Potnikova dilema: Skupinsko ali individualno križarjenje

Potnikova dilema: Skupinsko ali individualno križarjenje

Pravijo, da so križarjenja ena najlepših oblik oddiha. In mi se ne bi mogli bolj strinjati.  Izbrati križarjenje pomeni izkusiti neskončnost morja in hkrati uživati v toplini in lepotah barvitih krajev, ki jih obiščemo.

Pa vendar se lahko tudi pri izbiri križarjenja pojavi kakšna dilema. Izbrati križarjenje s skupinskim odhodom ali se rajši odpraviti na križarjenje individualno? Vsaka oblika ima svoje značilnosti in prednosti.

 

Skupinska križarjenja

Primerno za vse, ki gredo prvič na križarjenje

Skupinska križarjenja priporočamo vsem, ki se na križarjenje odpravljajo prvič. Ob prijavi prejmejo vse informacije, odločijo se lahko za organiziran prevoz do pristanišča, kjer so deležni še dodatnih navodil o vkrcanju. Ves čas križarjenja je s potniki vodnik, ki usmerja, pomaga pri odločitvah, podaja informacije o ladji in izletih ter odgovarja na vsa vprašanja in dileme, ki se pojavijo na poti.

Dama pred vkrcanjem na krizarko na Haitiju.

 

Organiziran prevoz do pristanišča

Križarjenja se pričnejo v različnih pristaniščih. Pri skupinskih križarjenjih je v večini primerov organiziran avtobusni prevoz do pristanišča. Seveda se lahko do pristanišča odpravijo potniki tudi sami, se pa v primeru izbire organiziranega prevoza izognejo parkiranju v pristanišču, morebitnemu dodatnemu transferju in napornemu prenašanju prtljage. Tako se njihov dopust dejansko prične že v izbranem mestu odhoda avtobusa.

 

Informacije glede vkrcanja že med potjo v pristanišče

Potniki, ki se odločijo za organiziran prevoz do pristanišča, že na poti prejmejo vsa navodila o vkrcanju na ladjo. Tako pravočasno pripravijo dokumente, se postavijo na pravi vhod ter na ta način prihranijo čas in energijo. Prvi dan zna biti zaradi vkrcavanja večjega števila potnikov namreč kar malce naporen.

Potniki se vkrcajo na ladjo in se odpravijo na čudovito križarjenje.

 

Izkušen Kompasov vodnik

Na skupinskih križarjenjih je ves čas, ob prihodu, med plovbo, na fakultativnih izletih in ob odhodu, prisoten Kompasov vodnik, ki poskrbi za prav vse želje. Potnikom pomaga pri vkrcanju na ladjo, prevaja meni v restavraciji in dnevni ladijski časopis ter organizira informativne ure. Poskrbi za organizirane izlete na kopnem in kot vodnik vodi skozi zgodovino in kulturo kraja. Potnike opozori na vse značilnosti križarjenja, na upoštevanje ladijskega reda in časovnic ter na kaj morajo biti še posebej pozorni. Glede na to, da pozna ladjo iz prve roke, pa svetuje tudi, v kateri restavraciji je okusna hrana ali pa krajše čakalne vrste.

 

Kompasove informativne ure

Že ob prihodu na ladjo vodnik potnike povabi na informativne ure, kjer predstavi osnovne informacije o križarjenju. Potnikom pomaga pri nalaganju ladijske aplikacije, predstavi pakete interneta, ki so na voljo ter običaje glede napitnin, svetuje glede fakultativnih izletov, najema avtomobila,… Odgovori na vsa vprašanja in potnikove dileme.

Informativna ura na križarjenju z vodnikom.

 

Ladijski časopisi in jedilniki, prevedeni v slovenščino

Na križarjenju dnevno izhaja ladijski časopis, ki ga potniki prejmejo vsako jutro v svojo kabino. Vsebuje informacije glede dnevnega dogajanja na ladji, glede predstav in dogodkov na ladji, ladijskih izletov, ki so na voljo, celo jedilnike in vse ostale informacije, ki se nanašajo na tisti dan. Na skupinskih križarjenjih je časopis preveden v slovenščino.

 

Fakultativni izleti v slovenskem jeziku

Velika prednost križarjenj je, da potniki ves čas »počitnikovanja« plujejo, skoraj vsak dan pa se ustavijo v novem kraju. Lahko se odločijo za individualni obisk kraja, umirjen izlet in kavo v pristanišču ali pa na raziskovanje glavnih znamenitosti kraja, potapljanje oziroma kakšne druge aktivnosti v organizaciji ladjarja ali turistične agencije. Prednost skupinskih križarjenj je, da fakultativni izleti potekajo v slovenskem jeziku in se vodnik posveti le potnikom, ki potujejo v »njegovi« skupini. Izleti potekajo v manjših skupinah in so na ta način bolj doživeti.

 

 

Individualna križarjenja

Križarjenja po vseh morjih sveta

Potnikom, ki se odločajo za individualno križarjenje, so na voljo križarjenja po vseh morjih sveta. Ker je izbira res velika, priporočamo, da se potniki med iskanjem idealnega križarjenja zase podrobneje opredelijo glede destinacije, termina križarjenja ali ladijske družbe. Najbolj poznane ladijske družbe pri nas so Costa Cruises, MSC Cruises, Royal Caribbean, Holland America LIne, Norwegian Cruise lin, Princess Cruises in številne druge. Med načrtovanjem individualnega križarjenja je potrebno organizirati celotno potovanje. V primeru bolj oddaljenih destinacij  je potrebno rezervirati tudi letalsko vozovnico in transfer do pristanišča vkrcanja.

Odpravite se na križarjenje po najlepših morjih sveta.

 

Izkušeni potniki

Individualna križarjenja so primerna za potnike, ki so že bili na križarjenju in jim tuj (angleški) jezik ne predstavlja ovire. Na individualnih križarjenjih ni prisoten slovenski vodnik in ni organiziranih izletov v slovenskem jeziku. Se pa lahko potniki prijavijo na ladijske izlete v tujih evropskih jezikih ali raziskujejo kraje v lastni režiji. Prav tako se lahko za vsa vprašanja kadarkoli obrnejo na ladijsko osebje.

 

MSC Voyagers Club

Vsaka ladijska družba ima svoj program zvestobe. Glede na to, da je za marsikoga križarjenje postalo priljubljen način počitnic in potovanj, se potniki velikokrat vključijo v tovrstne programe in so na ta način deležni različnih ugodnosti. Za individualna križarjenja se pri nas v veliki meri odločajo potniki, ki so že večkrat križarili so člani MSC Voyager Club-a, saj imajo ob vsakem naslednjem križarjenju 5 % popust na osnovno ceno.

Sončni zahod med križarjenjem po morju.

Skupinsko ali individualno križarjenje? Odločitev je vaša. So pa križarjenja vsekakor nepozabni oddih. Vabimo vas, da se nam pridružite.

KOMPAS. RAZKOŠJE SPOMINOV.