Po Pitagorovih stopinjah na otok Samos

Po Pitagorovih stopinjah na otok Samos

Če bi radi zbežali iz mestnega vrveža in dušni mir poiskali v ribiških zaselkih s prijetnimi tavernami, ob kozarcu lokalnega vina, ki ga pri verskih obredih pijejo celo v Vatikanu-potem je Samos prava izbira, saj je pravi raj za hedoniste.

Biser Egejskega morja

“Ne izrecite malo z veliko besedami, temveč raje povejte nekaj velikega v le nekaj besedah,” je misel slavnega otočana, matematika Pitagore. Spominek, ki vas bo spominjal na prelepe počitnice ob peščenih in prodnatih plažah, je Pitagorova čaša.

Samos je grški otok v Egejskem morju, blizu obale Turčije. Je osmi največji grški otok. Znan je po čudovitih plažah, bujnih zelenih gričih in zgodovinskih znamenitostih. Pravijo mu tudi najbolj zeleni otok Egejskega morja, poraščen je predvsem s pinjo, oljkami in vinsko trto.

Biser Egejskega morja očara tudi z vinogradi, slapovi, jezerom Glyfada, kjer zavetje iščejo pelikani in flamingi, bujnim rastlinjem in številnimi miti in legendami o slavnih grških mislecih, matematikih, astronomih in filozofih. Se želite izgubiti v neokrnjeni naravi, med osvajanjem samoških vrhov, , rimskimi kopališči, templji, samostani in se na hrbtu oslička najti ob Pitagorovi misli “Pred vsem ostalim, spoštujte sebe”?

Po mitologiji se je na tem otoku rodila boginja Hera, katere čarom se ni mogel upreti niti sam Zevs. Ta naj bi se z njo tudi poročil in živel ob reki Imvrassos. V bližini, kjer se reka izliva v morje, leži Heraion, svetišče posvečeno Heri.

Samos ima bogato zgodovino in domnevajo, da je bil naseljen že v prazgodovini. Nekoč je veljal za pomembno trgovsko in kulturno središče ter bil dom številnim velikim mislecem, vključno s Pitagoro.

Na Samos leži svetišče Heraion, posvečeno boginji Heri.

Otok mislecev

Danes je Samos priljubljena turistična destinacija, ki privablja obiskovalce z vsega sveta, ki prihajajo, da bi uživali v njegovi naravni lepoti, bogati zgodovini in sproščenem vzdušju. Nekatere od glavnih znamenitosti otoka vključujejo Heraion, starodavni tempelj, posvečen boginji Heri; Pitagorovo jamo, kjer naj bi slavni matematik opravljal svoje delo; in slikoviti obmorski vasici Kokkari in Pythagoreio.

Najimenitnejši otočan je zagotovo Pitagora, slavni filozof in matematik, znan po svojem delu na področju geometrije. Rodil se je v 6. stoletju pr.n.š., otok sicer zapustil, odšel v južno Italijo, kjer je v mestu Croton ustanovil svojo šolo. Šola je takrat doživela velikanski uspeh, saj je pitagorejsko sporočilo prinašalo nov, mističen in asketski pogled na življenje.

Najbolj znan je po svojem delu v geometriji ter po Pitagorovem izreku (v pravokotnem trikotniku je kvadrat dolžine hipotenuze enak vsoti kvadratov drugih dveh stranic). Pitagoro sta zanimali tudi glasba in harmonija sfer. Verjel je, da je to temeljni vidik vesolja , da je vse v vesolju povezano in da je matematika ključ do te povezave.

Pitagorovi prispevki k matematiki in filozofiji so močno vplivali na zahodno miselnost in kulturo. Njegovo delo o Pitagorovem izreku je postavilo temelje moderni trigonometriji, njegove ideje o harmoniji vesolja pa so vplivale na mislece, kot sta Johannes Kepler in Isaac Newton. Pitagorova filozofija je vplivala tudi na Platona in druge filozofe, ki so mu sledili.

Najbolj znan prebivalec Samosa je vsekakor matematik Pitagora.

Od tu je bil doma tudi Ezop, grški pravljičar in pripovedovalec, znan predvsem po basnih. Njegove basni so enostavne, prepletene s humorjem in prikazovanjem človeških medsebojnih odnosov ter karakterjev. Pastirček in volk je ena izmed njih in sporočilo: »Lažnivcu ne moreš verjeti, tudi če govori resnico.«

Šarm ribiških vasic

Ribištvo ima dolgo in bogato tradicijo. Prebivalci otoka povečini delajo kot mornarji ali ribiči, ti z vsakodnevnim ulovom oskrbujejo restavracije, hotele in taverne.

Pythagorion / Pitagorej

Nekoč staro ribiško naselje, danes lepo majhno turistično mesto na jugu otoka; 3 km od letališča, 14 km od mesta Samos; znano zbirališče mnogih lastnikov jaht; v mestu je veliko tavern, restavracij in lokalov, tu je plaža Potokkaki, kjer so ruševine Pitagorove šole. Pitagorej je mesto, ki je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine s starodavnimi ruševinami, vključno s templjem, kompleksom rimskih kopeli in tunelom, ki je nekoč povezoval pristanišče z mestom.

Slikovito mesece Pythagorio na otoku Samos.

 

Samos

Glavno mesto otoka v obliki amfiteatra ponuja čudovit razgled na zaliv. Sprehodite se lahko po čudoviti sprehajalni promenadi in uživate ob odlični grški hrani. Glavna znamenitost je Pitagorov trg, Bizantinski in arheološki muzej v središču mesta, Mesto je od letališča oddaljeno 22 km.

 

Kokkari

Majhna ribiška vas, ki se nahaja na severu otoka; od mesta Samos je oddaljena 10 km, znana je po dolgi prodnati plaži. V okolici vasi je veliko manjših družinskih hotelov in tradicionalnih grških tavern. V Kokkariju pogosto piha, zato preživljanje počitnic na tem območju priporočamo tistim, ki jim prija za spoznanje hladnejša klima, ter vsem, ki radi deskajo.

Sončni zahod v vasici Kokkari na otoku Samos.

 

Kampos

Prijetno turistično letovišče se nahaja ob čudoviti, tri kilometre dolgi peščeni in prodnati plaži. Za vse ljubitelje umirjenih počitnic in za družine z majhnimi otroki. V kraju se nahaja nekaj tavern in trgovin. V Kamposu si lahko ogledate tudi številne zgodovinske znamenitosti.

Heraion je svetišče, posvečeno boginji Heri, z impresivnimi ruševinami templjev in oltarjev.

Efpalinijev tunel je starodavni predor, ki je bil zgrajen v 6. stoletju pred našim štetjem, s katerim so takratno glavno mesto Samos oskrbovali z vodo.

Arheološki muzej Samos hrani zbirko artefaktov iz bogate zgodovine Samosa, vključno s skulpturami, lončenino in starodavnimi kovanci.

Samostan Panagia Spiliani je vgrajen v jamo, to je čudovita gradnja s prelepim razgledom na morje. Otok sicer krasijo številni samostani.

Tradicija in avtentičnost

Posebno navdušujoč je vsakoletni ribiški festival v Ireonu, kjer na žaru pečejo številne sveže ulovljene morske specialitete.

Mount Kerkis je najvišja gora na otoku, ki ponuja dih jemajoče razglede na Samos in Egejsko morje.

Vredni obiska so tudi slapovi Potami – skozi slikovito bujen gozd nas pot pripelje do niza kaskadnih slapov Potami.

Karlovasi pa je očarljivo mestece z živahnim nočnim življenjem, slikovito arhitekturo in čudovitim pristaniščem.

Otok Patmosje od Samosa oddaljen dobri dve uri plovbe. Tu je Sv. Ivan napisal zadnjo knjigo Biblije. V Choru sta zanimiva cerkev in samostanski muzej, v katerem hranijo različne spise, kelihe in ikone iz srednjega veka. Ozke ulice vodijo med 400 in 500 let starimi hišami mesteca Hora, ki leži pod mogočno trdnjavo. Belomodre hišice, številne cerkvice in majhno turistično mesto Skala dajejo otoku še prav poseben grški čar.

Vinski muzej Samos je muzej, posvečen vinarski tradiciji otoka, obiskovalca popelje skozi zgodovino vinarstva, sorte grozdja in proizvodni proces.

Vino

Samos slovi po izjemnih vinih, ki uživajo svetovni sloves. Katoliška cerkev je Samosu podelila pravico za proizvodno vin za verske obrede v Vatikanu. Najbolj žlahtno in izbrano vino je Samos Nectar. To je naravno sladko vino, ki se proizvaja iz prezrelih muškatnih grozdov, ki jih sušijo na soncu več dni, da dobi pravo sladkost. Nato ga v hrastovih sodih starajo tri leta. Najpogosteje ga servirajo k sladicam in sadju.

Plaže na Samosu

Samos je dokaj vetroven, posebej na severu. Najlepše plaže so ob severni obali otoka, ki je tudi najbolj strma in skalnata. Znane plaže so Lemonakia, ki je v bližini mesta Kokkari, Tsambou, zelo mirna in slikovita plaža s čisto vodo, ali Votsalakia, zelo dolga peščena plaža s kristalno čistim morjem.

Čudovita plaža Lemonakia na otoku Samos v Grčiji.

Mnogi pa štejejo za najlepši plaži Micro Seitani in Megalo Seitani, do katerih je mogoče priti samo s čolnom ali peš.

Plaža Tsamadou – osamljena in slikovita plaža na severni obali Samosa, obdana z bujnim zelenjem in s kristalno čisto vodo.

Plaža Lemonakia – priljubljena plaža na severni obali Samosa s kristalno čisto vodo, prodnatimi obalami in osupljivo pokrajino.

Plaža Kokkari – slikovita peščena plaža na severni obali Samosa, znana po tradicionalnih tavernah in osupljivem razgledu.

Plaža Potami – osupljiva plaža na zahodni obali Samosa s kristalno čisto vodo in dramatično skalnato pokrajino.

Plaža Potami, turkizen dragulj otoka Samos

 

Plaža Mykali – dolga peščena plaža na jugovzhodni obali Samosa, ki ponuja mirno in osamljeno vzdušje.

Plaža Psili Ammos – lepa in peščena plaža na južni obali Samosa, znana po kristalno čisti vodi in neokrnjeni naravni lepoti.

Plaža Livadaki – osamljena in peščena plaža na jugozahodni obali Samosa, dostopna samo s čolnom in ponuja mirno in idilično okolje.

Plaža Votsalakia – dolga in peščena plaža na južni obali Samosa, ki se ponaša s kristalno čisto vodo in različnimi vodnimi športnimi aktivnostmi.

Plaža Agios Konstantinos – mirna in osamljena plaža na jugovzhodni obali Samosa s kristalno čisto vodo in skalnato obalo.

Plaža Glicorisa – slikovita peščena plaža na vzhodni obali Samosa, ki ponuja mirno in idilično vzdušje.

Kako naj se človek odloči, katera med njimi je najlepša?

Ne dvomimo, da si po prebranem že močno želite na vroče grško sonce, tudi nam dišijo grške specialitete in sladko vino! Če ste matematik ali ne, boste uživali v domovanju velikega Pitagore.

 

Plaža Psili Ammos je ena najlepših plaž na otoku Samos v Grčiji.

Več o Grčiji in njenih skritih kotičkih si lahko preberete tukaj.

 

5 KOMPASOVIH ZATO! Zakaj na Samos?

  • Na Samos zato, ker življenje na otoku poteka v sproščenem in umirjenem ritmu.
  • Na Samos zato, ker ima očarljivo glavno mesto, katerega glavne znamenitosti so Pitagorov trg, Bizantinski in arheološki muzej, cerkvi sv. Nikolaja in sv. Spiridona.
  • Na Samos zato, ker lahko obiščete imenitno plažo Potokkaki, kjer so ostanki nekoč slavne Pitagorove šole in obiščete slikovito vasico Spatharei, kjer živi največ stoletnikov na otoku.
  • Na Samos zato, ker lahko zavetje pred poletno pripeko poiščete v idilični ribiški vasici Kokkari, osvežitev pa si lahko privoščite pod slapovi v mestecu Potami.
  • Na Samos zato, ker se na neokrnjenih plažah spočijete v senci borovcev in zaplavate v kristalno čistem morju turkizne barve.

 

Oglejte si ponudbo Turistične agencije Kompas in rezervirajte sanjski oddih na Samosu!

KOMPAS. RAZKOŠJE SPOMINOV.