Kreta

Največji grški otok, zibelka zahodne civilizacije, tako popoln, da se je na njem smel roditi vrhovni bog grške mitologije Zevs.

Homer pripoveduje, da je na otoku nekoč cvetelo več kot devetdeset mest, eno od njih je bilo tudi mogočno kraljestvo Knosos, kjer se je že pred več kot 4000 leti začela razvijati veličastna civilizacija Minojcev, katere ostaline sodijo v sam vrh svetovnih arheoloških znamenitosti. In ne samo kulturnozgodovinska, bogata je tudi njena naravna dediščina; urejene ali osamljene rajske plaže, kristalno čisto morje, nasadi oljk, aromatična mediteranska zelišča, gore, soteske, jame in planote obljubljajo božanske počitnice, ki jih bo nemogoče pozabiti. Otok Kreta je pravi otok za raziskovanje in aktivni oddih.

Na Kreto s Kompasom letimo vsako soboto od 8. junija 2024 dalje.

5 Kompasovih zato

 • na Kreto zato, ker lahko obiščete ostanke minojske palače Knossos in odkrijete, zakaj se je tukaj začela evropska civilizacija
 • na Kreto zato, ker lahko uživate v modernih turističnih središčih in mestih, v tradicionalnih gorskih vasicah in slikovitih obmorskih mestecih
 • na Kreto zato, ker vas bodo očarali nepregledni nasadi pomaranč, limon in oljk
 • na Kreto zato, ker vas bo presenetil kolaž visokega gorovja, globokih sotesk in raznolikih, osupljivo lepih plaž
 • na Kreto zato, ker ima dobre cestne povezave, ki kar kličejo po individualnih odkrivanjih njenih skrbno varovanih zakladov

Priporočamo

Hotel Creta Maris Beach Resort 5*

Hotel Creta Maris Beach Resort 5*

- Kretska arhitektura
- Nepozabna gurmanska izkušnja
- Družinske počitnice

Hotel Zeus Hotels Neptuno Beach 4*

Hotel Zeus Hotels Neptuno Beach 4*

- Direktno ob peščeni plaži
- Družinski resort bungalovskega tipa
- Odlično izhodišče za raziskovanje otoka

Mari Kristin Beach Hotel 4*

Mari Kristin Beach Hotel 4*

- Adults only 14y+
- Butični hotel
- Kulinarično razvajanje
- Priljubljeni Kompasov hotel

Vsa ponudba hotelov

Potovanja- Kreta

Dnevnik Kompasovega Janeza - Kreta

Božanski otok, kjer življenje pravi siga siga

Starejši kot sem, bolj sem nostalgičen, dragi moj dnevnik. Sinoči, preden sem zaspal, sem se spomnil, pa ne vem čisto dobro, zakaj in kako, kdaj sem prvič potoval z letalom. A verjameš, da je bilo to pred več kot par (če upoštevaš, da je par dejansko 2 x 1) desetletij? V resnici je bilo pred več kot trio desetletij! Bolj podrobno pa ne bi. Kakorkoli, moje prvo potovanje z letalom je bilo na največji grški otok. Pravijo da, kdor enkrat obišče Kreto, se vanjo tako močno zaljubi, da se zagotovo še vrne. In prav imajo, tudi jaz sem se, večkrat. In še se bom. Večkrat.

Kreta

Kompas Bucket List - Kreta

Kompasov #bucketlist

 • Pokukaj z znane votline v Matali
 • Naj te vožnja z Jeep safariju po divji notranjosti Krete spremeni v pustolovca
 • Zapluj okoli še ne raziskanega otočka Koufonissi
 • Bodi romantičen ob sončnem  zahodu na plaži  Falassarna
 • Ovij se v roza pesek na plaži Elafonissi
 • Poišči Minotavra v Knossosu
 • Sladko razvajanje s sladoledno kreacijo Dodoni ob jezeru Voulismeni

Raziskujemo - Kreta

Kompasovi predlogi za popestritev vaših počitnic

 • Knossos

Popeljali vas bomo do najbolj poznane zanimivosti Krete. Govorimo seveda o ostankih minojske palače Knossos in mitskega labirinta Minotavra. Ogled bo voden v angleškem in nemškem jeziku, ob vstopu pa vsi dobite slušalke. Po ogledu palače se boste odpravili v glavno mesto otoka, ki je znano po svoji beneški arhitekturi in živahnem mestnem jedru. Po vodenem orientacijskem ogledu mesta sledi vaš prosti čas. Tega lahko izkoristite za pohajkovanje po živahnih ulicah mesta, za kavico in tradicionalno sladico bougatsa v eni izmed kavarn ali pa za ogled drugih zgodovinskih znamenitosti. V popoldanskih urah sledi povratek proti vašim hotelom.

 • Jeep Safari – odkrijte Kreto na drugačen način

Za vse, ki si želite odkrivati otok na drugačen, avanturističen način, poln doživetja, ki ga ne boste nikoli pozabili. Odšli boste v karavani vse tja do planote Lassiti in odkrili njene največje lepote. Pot vas bo vodila mimo tradicionalnih vasic, v eni izmed njih bo tudi postanek za pravo grško kavo ali grško žganje raki. Peljali se boste mimo največjega gozda na otoku, kjer se vrhovi dvigajo nad 1400 m. Visoko nad vami boste lahko opazovali tudi beloglave jastrebe. Pot vas bo peljala vse od popolnega off roada do urejenih cestišč in malih tradicionalnih vasic. Resnično prava avantura.

 • Lepote zaliva Maribello

Eden najlepših delov otoka je slikoviti zaliv Mirabello. Naš prvi postanek bo v tradicionalni vasici Kritsa, poznani po izdelovanju tkanin. Kratek sprehod skozi vasico ali možnost prve jutranje kave.
Nato se bomo odpeljali proti Eloundi, ki slovi kot počitniški kraj z najbolj elitnimi hoteli na Kreti. Od tam se bo možno z ladjico odpraviti proti Spinalongi. Benečani in Otomani so poskrbeli za zanimivo arhitekturno podobo otočka, zgodbe o gobavcih pa nas popeljejo v zgodovino skrivnosti. Po ogledu otoka boste odpluli nazaj proti Eloundi, kjer bo nekaj prostega časa ter možnost za prigrizek. Za tiste, ki se ne boste odločili za obisk Spinalonge, bo na voljo dovolj prostega časa za raziskovanje Elounde, kopanje ali možnost kosila. Nato pa se bomo skupaj odpravili še do mesta Agios Nikolaos, ki slovi po skrivnostnem jezercu v svojem središču. Popoldan sledi povratek proti vašim hotelom.

 • Kretski večer

Prijeten večer preživite ob tradicionalni grški glasbi, plesu, odlični hrani ter odličnem lokalnem vinu.

 • Samarija – najdaljša evropska soseska

Za vse željne pohoda, avanture in odkritja pravega naravnega bisera Evrope. Izlet boste pričeli v zgodnjih jutranjih urah. Po približno triurni razgibani vožnji po severozahodnem delu Krete, boste prispeli do planote Omalos, vrha soteske Samaria. Od tam se boste peš spustili z več kot 1200 m nad.m. višine, skozi sotesko in njeno divjo naravo proti jugu, prečkali najlepšo točko soteske t.i. železna vrata in se spustili vse do izteka soteske, zaliva na južnem delu otoka Agia Roumeli, kjer boste lahko uživali v Libijskem morju.

Prevoz z ladjo do kraja Hora Sfakion, kjer vas bo čakal avtobus. Vožnja nazaj ter prihod v hotel okoli 22. ure. Tura polna naravnih zakladov in presenečenj traja približno 5 ur, potrebna pa je dobra športna obutev.

 • Otok Santorini

Pustite se zapeljati na otok, ki je sinonim za grško razglednico, ki jo pošljete domov svojim najbližjim. Belo modra barva okolice in dih jemajoči ostanki vulkana vas enostavno ne bodo pustili ravnodušne. Na Santoriniju vas čaka vodeni ogled po otoku (mesteca Oia in Fira) in tudi prosti čas, ki ga lahko izkoristite na različne načine, za raziskovanje mesta Fira ali poležavanje na črnih vulkanskih plažah otoka.

 • Skrivnostni otok Koufonissi s piratsko ladjo

Koufonissi, imenovan tudi Beli otok, se nahaja v Libijskem morju, južno od mesteca Makrigialos. Na otok se odpeljete s piratsko ladjo »EVDOKIA«, kjer ob poslušanju prijetne grške glasbe plujete po turkiznih vodah Libijskega morja. Tekom plovbe se ustavite za kopanje v kristalno čistem morju, z možnostjo plavanja do prečudovitih peščenih plaž na otoku. Poskrbljeno je tudi za otroke, saj lahko iščejo skriti zaklad ali pa tudi sami postanejo gusarji za en dan. Tekom dneva je poskrbljeno za kosilo na ladji, ki je že vključeno v ceno izleta. Po kosilu se ladja zasidra ob skriti plaži, kjer imate možnost poležavanja na belem pesku, sončenja in plavanja, vse do povratka v popoldanskih urah.

Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

MyWay

Počitnice po meri

Izkušeni tim svetovalcev vam v 24 urah pripravi individualno ponudbo po meri. Naročniku zagotavljamo osebni pristop in celovit strokovni servis.

Sestavite si počitnice