Pozdrav s Samosa

Pozdrav s Samosa

Letošnje poletje in turistična sezona sta precej drugačna od tega, kar smo pričakovali, a to ne pomeni, da tudi manj uživamo.

Ko smo na Samos s prvimi gosti prispeli na začetku julija, smo bili na otoku deležni dobrodošlice, ki je bila izjemna in še toplejša kor druga leta. Na otoku so nestrpno pričakovali prve turiste in v trenutku, ko je na majhnem samoškem letališču pristalo letalo polno slovenskih gostov, je to vedel že ves otok.

V lokalni agenciji, s katero delamo, so večkrat ponovili, kako zelo hvaležni so slovenskim turistom, da prihajajo v Grčijo in da jih celotna situacija ni odvrnila. Vsi se zavedajo velike odgovornosti, zato vse protokole za preprečevanje širjenje novega koronavirusa, ki so predpisani s strani grških uradnih institucij, izvajajo skrbno, profesionalno in nevsiljivo.

Grčija je letos drugačna in take je ne bomo doživeli, verjetno, več nikoli. Na otoku vladata mir in spokojnost. Samos je izredno zelen otok, poln gozdov, izvirov, oljčnih nasadov, vinskih trt in mnogega drugega rastlinja. Ob vsem tem miru narava na človeka deluje še bolj pomirjujoče in res imaš občutek, da je otok kot nekakšna oaza sredi vsega kaosa, v katerem se je trenutno znašel naš svet. Na najlepših plažah si lahko praktično sam, če pa imaš željo po čem živahnejšem, ti bodo na plažah družbo večinoma delali Grki, saj imajo tudi sami letos manj dela in so se mnogi odločili za počitnice v domačih krajih.

 

Restavracije so odprle svoja vrata, hrana je okusna vsaj toliko kot doslej, obenem pa nam ni treba skrbeti za rezervacije, saj je prostora dovolj za vse. Prijazni lastniki restavracij s še večjim veseljem poklepetajo z vsakim gostom in si zanje res vzamejo čas.

Okusna grška kuhinja, ki vključuje vse od morske hrane, svežega mesa in sočne zelenjave, nas ni pustila na cedilu in tako smo prve dobrote na grškem kosilu okusili že na našem prvem izletu. Kapitan Andreas nas je popeljal do ene najlepših in najsamotnejših plaž otoka in nam tam pripravil pravo grško pojedino. Na izletu smo zares uživali, saj je posadka za nas odlično poskrbela, ker je bilo gostov mnogo manj kot po navadi, pa so se nam še toliko bolj posvetili. Ob dobri hrani in pijači ter prijetni družbi nam ni manjkalo čisto nič!

Letos je popoln čas za obisk tega čudovitega konca sveta, saj je pristnejši kot kadarkoli prej.

Kalimera in lepe pozdrave s Samosa!

Zarja, Kompasova predstavnica na Samosu 

POČITNICE NA SAMOSU >>