Potnikova dilema: Polet iz Ljubljane ali z bližnjih letališč

Potnikova dilema: Polet iz Ljubljane ali z bližnjih letališč

Potovanja z letalom so za marsikoga najljubši način potovanja. Večje razdalje se premaguje hitro, zato je povezljivost z oddaljenimi kraji lažja. Med udobno potjo lahko čas izkoristimo za ureditev službenih opravkov, uživanje v dobri knjigi ali pa le opazovanje radovednih potnikov, ki potujejo po vsem svetu.

Vedno pa je pri izbiri prave letalske vozovnice potrebno upoštevati več dejavnikov. Na nekatere destinacije je mogoče leteti direktno, za druge pa je potrebno prestopanje na enem ali celo več letališčih. Letalske družbe nudijo potnikom pred in med letom najrazličnejše storitve. Odhodno letališče je lahko v okolici Ljubljane, lahko pa poletimo tudi z bližnjih letališč v sosednjih državah.

Velikokrat dileme ni, ker bi polet iz Ljubljane do določenih destinacij zahteval preveč prestopanj oziroma predolg čas potovanja. Vseeno pa je povezljivost Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana vsako leto boljša,  polet iz naše prestolnice proti destinacijam pa prinaša številne prednosti.

Zato je pri izbiri poti na destinacijo vredno preveriti tako polete iz Ljubljane kot tudi z bližnjih letališč.

 

Polet iz Ljubljane

Bližina letališča in prihranek časa

Letališče Jožeta Pučnika je relativno blizu, zato je tudi pot do letališča krajša. Na ta način prihranimo kar nekaj časa in je zato možen kasnejši odhod na letališče. Če kaj pozabimo, je za urgentne primere še vedno možen skok domov in nazaj. Pri odhodih z bližnjih letališč pa si je zaradi oddaljenosti za vsak primer smotrno vzeti še malo več časa (nepredvideni dogodki oziroma zastoji na cestah). V določenih primerih je dobra opcija tudi dodatni dan dopusta in prenočevanje v hotelu v bližini letališča.

Družina na letališču

 

Manjše letališče in večje udobje

Velika letališča so zanimiva, z veliko dogajanja in nadvse raznoliko ponudbo. Vendar so poti od enega do drugega terminala lahko dolge in jih lahko opravimo le s posebnim avtobusom ali pa naredimo kar precej korakov. V primeru, da nam letalski prevoz predstavlja zgolj način za premagati razdaljo od točke A do točke B, še posebej to velja, če smo pogosto na poti,  nadvse cenimo dostopnost in udobje. Letališče Jožeta Pučnika je relativno majhno, zato pa je vse tudi bolj dostopno: toaleta, kavarna, trgovinice s spominki, mesto vkrcanja…

 

Ura odhoda

Na odhodih iz Ljubljane so v večini primerov boljše ure odhodov. Iz Ljubljane so predvideni leti čez dan in ni nočnih letov.

Pogled na letalo iz letališča.

 

Manjša razlika v ceni

Velikokrat se zgodi, da se odločimo za odhode z bližnjih letališč zaradi nižje cene. Ko k temu prištejemo še strošek goriva in cestnin za pot do letališča in strošek parkirišča za čas potovanja, pa se ta razlika v ceni zmanjša in morda sploh ni več tako pomemben dejavnik pri izbiri letalske karte.

 

Jezikovne ovire za potnike, ki ne govorijo tujih jezikov

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana lahko vsa komunikacija poteka v slovenskem jeziku. Ko potujemo na čarterskih letih, je komunikacija v slovenščini tudi na vseh poletih. Komunikacija na bližnjih letališčih pa poteka v tujih jezikih, v jeziku domače države ter večinoma tudi v angleščini. V vsakem primeru se osebje potrudi, da prav vsi potniki prejmejo informacije, ki jih potrebujejo in želijo, ter da je njihovo potovanje prijetna izkušnja, se pa morda vseeno kdo počuti bolj varno, če lahko komunicira v slovenščini.

Družina na letališču

 

Izgubljena ali poškodovana prtljaga

Število izgubljene ali poškodovane prtljage z leti upada. Se pa vseeno lahko pripeti, da je vaša prtljaga poškodovana, zamuja ali pa se izgubi. V kolikor se to zgodi, se je potrebno obrniti na vašega zadnjega letalskega prevoznika, s katerim ste potovali. Če je prtljaga poškodovana ali izgubljena, ste upravičeni do odškodnine. V kolikor pa »le« zamuja, je velika verjetnost, da bo prišla že z naslednjim letom, vendar le do letališča. V kolikor se vračate na Letališče Jožeta Pučnika, se boste hitro vrnili po prtljago. Pri povratku na bližnja letališča, pa je pot do »prtljage z zamudo« morda nekoliko bolj komplicirana.

 

Polet z bližnjih letališč

Povezljivost z več letališči

Bližnja letališča so večja, postavljena na strateških lokacijah, kjer je več prebivalcev in je zato posledično tudi več potnikov. Letalske družbe se zato povezujejo z več različnimi destinacijami. Hkrati se zaradi visoke frekvence potnikov s pogostejšimi leti na pomembna vozlišča izboljšujejo možnosti letenja na vse konce sveta. Na določene destinacije letijo letalske družbe tudi 3 x dnevno, zato lahko potniki izbirajo uro, ki jim najbolj ustreza. Na ta način si tudi povečajo možnosti nadaljevanja leta na druge destinacije.

Razvejana mreža poletov torej omogoča bolj optimalno izbiro letov, tako destinacijsko kot časovno.

 

Večja izbira nizkocenovnih prevoznikov

Nizkocenovni letalski prevozniki so postali stalnica v letalskem prometu. Pod sloganom »Potuj več, zapravi manj.« so se uspešno postavili ob bok klasičnim letalskim družbam. Nekoliko bolj osnovni nivo storitev na letalu in omejitve pri ročni prtljagi pri veliko potnikih odtehta nizka cena, še posebej, če je rezervacija narejena dovolj zgodaj. Zaradi lokacije bližnjih letališč na bolj prometnih področjih, se čedalje več nizkocenovnih prevoznikov odloča za vzpostavitev linij preko teh letališč.

 

Utečeni postopki

Zaradi velikega števila potnikov in večje frekvence letov, se je marsikateri postopek na velikih letališčih že avtomatiziral in s tem poenostavil. Prijava na let preko spleta na strani letalske družbe, skeniranje QR kode ob vstopu na carino, spremljanje  časovnice poletov in drugih informacij letališča preko aplikacije na telefonu, prenos kuponov za vkrcanje na letalo …

Marsikdo se pri teh postopkih sicer ne znajde najbolje in še vedno prisega na tradicionalni način vkrcanja. V tem hitro razvijajočem digitalnem okolju pa za večino potnikov to predstavlja olajšanje pri prijavi na let in vkrcanju. Ni zanemarljivo, da imamo zaradi enostavnih postopkov več časa za raziskovanje dodatne ponudbe letališča in za sprostitev.

Avtomatska prijava na let na letališču.

O primerjavi med različnimi prevozniki in odhodnimi letališči ter njihovih značilnostih lahko na enem mestu povprašate naše prodajne svetovalce, ki vam bodo, glede na vašo destinacijo in slog potovanja, zagotovo svetovali in poiskali najbolj optimalno kombinacijo. Na vas je le, da izberete naslednjo destinacijo na vaši listi želja, ki vam bo pričarala nasmeh na obraz. Vabimo vas na krov.

KOMPAS. RAZKOŠJE SPOMINOV.