Čudoviti Egipt in njegove glavne znamenitosti

Čudoviti Egipt in njegove glavne znamenitosti

Potovanje v Egipt je zaradi njegove drugačnosti vedno nepozabno in edinstveno doživetje. Tej mogočni civilizaciji, ki je do danes ostala brezčasna in nesmrtna, je življenje podarila reka tisočerih obrazov ali „al Nakar- al Khalid“, kot večnemu Nilu pravijo Egipčani. Skupaj z božansko zgodovino in polno v kamenje vklesanih privlačnih neznank, se je zasnovala čudovita skrinja skrivnosti. Na svetih tleh začutimo, kako nas obkrožajo nevidne sence preteklosti, oko, ki vidi vse, spokojni notranji mir in nežni objem varnosti.

V nadaljevanju predstavljamo kraje Egipta, ki so s svojo bogato zgodovino in znamenitostmi očarali ves svet!

Tempelj v skali kraljice Hačepsut v Egiptu

Edinstvena mesta in kraji Egipta

Kairo

V prestolnici Kairo se tisočletna zgodovina razkriva na vsakem koraku. Kairo so v Zgodbah 1001 noči imenovali „Mati Sveta“, današnje ime El-Qahira pa pomeni „zmagoviti“. To je mesto številnih obrazov, kontrastov, minaretov in mošej, v čigar temelju so vtkane vrednote kozmologije starih Egipčanov, ki spretno vije svojo pot skozi preteklost in sedanjost. Utrip 22 milijonskega mesta se začuti predvsem v srcu ozkih mestnih ulic, tržnic, v kavarnah in restavracijah. Nasprotno podobo dajejo mestu stari kairski bazarji, kot je Khan al Khalili. Tipična arabska tržnica predstavlja prav posebno doživetje.

Mošeja sultana Hasana ob sončnem zahodu v Kairu.

 

Giza – dolina piramid

Giza je območje, ki leži jugozahodno od starega mestnega jedra Kaira. Tu zasanjana sfinga varuje veličastne piramide v deželi faraonov, zibelki civilizacije, v daljavi pa počasni tok reke Nil ljubosumno skriva zgodbe božanskosti in edinstvenosti.

V različnih časovnih obdobjih so si faraoni postavljali svoja posmrtna domovanja, piramide. Keopsova je največja, imenovana tudi Velika piramida, naslednja po velikosti je Mikerinosova in najmanjša je Kefrenova. Vse tri nosijo imena faraonov, po njih so jih tako imenovali zgodovinarji. V času vladanja faraonov se je Keopsova piramida sicer imenovala, drugače, Khut, kar v prevodu pomeni »Piramida, v kateri sonce vzhaja in zahaja«.

Piramide se lahko primerjajo s katerimkoli sodobnim dosežkom in še vedno begajo znanstvenike in celotno človeštvo. Piramide so tudi spomenik matematičnemu znanju starodavnih Egipčanov. Stranske ploskve so, med drugim, enakostranični trikotniki, obrnjeni zgoraj točno proti severu, jugu, vzhodu in zahodu. Jaška, ki vodita iz celice, ki je nekoč vsebovala Keopsov grob, pa sta usmerjeni proti zvezdi Alfa v Zmajevem ozvezdju.

Memphis z nekropolo ter celotno območje od Gize do Dashurja je vpisano v Unescom seznam svetovne kulturne dediščine.

 

Luksor

Mesto palač Luksor je znano tudi kot antične Tebe. Tu se nahaja veliko templjev in grobišč. Kot jih je opisoval Homer v svoji Ilijadi, je to mesto tisočerih vrat; arhitektonski dragulji templjev novega kraljestva, od Karnaka, Edfuja in Kom Omba dajejo slutiti, da so bili nekoč na teh svetih mestih zares prisotni bogovi.

Luksor lahko imenujemo tudi “največji svetovni muzej na prostem”, saj se moderna arhitektura prepleta z ruševinami tempeljskih kompleksov Karnaka in Luksorja. Tu so na ogled fascinantni spomeniki, templji in grobnice nekropole Zahodnega brega, ki vključuje tudi znamenito Dolino kraljev.

Veličastni stebri templja Karnak v Luksorju.

 

Karnak

Karnak je bil v antičnem času z Luksorjem povezan z 2,5 km dolgo alejo. To je kompleks templjev, glavni je posvečen Amonu in velja za eno največjih antičnih svetišč na svetu ter je pravi muzej na prostem.

 

Dolina kraljev

V Dolini kraljev so skoraj 500 let, od 16. do 11. stoletja pred našim štetjem, gradili grobove kraljem in vplivnemu plemstvu. V sodobnem času je postala slavna zaradi odkritja groba Tut Ank Amuna.

Dolina kraljev je skrita za hribom, tako da se iz Luksorja ne vidi. V dolini so v obdobju 500 let (od 16. – 11. st. pr. n. š.) kopali grobnice za faraone in pomembne plemiče iz novega kraljestva (18. – 20. dinastije). Tu je 63 grobnic in komor, ki so lahko »samo« preproste jame ali pa kompleksne grobnice z več kot 120 prostori. Tui je bilo namreč glavno pokopališče najpomembnejših kraljevskih osebnosti egiptovskega novega kraljestva, pa tudi številnega privilegiranega plemstva. Grobnice so bogato okrašene s prizori iz egiptovske mitologije, žal je bila večina njih oropana, a kljub temu dajejo še danes vpogled v tedanje življenje ter moč in bogastvo »oblasti«.

Grobnica v dolini kraljev v Egiptu.

Tempelj kraljice Hačepsut

Zelo blizu Doline kraljev, na zahodnem bregu Nila pod pečinami v Deir el-Bahari, pa je veličastni posmrtni tempelj kraljice Hačepsut. Reliefna skulptura v templju govori zgodbo o božanskem rojstvu ženskega faraona – prvega takega. Hačepsut je bila edini ženski faraon v Starem Egiptu in ko je vladala ona, sta v Egiptu vladala mir in notranji razcvet.

Asuan

Asuan, pravijo, je najbolj romantično pod egipčanskim soncem, tik pod prvim kataraktom. Katarakti na Nilu so plitve bele brzice reke Nil med Asuanom v Egiptu in Kartumom v Sudanu, kjer se površina reke zlomi na mnogo majhnih skalah in kamenju, ki štrlijo iz rečne struge, kot tudi ob mnogih skalnatih otočkih (Wikipedia). V Asuanu je domovanje boga Khnuma, boga mogočne reke Nil, boga stvarnika in božanske plodnosti. Asuan zares očara z svojo lepoto, milino in srčnimi Nubijci, ki so potomci starodavnega ljudstva Kush.

Agatha Cristie ga je izbrala za roman Smrt na Nilu.

Čolni v reki Nil na sončni dan v Asuanu, Egipt.

 

Abu Simbel

Abu Simbel je tempeljski kompleks in se nahaja na zahodnem bregu Naserjevega jezera. Sestavljata ga dva masivna skalnata templja, Veliki tempelj in Mali tempelj, ki sta bila vklesana v pobočje gore med vladavino faraona Ramzesa II. v 13. stoletju pred našim štetjem. Kompleks je bil v šestdesetih letih prejšnjega stoletja prestavljeni na sedanje mesto, da bi se izognili poplavam med gradnjo Asuanskega jezu in posledično dviga vode v jezeru, in ga tako ohranili.

Tudi Abu Simbel velja za enega najbolj znanih in spektakularnih spomenikov v Egiptu..

 

 

Brezčasna, nesmrtna in igrivo privlačna govorica Egipta, vklesana v kamenja modrosti, vas pričakuje.

Vstopite v njen pravljični svet večne mladosti, ki je razkošno edinstven.

Vabimo vas, da si preberete tudi članek naše vodnice Dafine in se prepričate, da je Egipt res čarobna destinacija!  

 

 

KOMPAS. RAZKOŠJE SPOMINOV.