Zakaj izbrati to potovanje?

Škotska, dežela pogumnih src - čarter iz Ljubljane

Čas potovanja: 9 dni

Cena na osebo že od: 1568€

Na potepanju po nekdanji kraljevini odkrijte prestolnico Edinburg s Kraljevo miljo, oglejte si mogočni grad in častitljivo palačo Scone, mesto kronanja škotskih kraljev. Obiščite škotsko distilerijo malt viskija ob reki Spey, morda se srečate z vdovo grofico Angeliko Cawdor na njenem gradu. Velika ledeniška soteska s skrivnostnim jezerom Ness in pečine vzhodne obale ob razvalinah gradu Dunnotar naj vam burijo domišljijo. Vsekakor vas bosta očarala pravljična graščina Inverary in zasanjani otok Hebridov, Skye.

map

Čas potovanja: 9 dni | 8 noči
Najmanjše št. potnikov: 25
Odhod: 26.6.2022
Produkt: 35860

1. dan: LJUBLJANA - EDINBURG | večerja
Let z ljubljanskega letališča proti Edinburgu. Po pristanku vožnja z avtobusom do razgledne točke Calton Hill, od koder se vam škotska prestolnica prikaže v vsej svoji mogočnosti. Nastanitev v hotelu. Sprehod po skrivnostni Kraljevi milji in obisk škotskega puba pod grajskim hribom. Sledi nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

2. dan: EDINBURG | zajtrk

Po zajtrku ogled škotske prestolnice. Obisk kraljeve palače Holyrood, kjer se boste sprehodili skozi dvorišča in številne sobane, od spalnice Marije Škotske do nenavadne galerije s portreti škotskih vladarjev. Na Kraljevi cesti (The Royal Mile) možnost ogleda visoke cerkve St. Giles, zaščitnika Edinburga. Obiskali boste edinburški grad, trdnjavo in muzej, kjer hranijo škotska kraljeva znamenja. Ob grajski ploščadi še obisk trgovine in muzeja volnenih izdelkov. Zvečer priporočamo ogled imenitne škotske folklorne prireditve (doplačilo), kjer boste ob glasbi in plesu na zanimiv način spoznali kulinariko in bogato tradicijo škotskih pesmi, plesa in kulturnih običajev. Prenočevanje.

3. dan: EDINBURG-QUEENSFERRY-PALAČA SCONE- DUNDEE-TRDNJAVA DUNNOTAR-STONEHAVEN-ABERDEEN | zajtrk

Zajtrk. Vožnja proti Perthu s postankom v viktorijanskem pristanišču Queensferry, kjer navduši znameniti železniški most prek ustja reke Forth. Nato ogled palače Scone, ki se bohoti na posesti grofov Mansfield. Danes je tam replika Kamna usode, ki ga sicer hranijo v Edinburškem gradu. Vožnja ob vzhodni obali do Dundeeja. V pristaniških dokih ogled ladje Discovery. Ob trdnjavi Dunnotar so imeli pristanišče Pikti že davno nazaj, danes pa navdušuje pokrajina s strmo obalo, na kateri so razvaline gradu. Oddahnili si boste ob obali Stonehavena, nekoč ribiške vasice. V večernih urah prihod v Aberdeen, nastanitev v hotelu v okolici, prenočevanje.

4. dan: ABERDEEN-BALMORAL (BRAEMAR)- PITLOCHRY-GRANTOWN ON SPEY | zajtrk in večerja
Po zajtrku vožnja proti višavju Grampian po dolini reke Dee do kraljeve rezidence Balmoral; ogled prostorov nekdanjih konjušnic, grajske plesne dvorane in kraljevega vrta (v primeru, da je v gradu kraljeva družina, ogled bližnjega gradu Breamar, ki velja za enega starejših utrjenih dvorcev v grofiji Aberdeenshire). Nadaljevanje vožnje skozi Narodni park Cairngorms prek Višavja do Pitlochryja, geografskega središča Škotske. Postanek za pozno kosilo v ljubkem viktorijanskem mestecu. Vožnja po slikovitem Highlands, do mesteca Grantown ob reki Spey. Nastanitev v hotelu v okolici. Večerja in prenočevanje.

5. dan: GRANTOWN ON SPEY-BALLINDALLOCH-GRAD CAWDOR-INVERNESS-JEZERO NESS-GRAD URQUHART-FORT AUGUSTUS-FORT WILLIAM | zajtrk in večerja
Po "močnem" škotskem zajtrku se boste po regij Speyside popeljali do bližnje distilerije odličnega malt viskija Glenfarclas, ki deluje že od leta 1836 in je v lasti potomcev klana Grant. Po ogledu in pokušnji vožnja proti gradu grofice Lady Angelike Cawdor. Cawdor Castle velja za eno najlepše urejenih škotskih graščin s čudovitimi vrtovi. Nadaljevanje poti mimo prizorišča bitke pri Cullodenu in naprej v Inverness, prestolnico Škotskega višavja ob Severnem morju. Sprehod skozi mestno središče do gradu Inverness, kjer so leta 1921 podpisali pogodbo o »delitvi« otoka Irska. Popoldne vožnja ob Kaledonskem kanalu do jezera Ness in razvalin gradu Urquhart, od koder že vrsto let opazujejo pošast Nessie. Pri Fort Augustusu si boste ogledali znamenite zapornice na kanalu. Nadaljevanje poti mimo najvišje gore na Škotskem, Ben Nevis, do letovišča Fort William. Nastanitev v hotelu v okolici. Večerja in prenočevanje.

6. dan: FORT WILLIAM-MALLAIG-OTOK SKYE-SLIGACHAN-PORTEE-(TROTTERNISH-STAFFIN-KILMUIR-PORTREE-ARMADALE)-GLENFINNAN-FORT WILLIAM-FORT WILLIAM |  zajtrk in večerja
Po zgodnjem zajtrku vožnja proti slikovitemu otoku zunanjih Hebridov. S trajektom se boste iz pristanišča Mallaig popeljali čez morsko ožino. V Porteeju, največjem mestu na otoku meglic Skye, krajši postanek. Nadaljevanje slikovite vožnje po severnem delu otoka Skye, polotoku Trotternish. Prispeli boste do visokega pokopališča Kilmuir. Od tam seže pogled daleč nad modrino Atlantika, navduši pa tudi bližnji muzej na prostem, kjer je predstavljeno življenje na otoku v 19. stoletju. Popoldne vožnja proti Armadale in s trajektom na »kopno«. Krajši postanek v kraju Glenfinnan, kjer je svoj osvajalski pohod po Višavju začel lepi princ Charlie, da bi povrnil prestol Stuartom. Nastanitev v hotelu v okolici Fort William. Večerja in prenočevanje.

7. dan: FORT WILLIAM-INVERARAY-JEZERO LOMOND-GLASGOW | zajtrk

Po zajtrku nadaljevanje potovanja vzdolž razčlenjene zahodne škotske obale s številnimi zalivi do grofije Argyle. Krajši postanek ob jezeru Awe, kjer sredi jezera na otočku idilično sameva razvalina gradu Stalker, nekoč last klana Stewart Appin. Sledi sprehod skozi mestece Inverary, ki ga zaznamujejo črno bela pročelja mestnih hiš. Ogled pravljične graščine, ki je že stoletja v lasti enega največjih škotskih klanov, klana Campbell. Skozi Narodni park Trossach do jezera Lomond, ki ga opevajo škotske pesmi in naprej do Glasgowa. Nastanitev v hotelu. Prenočevanje.

8. dan: GLASGOW- EDINBURGH | zajtrk

Po zajtrku sledi krajši panoramski avtobusni ogled mesta; mimo katedrale Sv. Munga, do Glasgow Green in do Jurijevega trga, srca največjega trgovskega mesta britanskega imperija v času vladavine kraljice Viktorije. Sprehod skozi »mesto trgovcev«.Prosto za kosilo. Popoldne vožnja proti Edinburghu.Nastanitev v hotelu. Prenočevanje .

9. dan: EDINBURGH - LJUBLJANA| zajtrk

Zajtrk.Prost dan za samostojne oglede in nakupe. V primeru lepega vremena priporočamo »vzpon« na bližnji Arthur's Seat, starodavni vulkanski hrib, ki tvori večino parka Holyrood. Robert Louis Stevenson ga je opisal kot "hrib za velikost, gora zaradi svoje drzne zasnove".
Lahko pa se nam pridružite na fakultativnem izletu do kapele Roslin v Roslinu ki je glavno prizorišče zadnjega dela Brownovega romana Da Vincijeva šifra. Ime Roslin izhaja iz keltskih besed »ross« (skalni rtič) in »lynn« slap. Roslin je postal pomemben kot sedež plemiške rodbine St. Clair. Po ogledu vožnja na letališče in polet v Ljubljano.

V ceno je vključeno

 • povratni letalski prevoz iz Ljubljane
 • vključena prtljaga za oddajo do 20 kg
 • letališke in varnostne pristojbine
 • 8 prenočevanj z zajtrki v dvoposteljnih sobah v hotelih 3*
 • 4 večerje
 • avtobusni prevozi po programu
 • slovensko vodenje
 • DDV in organizacija potovanja

Možna doplačila (ob prijavi):

 • pri udeležbi manj kot 25 oseb 140 €
 • enoposteljna soba 350 €
 • škotska večerja s programom in organiziranim prevozom 95 €
 • vstopnine 175 € (palača Holyroodhouse, grad Edinburgh, palača Scone, Discovery Ship Dundee, grad Balmoral, oz. Braemar v času zaprtja Balmorala, destilarna viskija Glenfarclas, grad Cawdor, grad Urquhart, Skye Highland muzej in grad Inverary).
 • Edinburgh- poldnevni izlet Rosslyn Chapel 18 €

Popust:

 • Otroci 2-12.leta na dodatnem ležišču: 15% popust

Pomembno:

 • tretje dodatno ležišče v troposteljnih sobah ni enakovredno osnovnemu ležišču


Odkrita beseda:

 • Cene vstopnin so informativne in se lahko spremenijo. V primeru, da pride do spremembe predvidenih ur poleta, program prilagodimo. Izvedba programa je lahko v obratnem vrstnem redu, vsebina ostaja nespremenjena. Enoposteljne in troposteljne sobe so na vprašanje.

Seznam ponudb

št. ponudb: 0
Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

MyWay

Počitnice po meri

Izkušeni tim svetovalcev vam v 24 urah pripravi individualno ponudbo po meri. Naročniku zagotavljamo osebni pristop in celovit strokovni servis.

Sestavite si počitnice