Zakaj izbrati to potovanje?

 • doživi sanjsko pot po Portugalski - od Lizbone na zahod, do rta Cabo da Roca, pa na sever, do Porta
 • izberi svoje najljubše portugalsko mestece – kraljeva Sintra, brezčasna Evora, viteški Tomar, častitljiva Fatima…
 • prisluhni otožnemu fadu, portugalskemu šansonu hrepenenja
 • posladkaj se s tortico Pastes de Nata v Lizboni in imenitnim portovcem ob »zlati reki« v Portu
 • spoznaj tradicijo keramičnih ploščic »azulejos«
 • obišči poročno mesto Óbidos in poskusi »ginjo«
 • prepusti se kakšnemu od študenstkih običajev v najstarejšem portugalskem univerzitetnem mestu Coimbri

VRHUNCI POTOVANJA: sanjska pot po Portugalski se prične v Lizboni, gre proti zahodu do rta Cabo da Roca, nato pa proti severu, mimo vasic s čudovito arhitekturo do Porta; enkratna Sintra kamor je rad zahajal tudi Lord Byron, ogled trdnjave samostana Kristusovih vitezov, Tomar, sprehod skozi univerzitetno mesto Coimbra

30 . 10. 2022 - ZAGOTOVLJEN ODHOD

 

Dežela hrepenenja in velikih pomorščakov

Čas potovanja: 7 dni

Cena na osebo že od: 1049€

Vabljeni na srečanje z bogatim kulturno-zgodovinskim izročilom: mogočni samostani, prepredeni s tihimi hodniki, s številnimi cerkvami in gradovi, z živopisnimi narodnimi nošami, z otožnimi šansoni – fado, s palačami s keramičnimi pročelji… Odkrili boste mit domovine slavnih pomorščakov in raziskovalcev, sladokuscev ter ljubiteljev dobrega vina. Obiskali portugalsko prestolnico Lizbono ob ustju reke Tajo. Vsa ta dragocena doživetja bodo ohranjena v vaših mislih, spomin na Portugalsko pa vam bo obudil še kakšen izdelek iz plute ali keramike, morda pleten cekar in seveda… Nepozabni portugalski petelinček.

map

Čas potovanja: 7 dni | 6 noči
Najmanjše št. potnikov: 20
Produkt: 15058

1. dan: (LJUBLJANA)−BENETKE−LIZBONA | večerja
Zbirališče potnikov v dopoldanskih urah na obračališču mestnega prometa Dolgi most v Ljubljani in vožnja na letališče pri Benetkah (doplačilo) ali na letališču 2 uri pred poletom letala v Lizbono. Po pristanku transfer do hotela in nastanitev. Sledi večerja in prenočevanje. Po želji se lahko odpravite na prijeten sprehod po barviti Lizboni ali kozarček portovca v enem najstarejših lokalov, Café A Brasileira.

2. dan: LIZBONA | zajtrk, večerja
Zajtrk in čas za ogled portugalskega glavnega mesta, ki leži na sedmih gričih ob obali reke Tajo.
Ogledali si bomo dva dragulja, ki se nahajata na seznamu svetovne dediščine Unesco - Belemski stolp (16. st.) in samostan sv. Jeronimo (spomenik renesančne arhitekture) s cerkvijo, v kateri so grobnice portugalskih kraljev ter sarkofaga pesnika Camoesa in pomorščaka Vasca De Game. Ustavili se bomo tudi ob spomeniku slavnih pomorščakov – raziskovalcev. Sprehod po uličicah najstarejšega predela Lizbone, Alfame, s stolnico, kjer je bil krščen Anton Padovanski in kjer se začenja portugalska Jakobova pot. Možnost vzpona do gradu Svetega Jurija (doplačilo), od koder se razkriva prekrasen pogled na eno najstarejših mest v Evropi. Večerja in prenočevanje. Zvečer priporočamo ogled tradicionalne predstave fada, tipičnim portugalskim otožnim in hrepenečim šansonom.

3. dan: LIZBONA−SINTRA−CABO DA ROCA−ÓBIDOS−NAZARE | zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja v Sintro, staro kraljevo prestolnico, ki velja za eno najlepših mest na Portugalskem. Mesto se deli na tri območja. Ogled Narodne palače Sintra, kraljeve palače iz 15. st., ki so jo kralji uporabljali vse do 19. st.. Dolga zgodovina te stavbe je prinesla številne arhitekturne sloge, predvsem gotskega in manuelinskega, največji čar pa palači daje okrasje v številnih svečanih prostorih. V okolici Sintre se razprostira Park Pena, očarljiva mešanica zelenih gozdov ter nasadov mimoz, drugih eksotičnih rastlin in cvetic. Vožnja do najzahodnejše točke Evrope, rta Cabo da Roca. Nadaljevanje do »poročnega mesta« Óbidosa, ki so ga za poročno darilo dobivale kraljice. Postanek za ogled slikovitega, s srednjeveškim obzidjem obdanega mesta, ki leži na vrhu apnenčaste pečine. Značilnost mesta so belo pobarvane hišice in tlakovane uličice, ki večkrat služijo tudi kot kulisa v filmih. Mesteca ne bomo zapustili, ne da bi poskusili »ginjo« v lično oblikovani čokoladni čašici. Krajši postanek v nepozabni in slikoviti ribiški vasici Nazare, ki je danes letoviško mesto na obali Atlantskega oceana. Tu in tam lahko še vedno vidimo prebivalce, ki nosijo tradicionalna oblačila, pa tudi pladnji s sardelami še niso popolnoma izginili z nabrežja. Privlačen je tudi zgornji del mesta Sito, ki leži na 110 m visokem vrhu pečine in nudi čudovit razgled. Vožnja do hotela, nastanitev, večerja in nočitev.

4. dan: NAZARE−BATALHA–FATIMA−TOMAR−COIMBRA | zajtrk, večerja

Po zajtrku vožnja v Batalho, znano po eni najlepših gotskih cerkva na Portugalskem, Santa Maria de Victória, s samostanom in znamenito nedokončano kapelo (zunanji ogled). Batalha predstavlja ponos in čustva portugalskega značaja in je nastala med vladanjem Janeza I. Nadaljevanje poti do Fátime in krajši postanek v najbolj znanem romarskem mestu Portugalske, ki jo imenujejo tudi »oltar Portugalske«. Za milijone romarjev je to kraj skrivnosti in svetosti, prizorišče šestih čudežnih prikazovanj Device Marije iz leta 1917. Nadaljevanje poti v Tomar, kjer nad mestom kraljuje mogočni grad – samostan reda Kristusovih vitezov, ki so ga gradili od 12. do 17. st. in se nahaja na seznamu svetovne dediščine Unesco. Ogled čudovitega samostana, ki se dviga nad mestom. To je samostan viteškega reda templjarjev, ki je bil ustanovljen leta 1118. Red je bil vojaška sila z močnim verskim (in mističnim) prizvokom. Posledica tega je velik kompleks stavb, v katerem so zbrani najrazličnejši arhitekturni in umetniški slogi. Največja znamenitost samostana je izredno manuelinsko okno na glavnem pročelju kapiteljske dvorane. Po ogledu samostana bomo z vožnjo nadaljevali do najstarejšega univerzitetnega mesta Portugalske Coimbre, ki je prav zaradi študentov ohranila značaj živahnega mesta. Številni študentje ohranjajo značilne tradicionalne šege, nekatere stare že več kot 400 let. Ogled mesta, med drugim univerze, knjižnice, katedrale in starega mestnega središča, ki predstavlja pravi labirint ozkih ulic, ki se vijejo okoli strmega griča. Častitljiva coimbrska univerza je najstarejša in najuglednejša učna ustanova na Portugalskem, simbol narodnega ponosa. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

5. dan: COIMBRA−AVEIRO−PORTO | zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja na sever, v drugo največje portugalsko mesto, Porto. Na poti postanek v mestecu Aveiro, ki ga imenujejo tudi »portugalske Benetke« zaradi zanimivih in živahnih kanalov ter nizkih mostov. Aveiro je živahno mesto s čudovitimi plažami, ki se razprostirajo severno in južno od mesta, ter z laguno, znano po tradicionalnih poslikanih čolnih za pobiranje alg in jegulj. Druga tradicionalna dejavnost v mestu je pobiranje soli, piramide soli so posejane po obrobju mesta. Nadaljevanje vožnje v Porto. Ime mesta, ki si ga bomo ogledali, je sinonim za pristanišče, vino in lepo reko, ki se vije proti mestu. V številnih vinskih kleteh ob bregu reke Douro (»zlata reka«) obiskovalci še vedno poskušajo desertno vino portovec, tradicionalne stare barke s plitvim ugrezom, ki so bile namenjene transportu vina, pa krasijo staro pristanišče. Tudi mi bomo seveda poskusili portovec, tipično portugalsko vino, v eni izmed znamenitih vinskih kleti ob reki Douro. Številne portovske kleti so raztresene po Villi Nova de Gaia. Zgodovina kleti sega v začetek 18. st., ko so Britanci začeli sodelovati pri trgovanju z vinom, najbolj poznane kleti pa so Sandeman, Croft, Dow, Warre, Graham… Vožnja do hotela, nastanitev, večerja in nočitev.

6. dan: PORTO | zajtrk, večerja
Po zajtrku se bomo odpravili na celodnevno raziskovanje Porta. Med drugim si bomo ogledali stolnico, cerkvico Frančiška ter borzo za vrednostne papirje, ki je bila zgrajena že leta 1834. Sprehodili se bomo po najznamenitejšem delu, Porta Ribeira, s starimi barvitimi hišami, zanimivo tržnico ter številnimi bari in restavracijami. Nad reko in starim mestom se pne najznamenitejši od petih mostov nad reko, Ponte Dom Luís, zgrajen leta 1886. Večerja in nočitev.

7. dan: PORTO–LIZBONA–BENETKE–(LJUBLJANA) | zajtrk
Zajtrk in vožnja na letališče pri Portu, od koder bomo preko Lizbone poleteli proti Benetkam. Predviden pristanek v popoldanskih urah in prevoz v Ljubljano (doplačilo).

V ceno je vključeno

 • povratni letalski prevoz v ekonomskem razredu
 • stroški letaliških in varnostnih pristojbin ter dodatek za gorivo
 • 1 kos manjše ročne prtljage (mere 40 x 20 x 25 cm) in 1 kos oddane prtljage (do največ 20 kg)
 • avtobusni prevozi po programu
 • 6 x polpenzion v dvoposteljni sobi v hotelih 3–4* po programu
 • zunanje oglede po programu brez vstopnin
 • pokušino portovca
 • organizacijo in vodenje/spremljanje potovanja
 • DDV

Možna doplačila (ob prijavi):

 • za skupino manjšo od 30 oseb 50 EUR/osebo
 • povratni prevoz na letališče 70 EUR/osebo
 • enoposteljna soba 239 EUR/osebo
 • ogled tradicionalne predstave fada s pijačo 35 EUR/osebo

Možna doplačila (na potovanju):

 • vstopnine pribl. 40-60 EUR/osebo (LIZBONA: samostan sv. Hieronima 10 EUR, Grad sv. Jurija 8,50 EUR, Belemski stolp 5 EUR, SINTRA: kraljeva palača 9,50 EUR, cerkev sv. Frančiška 3,50 EUR, Borza 7 EUR)

Obvezno doplačilo (na recepciji hotela):

 • mestna turistična pristojbina 2 EUR/osebo/dan.

Opomba:

 • Vrstni red ogledov se lahko, glede na časovnice leta, lokacije hotelov oziroma po presoji vodnika/spremljevalca, spremeni. Program vsebinsko kljub temu ostaja neokrnjen. Pridržujemo si pravico do spremembe časa in kraja odhoda in vrnitve, če nam letalski prevoznik ne potrdi zahtevanega voznega reda. Vsebinsko program ostaja nespremenjen, prilagojen letalskemu prevozu. Če ne bo možnosti realizacije letalskega prevoza z načrtovanega letališča, bo let s katerega izmed okoliških letališč. V tem primeru bo potrebno doplačilo oz. doplačilo razlike plačila za prevoz do letališča.


Opozorilo:

 • Ob prijavi je potrebno navesti TOČNO IME IN PRIIMEK, tako kot sta napisana v potovalnem dokumentu, s katerim boste potovali (veljavna osebna izkaznica ali potni list). Posamezni prevozniki zahtevajo tudi številko, veljavnost in vrsto osebnega dokumenta, s katerim boste potovali ter vaše rojstne podatke. Kakršna koli naknadna sprememba navedenih podatkov, potrebnih za potovanje, ima za posledico dodatne stroške ali celo nakup nove vozovnice. Hrana in pijača na letalu nista všteta v ceno, sedežni red na letalu praviloma ni vnaprej določen. Veljajo posebni splošni pogoji.

Seznam ponudb

Izberi datum odhoda
št. ponudb: 1
 • 15058    15058/30      Po programu
  30.10.-05.11.2022 / nedelja - sobota
  7 dni
  letalo
  Potovanja Portugalska
  Zagotovljen odhod
Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

MyWay

Počitnice po meri

Izkušeni tim svetovalcev vam v 24 urah pripravi individualno ponudbo po meri. Naročniku zagotavljamo osebni pristop in celovit strokovni servis.

Sestavite si počitnice