Zakaj izbrati to potovanje?

 • občudujte omansko arhitekturno mojstrovino notranjosti Kraljeve Operne Hiše v Muscatu
 • sprehodite se ob zalivu Al Ayjah v starodavnem mestu ladjedelništva Sur
 • poučite se o gnezdenju zelenih želv
 • potopite se v kristalne vode v oazi Wadi Bani Khalid
 • zaspite »pod zvezdami« v beduinskem kampu
 • začnite dan s pogledom na čudovit sončni vzhod v »rdeči puščavi«
 • odkrijte slikovite gorske doline in starodavne vasi pobočij Zelenega Gorovja
 • barantanje na starodavnih arabskih tržnicah v Muttrahu in Nizwi

 

26. 10 . 2022 - ZAGOTOVLJEN ODHOD IZ LJUBLJANE

 

Beseda vodnika

» O man,  Oman je tako svojstven, osupljiv« mi je v lokalni restavraciji ob zalivu Muttrah v Muškatu nekega toplega večera leta 2013 dejal zgovorni avstralski turist. In kaj kmalu sem spoznal, da je Sultanat Oman tista prava, pristna Arabija.
Zgodbe iz Tisoč in ene noči, ki smo jih prebirali še kot otroci, se tu prepletajo s popolnoma modernizirano kulturo, ki je ujela priključek z zahodnim svetom v zadnje pol stoletja. Omanci so ponosni na bogato zapuščino prednikov, od starodavnega trgovanja z dišavnicami, do trdoživih plemenskih beduinov in legendarnega pomorščaka Sinbada.
Ob vsakem obisku me ponovno navdušijo lepote neokrnjene pokrajine, spektakularna gorska pobočja, ki se spuščajo vse do samotnih peščenih plaž. Zalivi turkizno modre barve, čista gorska jezera , številni palmovi nasadi v wadijih, neskončne rdeče sipine puščave Wahiba in bogata kulturna dediščina starodavnih trdnjav nekdaj mogočnih imamov so tisto pravo, kar Sultanat uvršča med top turistične destinacije arabskega sveta.
Pred odhodom na popotovanje se naučite nekaj osnovnih arabskih besed (šukran = hvala, minfadlak = prosim) in Omanci vam bodo z nasmeškom odprli vrata arabske gostoljubnosti.
V Omanu se moderna Arabija spogleduje s svojo starodavno dušo.  

Edvard Jaber Krišjak

Oman – objem morja, puščave in gora

Čas potovanja: 9 dni

Cena na osebo že od: 1699€

Sultanat Oman, skriti biser arabskega polotoka, kraljuje na njegovem skrajnem vzhodu. Zgodbe iz tisoč in ene noči, ki smo jih prebirali še kot otroci, se tu prepletajo s popolnoma modernizirano kulturo, ki je priključek z zahodnim svetom ujela v vsega 50-ih letih. Država se razlikuje od arabskih sosed, čeprav njihova kultura ni dosti drugačna. Ponosni so na bogato zapuščino prednikov, od starodavnega trgovanja z dišavnicami do trdoživih plemenskih beduinov in legendarnega pomorščaka Sinbada. Pristna pokrajina, spektakularna gorska pobočja, palmovi nasadi v gorskih dolinah, wadijih, kulturna dediščina starodavnih trdnjav nekdanjih mogočnih imamov in neskončne rdeče sipine puščave Wahiba Ramlat so tisto pravo, kar Sultanat uvršča med top turistične destinacije arabskega sveta.

map

Čas potovanja:  9 dni / 7 noči
Čas za prijavo: do 15 dni pred odhodom
Najmanjše št. potnikov: 20
Vizum: je potreben za Oman
Produkt: 52158

1. dan: LJUBLJANA – ISTANBUL - MUSCAT / obroki na letalu
Polet proti Istanbulu ter nadaljevanje poleta proti Muscatu. Po pristanku v zgodnjih jutranjih urah prevoz do hotela. Nočitev.

2. dan: MUSCAT / zajtrk, večerja

Po zajtrku avtobusni ogled mesta z obiskom Velike Mošeje Njegovega Veličanstva Sultana Qaboos−a Bin Saida. V obalnem predelu Qurum se bomo med ogledom imenitne Kraljeve opere navduševali nad značilnim omanskim dekorjem v notranjosti stavbe. Preizkusili se bomo v barantanju na eni od največjih tradicionalnih tržnic v arabskem svetu, Souku Al Dhalam oziroma »tržnici teme«. Skozi podobe, zvok in arome bomo doživeli nešteto obrazov prestolnice. Na sprehodu bomo občudovali sultanovo palačo Al Alam in obiskali mestni muzej Bait Al Zubair. Večerja in nočitev.

3. dan: MUSCAT – BIMAH – WADI TIWI - FINS BEACH - SUR / zajtrk, večerja
Po zajtrku se bomo zapeljali vzdolž jugovzhodne obale Omanskega morja. Ogledali si bomo apnenčast krater Bimah in nenavaden turkizno-moder sladkovodni tolmun, v katerem se bomo lahko skopali in osvežili. Nato bomo pot nadaljevali do starodavnega trgovskega pristanišča Sur, ki slovi po izdelavi tradicionalnih lesenih arabskih jadrnic »dhow«. Po krajšem ogledu delavnic se bomo odpravili proti hotelu. Nastanitev v hotelu in večerja. Po večerji vožnja do znamenite »Turtle beach«, kjer je eno največjih gnezdišč velikih zelenih želv. Nočitev.

4. dan: SUR - WADI BANI KHALI - WAHIBA SANDS / zajtrk, večerja

Po zajtrku vožnja do visoko ležeče gorske doline plemen Khalid, ki jo krasijo naravne lepote sinje modrih vodnih bazenov. Čas za sproščujoč oddih v kristalno čisti vodi ali okrepčilo v bližnji preprosti restavraciji. Doživeli bomo tudi nasprotje gorske oaze. To je valujoča »rdeča« puščava visokih sipin Wahiba Sands, po kateri se bomo zapeljali s terenskimi avtomobili. Spoznali bomo tradicionalno beduinsko bivališče ter ob kavi in datljih izvedeli več o njihovem načinu življenja. Sledila bo nastanitev v puščavskem turističnem naselju in večerja. Uživali bomo ob pogledu na zvezdnato nebo in zaspali pod prostrano nebeško odejo. Nočitev.

5. dan: WAHIBA SANDS – JABRIN – BAHLA - AL HAMRA - JEBEL SHAMS / zajtrk, večerja
Po opazovanju sončnega vzhoda v puščavi bo sledil okusen zajtrk. Odpeljali se bomo proti notranjosti sultanata. Postanek za ogled obnovljene palače Jabrin, mogočne rezidence imamov Yaariba. Popoldan vožnja do trdnjave Bahla, ki je ena od štirih trdnjav, zgrajenih v dolini pogorja Jebel Akhdar. Sledil bo zunanji ogled, nato pa nadaljevanje poti do vasi Al Hamra z dobro ohranjenimi večnadstropnimi hišami iz blata in opeke. Ogled »hiše čistosti«, muzeja Bait Al Safa. Vožnja proti gorski oazi Wadi Ghul, po soteski »Kačja dolina« ob strmih pobočjih Jebel Akhdar. Sledil bo vzpon z vozilom do turističnega naselja pod vznožjem Jabel Shams, »Gore sonca«. Nastanitev, večerja in nočitev.

6. dan: JEBEL SHAMS – NIZWA − BIRKAT AL MAUZ - MUSCAT / zajtrk, večerja
Po zajtrku si bomo vzeli čas za občudovanje slikovitih podob s pobočja najvišje gore v Sultanatu, Jebel Shams, ki se vzpenja 3.010 m nad morjem, nato pa se bomo spustili v osrčje gorske oaze Nizwa. Ogled mestne utrdbe z mogočnim okroglim stolpom ter obisk mestnega souka, znanega tudi po rezljanih nožih »khanjar« in čudovitih izdelkih iz srebra. Vožnja do nasada datljevih palm v nekdanji utrdbi Birkat Al Mauz, kjer deluje namakalni sistem Falaj, ki se nahaja na seznamu svetovne dediščine Unesco. V okolici se nahajajo nasadi banan in datljev ter ostanki številnih hiš iz blata, ki pričajo o nekdanjem načinu arhitekture. Pozno popoldne prihod v Muscat. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

7. dan: MUSCAT – BARKA – NAKHAL - MUSCAT / zajtrk, večerja

Po zajtrku se bomo prepustili vrvežu lokalne ribje tržnice v Barki, v dopoldanskih urah pa pot nadaljevali proti rodovitni priobalni ravnici južnega dela regije Al Batinah. Postanek v vasici Nakhal. Ogledali si bomo utrdbo Husn Al Heem, imenovano tudi trdnjava Nakhal. Začetki gradnje segajo v obdobje pred prihodom islama, prvi lastniki so bili dinastija Sasanidi. Nekaj stoletij kasneje je postala rezidenca dinastije Yaarubah. Pred povratkom v Muscat se bomo ustavili še v zeleni oazi ob vodnih izvirih Nakhal springs  ter občudovali slikovita pobočja bližnjega gorovja Jebel. Obiskali bomo tudi muzej Bait Al Ghasham, 200 let staro hišo, ki je bila rezidenca nekdanjega ministra v času vladavine sultana Taimurja bin Feisala. Večerja in nočitev.

8. dan: MUSCAT / zajtrk
Po zajtrku prosto za samostojne oglede ali kopanje in uživanje na peščenih plažah ob toplem arabskem morju. Prevoz na letališče v večernih urah.

9. dan: MUSCAT – ISTANBUL
- LJUBLJANA / obroki na letalu
Nočni let iz Muscata preko Istanbulu proti Ljubljani.

V ceno je vključeno

 • letalski prevoz v ekonomskem razredu
 • letališke in varnostne pristojbine
 • prevozi po programu
 • 5 x nočitev v dvoposteljni sobi v hotelih 3/4*
 • 1 x nočitev v šotorih - kamnitih hiškah v puščavi - lastna kopalnica (3*)
 • 1 x nočitev v gorskem turističnem naselju (3*)
 • polpenzion (zajtrk + večerja) kot navedeno v programu
 • vse vstopnine po programu (Velika Mošeja, Kraljeva Operna hiša Muscat, muzej Bait Al Zubair, rezervat Turtle beach, utrdba Nizwa, muzej Bait Al Safa, palača Jabrin, z džipi po puščavi, muzej Bait Ghasham)
 • vizum za Oman
 • slovensko vodenje
 • organizacija potovanja

Doplačila ob prijavi:

 • doplačilo za manjšo skupino od 20 oseb 120 EUR/osebo
 • enoposteljna soba 359 EUR/osebo
 • triposteljne sobe so na vprašanje

Doplačila vodniku na poti:

 • napitnine na poti pribl. 55 EUR/osebo

Pomembno - veljaven potni list in vizum za vstop v Oman

 • Slovenski državljani za vstop v Oman potrebujejo veljaven potni list in vizum. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v Oman. Slovenski državljani vizum za Oman pridobijo ob prihodu na letališče.

Seznam ponudb

Izberi datum odhoda
št. ponudb: 1
 • 52158    52158/28      Po programu
  26.10.-03.11.2022 / sreda - četrtek
  9 dni
  katalog
  Potovanje Oman
  Zagotovljen odhod
Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

MyWay

Počitnice po meri

Izkušeni tim svetovalcev vam v 24 urah pripravi individualno ponudbo po meri. Naročniku zagotavljamo osebni pristop in celovit strokovni servis.

Sestavite si počitnice