Zakaj izbrati to potovanje?

 • BUTIČNA SKUPINA: maksimalno 15 oseb
 • predviden let iz Ljubljane

 • kozmopolitanski Tbilisi, kjer srednjeveško jedro obkroža moderna arhitektura
 • v skalah vrezano srednjeveško mesto Uplistsikhe
 • antični tempelj Garni in samostanska utrdba Geghard
 • srednjeveška cerkev Khorvirap, od koder se razteza pogled na mogočni Arahat
 • pokušine tradicionalnih jedi, vina in žganja

Kulinarični okusi Zakavkazija - Gruzija in Armenija

Čas potovanja: 8 dni

Cena na osebo že od: 1549€

Zelene doline, prepletene z vinogradi, neskončna obzorja, čudeži narave, gostoljubni domačini, bogata kulinarika in rojstni kraj vina. To sta Gruzija in Armenija. Na stičišču med Evropo in Azijo predstavljata sožitje dveh celin, s svojo urejenostjo in raznolikostjo pa hitro postajata ene izmed najbolj zaželenih potovalnih destinacij.

 

map

Čas potovanja: 8 dni / 6 noči
Najmanjše št.potnikov: 8
Produkt: 75189

1. dan:LJUBLJANA–EVROPA–TBILISI

Zbirališče potnikov na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana (ali enem od bližnjih letališč) in polet prek enega od vmesnih letališč v Tbilisi.

2. dan: TBILISI
Po pristanku zgodaj zjutraj sledi vožnja do hotela in čas za kratek oddih. Ogled barvite prestolnice Tbilisi, prelepega mesta ob reki Mtkvari (reka Kura). Tbilisi je bila pomembna postojanka na Svileni cesti in velja za enega najlepših zakavkaških mest. Mesto očara z idiličnim starim mestnim jedrom, kjer so mestne četrti strukturirane kot terase in živahne ozke ulice spominjajo na pravi labirint. Ogled začnemo s starim mestnim jedrom s cerkvijo Metekhi, mimo katedrale Sioni do Trga Svobode, veličastne bazilike Anchuskhati ter Mosta Miru. Povzpeli se bomo do mestne trdnjave Narikala od koder imamo lep pogled na stari in novi del. Ustavili se bomo ob obokanih starih žveplenih termalnih kopelih, kjer sta se med drugimi okopala tudi Tolstoj in Puškin. Sledi obisk največjega bazarja svežih živil na prostem Dezerter, kjer so cene tradicionalnih začimb, sadja in zelenjave občutno nižje kot kjerkoli drugje v mestu. Dan zaključimo s sprehodom po glavni aveniji Rustaveli, kjer vidimo opero, teater, galerije in lokale. Tradicionalna večerja v lokalni restavraciji s pokušino najbolj znanih gruzinskih jedi prestolnice. Sledi prenočitev.

3. dan: TBILISI–GORI–UPLISTSIKHE–MTSHKETA–TBILISI
Po zajtrku se odpravimo do kraja Gori, rojstnega mesta diktatorja Stalina, kjer si bomo ogledali njegov muzej. Sledi postanek na mestnem trgu, kjer je do pred nekaj leti stal tudi njegov kip. Vožnja do antičnega jamskega mesta Uplistsikhe ob reki Mkvari, enega najstarejših mestnih naselij v Gruziji. Tu lahko vidimo cel kompleks različnih vklesanih bivališč iz 12. stoletja pred našim štetjem do 17. stoletja našega štetja. Popoldan bomo videli nekdanjo prestolnico Gruzije–Mtskheta, ki je na seznamu Unescove kulturne dediščine. Ogledali si bomo katedralo Svetitskhoveli ter samostan Jvari. Sledi obisk ene najbolj znanih tradicionalnih restavracij v Gruziji, kjer bomo poizkusili tradicionalne jedi kot so lobio, khinkali, megruli, kačapuri, itd. Vožnja do Tbilisija in nočitev.

4. dan: TBILISI–KAKHETI–SIGHNAHGI–TBILISI
Po zajtrku se bomo odpravili v vzhodno Gruzijo, v regijo Kakheti, ki je znana po odličnem gruzinskem vinu in kulinariki. Prvi postanek bomo naredili za pokušino tradicionalnega gruzinskega kruha in lokalnega sira. Nadaljujemo pot do samostana Bodbe do mesta Sighnaghi, ki s svojim »italijanskim« vzdušjem velja za enega najbolj slikovitih regij, kjer se bodo razprostirali pogledi na dolino Alazani in Kavkaško gorovje. Pot bomo nadaljevali z degustacijo v butični vinski kleti, kjer boste poskusili različne vrste vina in domačega tropinovca Chacha. Sledi kosilo ob belem in rdečem vinu v družinskem muzeju in vinski kleti. Nadaljujemo z degustacijo vina v nekdanjem bunkerju, kjer bomo poizkusili dve različni vrsti vina in tradicionalno sladico churchkhela. Vrnitev v Tbilisi preko prelaza Gombori z ogledom samostana Gremi. Nočitev.

5. dan: TBILISI–HAGHPAT–JEZERO SEVAN–EREVAN
Po zajtrku se odpravimo proti Armeniji. Po obmejnih formalnostih naš čaka vožnja čez slikovit kanjon reke Debet, ustavimo se ob samostanskem kompleksu Haghpat, ki je odličnem primerek srednjeveške armenske arhitekture ter spada na listo Unescove kulturne dediščine. Kosilo v prelepi restavraciji ob reki, kjer bomo okusili lokalne specialitete pokrajine Lori. Nato se odpeljemo do Dilijanskega narodnega parka, izredno lepe regije jezer, gozdov in mirnih vasi, ki spominjajo na gorenjsko, v Armeniji pa je regija znana pod imenom »mala Švica«. Odrinemo proti jezeru Sevan, se prvo povzpnemo na samostan Sevanavank, kjer je eden lepših pogledov na jezero in njegovo okolico. Gre za največje jezero v Zakavkazju in je drugo najviše ležeče sladkovodno jezero na svetu. Ob jezeru bomo okušali ribje specialitete z žara, armenske mlečne ter mesne izdelke lokalnih kmetov iz regije Gergharkuniq. Vožnja do Erevana in nočitev. (Z,V)

6. dan: EREVAN–KHORVIRAP–GEGHARD–GARNI–EREVAN
Po zajtrku se odpravimo proti jugu, v bližino turške meje, v samostan Khor Virap, ki se nahaja sredi Araratske doline. Odpre se čudovit pogled na biblijsko goro Ararat v vzhodni Turčiji. Danes na vzpetini stoji samostan iz 17. stoletja, ki ga sestavljata cerkev in kapela, od koder se je mogoče spustiti v ječo Gregorja Razsvetljitelja in začetnika armenske apostolske cerkve. Ogled vinske kleti. Nato se odpeljemo v regijo Kotayk, kjer obiščemo antični grško–rimski tempelj Garni, zgrajen v 1. stoletju. Obiskali bomo lokalno hišo, kjer nam bodo predstavili tradicionalno pripravo armenskega »lavash« kruha, ki ga pečejo v »tonir« podtalni pečici. Vrhunec dneva bo odlično kosilo, kjer bomo poizkusili nekaj tradicionalnih predjedi, najboljši goveji kebab ter »gata« sladico s čajem ali kavo. Sledi pot proti slikovitem kanjonu reke Azat, kjer se nahaja v goro vklesan samostan Geghard, spomenik srednjeveške armenske arhitekture, ki spada pod zaščito UNESCA. Po vrnitvi v Erevan naš čaka nekaj prostega časa pred večerjo v tradicionalni armenski restavraciji s folklorno predstavo. Nočitev.

7. dan: EREVAN–EČMIJADZIN–ZVARTNOC–EREVAN
Zajtrk. Zjutraj bomo odkrivali skrivnosti armenskega Vatikana, katedrale Etchmiadzin, ki je na listi UNESCOVE kulturne dediščine in naj bi bila prva krščanska cerkev na svetu. Na poti nazaj proti Erevanu se bomo ustavili še pri eni mojstrovini zgodnje srednjeveške armenske arhitekture, ruševinah katedrale Zvartnots – biseru arhitekture 7. stoletja. Kosilo s kuharskim tečajem v tradicionalni domačiji, kjer bomo pripravili in preizkusili starodavne armenske jedi. Sledi ogled armenske prestolnice. Erevan je eno najstarejših mest na svetu, ustanovljeno leta 782 pr. n. st. Sprehodimo se po trgu Republike, nato pa obiščemo inštitut Matenadaran, kjer hranijo dragocene rokopise. Za zaključek sledi največja znamenitost Erevana, konjak. Obisk tovarne »Noy Ararat« , kjer boste poleg proizvodnje spoznali tudi bogato zgodovino. Naša degustacija ne bo vključevala samo najboljši armenski konjak, temveč tudi enega najstarejših armenskih vin. Nadaljujemo z obiskom trga Vernissage, največjega trga umetnosti in obrti v Kavkazu in bazarja GUM, pravega muzeja hrane. Sledi večerja v tradicionalni armenski restavraciji in nočni odhod proti letališču.

8. dan: EREVAN–EVROPA–LJUBLJANA
Predviden prihod v Ljubljano v zgodnjih popoldanskih urah.

V ceno je vključeno

 • mednarodni letalski prevoz po programu v ekonomskem razredu
 • letališke, varnostne pristojbine in dodatek za gorivo
 • prevozi z avtobusi po programu
 • hotelske in gostinske storitve v hotelih 3*/4* po programu (v dvoposteljnih sobah)
 • vsi ogledi, vstopnine ter obroki s pokušinami po programu
 • vodenje v slovenščini
 • organizacija potovanja

V ceno ni vključeno

 • storitve, ki so navedene v doplačilih
 • storitve po posebnih naročilih
 • napitnine za voznike in lokalne vodnike
 • turistične takse

Obvezna doplačila

Ob prijavi:

 • pri udeležbi manj kot 10 oseb obvezno doplačilo 100,00 EUR/osebo

(vodniku na poti)

 • napitnine 40 EUR

Dodatna ponudba

 • prevoz Ljubljana - letališče - Ljubljana 45,00 EUR/osebo (v primeru odhoda iz okoliških letališč)
 • enoposteljna soba 190,00 EUR/osebo

Opomba

 • zaradi prilagajanja letalskim prevoznikom in v primeru nepredvidenih okoliščin si pridružujemo pravico do spremenjenega, vendar vsebinsko neokrnjenega programa
 • če bo odhod z enega od okoliških letališč bo do/z letališča organiziran avtobusni prevoz
 • vizum ni potreben
 • za potovanje potrebujete potni list, ki je veljaven še vsaj 6 mesecev od zaključenega potovanja
 • ob prijavi potrebujemo kopijo vašega potnega lista

Seznam ponudb

Izberi datum odhoda
št. ponudb: 1
 • 75189    75189/28      Po programu
  19.03.-26.03.2022 / sobota - sobota
  8 dni
  katalog
  POTOVANJA V GRUZIJO
Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

Zakaj Kompas?

Vaše mnenje šteje!

Z namenom, da bomo pri načinu svetovanja in pripravi nepozabnih počitnic in potovanj še boljši, vas prosimo za pomoč.