Potnikova dilema: Maldivi – letovišče ali lokalni otok

Potnikova dilema: Maldivi – letovišče ali lokalni otok

Predstavljajte si otočke z neskončnimi plažami belega peska pod tropskimi palmami. K temu dodajte restavracije z raznoliko ponudbo kulinarike, številne trgovinice in butike, wellness oaze, pestro ponudbo vodnih športov s centrom za potapljanje in še kaj. Sanje? Ne, to niso sanje, to so Maldivi, kjer vas čakajo nepozabne tropske počitnice, družinsko raziskovanje ali medeni tedni.

Maldivi so ena najbolj ekskluzivnih počitniških destinacij na svetu. Na sanjskem otočju se nahajajo, po mnenju mnogih, najboljša letovišča na svetu. Hkrati so pred kratkim odprli možnost bivanja turistov tudi na lokalnih otokih, kjer lahko doživite Maldive v avtentičnem okolju.

 

Oddih v letovišču ali bivanje na lokalnem otoku

Maldivi so dom čudovitih letoviščih priznanih mednarodnih hotelskih verig na eni strani ter očarljivih penzionov na lokalnih otokih, ki nudijo popotnikom drugačno počitniško izkušnjo,  na drugi strani.

Že veste katero možnost bi izbrali? Spodaj podajamo nekaj informacij, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi.

 

Plaže in pravila oblačenja

Plaže na Maldivih, ki očarajo z belim peskom, kristalno čisto vodo in turkiznimi lagunami, so po mnenju mnogih najlepše na svetu. Najdemo jih prav na vseh otokih. Pravila in bonton oblačenja pa se razlikujejo glede na to, ali počitnikujete v hotelskih letoviščih ali v penzionih na lokalnih otokih. V letoviščih lahko nosite bikinije in se sprehajate po plažah in otoku. Na lokalnih otokih so bikiniji dovoljeni le na označenih “bikini plažah”, na drugih plažah pa je zaradi spoštovanja lokalne kulture potrebno nositi ustrezna in bolj zakrita oblačila.

 

Kultura in tradicija domačinov

Če se na Maldive odpravljate le zaradi sonca, morja in čudovitih peščenih plaž, potem je letovišče prava izbira za vas. Hotelska letovišča na Maldivih zasedajo kar cel otok. V letovišču zato ne boste srečali domačinov ali drugih prebivalcev, le turiste in osebje.

Če si želite spoznati tudi kulturo in tradicijo domačinov, pa vas lokalni otoki zagotovo ne bodo razočarali. Tudi lokalni otoki imajo krasne plaže, cene so veliko dostopnejše in izkušnja bolj pristna. Na enem lokalnem otoku Maldivov se nahaja več penzionov oz. »guesthouse« nastanitev. Na lokalnih otokih živijo domačini, lahko obiščete njihove trgovine, tržnico in šolo.

 

Hrana in pijača

V počitniških letoviščih je prehrana mednarodna, obiščete lahko različne restavracije z najboljšo svetovno kulinariko. Na lokalnih otokih je prehrana lokalna, domača, pa tudi veliko ugodnejša. Prevladujejo ribe, riž ter sveži sokovi manga in kokosove vode.

Alkohol je še en dejavnik, ki ga upoštevajte pri rezervaciji bivanja na Maldivih. Medtem ko v letoviščih izbirate med vašimi najljubšimi pijačami in vrhunskim vinom, je na drugih mestih na Maldivih, vključno z lokalnimi otoki, alkohol prepovedan. Ponekod se temu lahko izognete, saj nekateri lokalni otoki ponujajo plavajoče bare (oddaljene le nekaj minut stran od otoka), kjer strežejo alkoholne pijače.

 

Izleti

Vaše počitnice na Maldivih lahko popestrite s številnimi izleti, ki so na lokalnih otokih ugodnejši kot v letoviščih. Obisk lokalne farme, kolesarjenje med nasadi lubenic in papaj, nočni ribolov, plavanje z delfini, obisk nenaseljenih otokov in peščenih sipin, opazovanje morskih psov kitovcev, snorklanje in potapljanje… Lahko izberete tudi obisk luksuznega hotelskega letovišča za en dan.

 

Vile nad vodo

Zelo priljubljena je v letoviščih nastanitev v samostojnih vilah, ki se nahajajo v vrtovih, ob plaži in tudi nad vodo. Če bi želeli doživeti počitnice na Maldivih v vodni vili, je potrebno izbrati hotelsko letovišče, saj lokalni otoški penzioni tega ne ponujajo.

 

Kombinacija obojega

Najboljša izbira po mnenju Kompasovih strokovnjakov, tako za družine kot tudi za pare in skupine prijateljev, je kombinacija počitnic na lokalnem otoku in podaljšanje z razvajanjem v hotelskem letovišču.

Pri izbiri optimalne kombinacije, so vam z informacijami iz prve roke na voljo Kompasovi svetovalci.

V Kompasu svetujemo počitnice na otokih Thoddoo in Ukulhas, pa tudi kombinacijo obeh, saj sta otoka povezana s trajektno linijo. Ukulhas je lokalni otok, ki je najboljši približek hotelskemu letovišču, saj se nastanitve nahajajo na »bikini plaži«, ki predstavlja kar tretjino celotnega otoka. Thoddoo je poznan po najlepših plažah, kot najbolj zelen lokalni otok pa v kombinaciji z urbanim delom ponuja pristno doživetje Maldivov.

V kolikor dilema glede izbire med letoviščem in lokalnim otokom še vedno obstaja, vam na vsa dodatna vprašanja z veseljem odgovorijo naši izkušeni svetovalci v oddelku My Way.

V primeru, da dileme ni več, pa vam le še zaželimo razkošje nepozabnih doživetij na Maldivih.

KOMPAS. RAZKOŠJE SPOMINOV.