bližini bomo našli tudi nekdanjo škofovo palačo, glavna mestna vrata Arco da vila s kipom Tomaža Akvinskega, na katerih gnezdijo štorklje. Sledi prevoz do hotela in prenočevanje.

2. dan:  ALGARVE: FARO – SILVES - SAGRES – RT.SAO VINCENTE - LAGOS | zajtrk

Zajtrk in vožnja po pokrajini Algarve do starodavne prestolnice, mesta Silves. V času vladanja Mavrov je bil glavna obrambna trdnjava in pomembno trgovsko mesto. Postanek v slikoviti ribiški vasici Sagres, kjer je Henrik Pomorščak ustanovil prvo pomorsko šolo na svetu in nadaljevanje vožnje do rta Sao Vincente, ki se nahaja na najbolj jugozahodni točki Evrope. Vse do 14 stoletja so verjeli, da klifi in divja obala predstavljajo konec tedaj znanega sveta... Na poti do mesta Faro še postanek v nekoč pomembnem pomorskem mestu Lagos, od koder je leta 1514 potekala prva portugalska odprava – Portugalci imajo v genih zapisano ljubezen do morja in strast po osvajanju. Pobudo zanjo je dal slavni Henrik Pomorščak, ki kljub vzdevku ni nikoli raziskoval. Hkrati je mesto imelo pomembno vlogo v “Dobi odkritij”, prav tako je tukaj bila leta 1444 ustanovljena prva “tržnica” z afriškimi sužnji v Evropi. Vrnitev v hotel in prenočevanje.

3. dan: ALGARVE: CARVOEIRO – FERRAGUDO | zajtrk
Zajtrk in poldnevni izlet med čudovitimi vasicami, kjer bomo občutili sproščeni ritem juga.  Prva današnja postaja je vasica na skalnati obali, Carvoeiro. Ime izhaja iz besede »Caboiere«, starega imena ribiške vasice v arabsko-srednjeveškem obdobju. Središče vasi ima lično tlakovane ulice, očarljive tradicionalno pobeljene hiše z barvnimi rešetkami, ki okvirjajo vrata in okna ter prelepo glavno mestno plažo Praia do Carvoeiro z očarljivimi peščenimi predori. Med prostim časom lahko obiščete središče mesta ali se sprostite na plaži, lahko pa se odpravite po sprehajalni poti po leseni brvi, ki ponuja prečudovit razgled na obalo Carvoeira ter vodi od utrdbe Nossa Sengora de Encarnação do skalnih formacij Algar Seco – skrivnostnega sveta predorov, skulptur, jam in morskih bazenov, do katerih lahko pridete po strmih stopnicah. Nadaljujemo do vasice Ferragudo, ki leži na bregovih izliva reke Arade za katero so značilne ribiške koče, pobeljene hiše in ozke tlakovane ceste. Življenje se odvija okoli mestnega trga Praça Rainha Dona Leonor, ki je poln lokalnih restavracij, kavarn in slaščičarn in je vedno sproščeno vzdušje. Ribolov je še vedno velik del lokalne kulture, zato se bomo lahko spustili do pristanišča in opazovali ribiče. Vrnitev v hotel in prenočevanje.  

4. dan: ALGARVE: BEJA - ALENTEJO – EVORA
Po zajtrku se bomo odpeljali po romantični pokrajini Alentejo, posejani z nasadi hrasta plutovca in oljk, ob vasicah s tipičnimi belimi hišicami vse do podeželskega mesta Beja, ki potrpežljivo spi ob mogočnem marmornem grajskem stolpu Torre de Managem.  Obisk gradu Beja in sprehod po mesto ter nekaj prostega časa. Pot nadaljujemo do enega največjih neolitskih najdišč na Iberskem polotoku Almendres Cromlech, kjer si bomo ogledali megalite. Zgodovinarji verjamejo, da so kamni, ki tvorijo dva kroga, služili astronomskim in časovnim namenom ter posebnim slovesnostim. V popoldanskih urah sledi postanek v alenteškem mestu Evora. Le ta se skriva za srednjeveškim obzidjem in je poznana po najbolje ohranjenim rimskim templjem na Portugalskem. Sprehod po mestu med ohranjeni samostani, cerkvami, prepletenimi ulicami, trgi in oboki. Najbolj zanimiva je vsekakor Kapela kosti, ki se nahaja v samostanskem delu frančiškarne cerkve in nihče ne ve natnčno, od kod izvirajo kosti v njej. Vožnja do hotela na poti in prenočevanje.  

5. dan: EVORA– ARRABIDA – AZEITAO – LIZBONA | zajtrk
Zajtrk. Danes so bomo odpeljali vse do glavnega mesta Portugalske. Med potjo se bomo ustavili v Naravnem parku Serra de Arrabida, ki so ga ustanovili že leta 1976 in se lahko pohvali z neprimerljivo naravno lepoto, kjer se modrina morja izmenjuje z belimi toni apnenčastih skal in zelenim odtenkom rastlinja v ozadju. Park nudi varno zavetje mnogim rastlinam in živalim ter  slovi po najlepših plažah v Evropi. Sledi vožnja do vinorodne vasice Azeitao, ki je znana po dobrem vinu, olivah in kremnem ovčjem siru. Sprehod po vasi, ogled fotogeničnih »chafariz« - fontan in obisk fascinantne družinske vinske kleti Casa-Museu Jose Maria de Fonseca. Hiša je bila zgrajena leta 1834  in je bila rezidenca družine Soares Franco vse do 70 let v 20. stoletju. Čar ji daje posebna fasada in čudoviti vrtovi, navdušile pa nas bodo starodavne vinske klete, kjer zorijo vina, kot so Periquita in Adega dos Teares Velhos in kjer so najstarejše steklenice vina resnične relikvije, saj so stare več kot 100 let. Ob koncu ogleda sledi pokušina vin. Nadaljevanje poti do Lizbone, mesta ki leži na sedmih gričih ob obali reke Tejo. Ogled dveh draguljev pod zaščito Unesca: Belemski stolp (16. st.) in samostan Svetega Hieronima, ki sta zgrajena v posebnem manuelinskem stilu–pozni gotiki Portugalske s cerkvijo, v kateri so grobnice portugalskih kraljev in sarkofaga pesnika Camoesa in pomorščaka Vasca De Game. Postanek tudi ob spomeniku slavnih pomorščakov–raziskovalcev. Vožnja do hotela in nastanitev. Čas za prijeten sprehod po barviti Lizboni ali kozarček portovca v enem najstarejših lokalov Café A Brasileira. Prenočevanje v hotelu.

6. dan: LIZBONA-(SINTRA – CABO DA ROCA) | zajtrk

Po zajtrku vas za doplačilo odpeljemo na poldneni izlet v Sintro, staro kraljevsko prestolnico, ki upravičeno velja za eno najlepših mest na Portugalskem. Mesto se deli na tri območja. Ogled Narodne palače Sintra, kraljeve palače iz 15. st. Kralji so jo uporabljali vse do 19. st. in dolga zgodovina te stavbe je prinesla tudi številne arhitekturne sloge, predvsem gotskega in manuelinskega, največji čar pa palači daje okrasje v številnih svečanih prostorih. V okolici Sintre se razprostira Park Pena, očarljiva mešanica zelenih gozdov in nasadov mimoz ter drugih eksotičnih rastlin in cvetic. Vožnja do najzahodnejše točke Evrope − Cabo da Roca. Po ogledu povratek v Lizbono skozi mondeni letovišči Estoril in Cascais, ki se nahajata ob obalni cesti. Cascais se je razvil iz ribiške vasice in leži ob mirnem zalivu; Estoril pa je letovišče z igralnico in golf klubom. Popoldne izkoristite za sprehod po uličicah najstarejšega predela Lizbone–Alfame s stolnico, kjer je bil krščen Anton Padovanski in kjer se začenja Portugalska Jakobova pot ter vzpon do gradu Svetega Jurija (doplačilo), od koder se razkriva prekrasen pogled na eno najstarejših mest v Evropi. Obiščite katerega izmed muzejev ali podajte se na vožnjo z najstarejšim tramvajem. Zvečer priporočamo obisk lokala s tipičnim, otožno hrepenečim, portugalskim šansonom − fadom.

7. dan: LIZBONA – FARO | zajtrk

Zajtrk in vožnja do nakupovalnega centra Vasco de gama, ki nas na eni izmed strani pripelje do Parka Narodov, kjer so Portugalci leta 1998 organizirali svetovno razstavo Expo z naslovom „OCEANI–DEDIŠČINA PRIHODNOSTI”. Portugalska je takrat praznovala 500. obletnico odkritja pomorske poti v Indijo pomorščaka Vasca da Game. Zanimiv je stolp Vasca da Game, ki velja za najvišjo zgradbo v Lizobni in pogled na najdaljši istoimenski most, dvojčka stolpa Sao Gabriel in Sao Rafael, paviljon Atlantic, nakupovani center Vasco da Gama, promenada in gondolska žičnica. Nekaj prostega časa za kosilo in vožnja v Faro. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.

8. dan: FARO – LJUBLJANA | zajtrk

Zajtrk in prosto do odhoda na letališče. Predvidoma v popoldanskih polet letala direktno na letališče Jožeta Pučnika pri Ljubljani.

V ceno je vključeno

 • čarterski let Ljubljana−Faro-Ljubljana
 • stroške letaliških in varnostnih pristojbin ter dodatek za gorivo
 • 1 kos oddane prtljage
 • avtobusne prevoze po programu
 • 7 nočitev z zajtrkom v hotelih 3/4* v navedenih mestih
 • oglede po programu brez vstopnin s pokušino vina
 • spremstvo slovenskega vodnika in lokalnega po potrebi
 • stroške organizacije
 • DDV


Možna doplačiča (ob prijavi):

 • za skupino med 20 – 30 oseb: 60 €
 • enoposteljna soba 239 €
 • izlet Sintra in Cabo da Roca vključena vstopnina v palačo, ob prijavi vsaj 10 potnikov: 58 €
 • fado predstava z večerjo 59 €


(vodniku na poti):

 • vstopnine in strošek za javni prevoz pribl. 30–60 €


Obvezno doplačilo v hotelu:

 • mestna turistična pristojbina: 1-2 €/osebo/dan


Otroški popust:

 • otrok od 2 – 12 let na dodatnem ležišču – 12 % (popust se obračuna ob prijavi 2 odraslih oseb in otroka)

Seznam ponudb

št. ponudb: 0
Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

MyWay

Počitnice po meri

Izkušeni tim svetovalcev vam v 24 urah pripravi individualno ponudbo po meri. Naročniku zagotavljamo osebni pristop in celovit strokovni servis.

Sestavite si počitnice