Posebno letalo iz Ljubljane na rajske Azore

Posebno letalo iz Ljubljane na rajske Azore

Prvič s Kompasom na Azorske otoke

 

Ljubljana, 4. aprila 2022 – Turistična agencija Kompas je konec marca odpeljala, direktno iz Ljubljane s posebnim letalom na Azorske otoke (https://www.kompas.si/potovanje/azori—zeleni-zakladi-atlantika/222922077529/portugalska/), prvo skupino potnikov.

Azorski otoki so zeleni arhipelag v naročju Atlantika. Odmaknjeni in neokrnjeni so zaradi svoje bogate flore in favne poimenovani tudi »Galapagos Atlantika« ali »Havaji Evrope«. Le malce bližje Portugalski kot Severni Ameriki se ponašajo z razvejano pokrajino, razprostrto prek arhipelaga devetih glavnih otokov.

Kompasova skupina je v štirih dneh obiskala 4 otokeSao Miguel, Faial, Pico in Terceira, kjer so jih sprejeli navdušeni domačini, ki se kar niso mogli načuditi Slovencem, da so jih obiskali »kar z lastnim letalom«.

Gospod Carlos Morais, predsednik turistične zveze Azorov (President of Azores Tourism Association,, je na vprašanje, kakšen je odziv na prvi čarter v sezoni in poleg tega na sploh prvi direktni let iz Ljubljane na Azore, odgovoril: »Res izjemno. Taka vrsta operacije se na Azorih še ni zgodila. Zanimivo, 8 dni – eno letalo – 3 otoki. Res smo veseli, da so prvi Kompasovi gostje navdušeni, da so naši otoki in ponudba privlačni. Zelo se veselimo vašega prihoda v naslednjih mesecih!«

Na vsakem izmed otokov so jih sprejeli župani večjih mest, novinarji in predstavniki turističnih zvez. V družbi nasmejanih Kompasovih vodnikov, predstavnice Sare Bašin ter novinarke in popotnice Mojce Mavec so odkrivali podobe, okuse in številne skrivnosti tega prelepega in odmaknjenega Atlantskega otočja. Poleg Kompasovih zgodb so se odkrivale tudi manj poznane, saj so se v družbi Mojce Mavec pogovarjali z azorskimi funkcionarji, otoškimi legendami, spoznali tradicijo, kuhali tipične krožnike, kar bo predvajano že zelo kmalu v legendarni oddaji Čez planke.

Azorski otoki slovijo tudi po svojem vinu, trta na rodovitni vulkanski zemlji izjemno dobro uspeva in daje odlično vino; predvsem na otoku Pico, ki velja za biser tega otočja. Na Azorih je tudi najstarejša čajna plantaža v Evropi – s sprehodom skozi zeleno plantažo je pogled na ocean v daljavi zelo poseben. Hrana je vrhunska, veliko je rib, posebnost pa so morski prilepki.

Z obiskom so Slovenci s prebivalci Azorskih otokov stkali pristne medsebojne vezi in skozi nekajdnevno druženje izvedeli marsikaj novega drug o drugem.

Turistična agencija Kompas (zaenkrat) načrtuje še dva odhoda s posebnim letalom na Azore, in sicer 16. maja in 13. novembra 2022. Več na Azori – zeleni zakladi Atlantika (https://www.kompas.si/potovanje/azori—zeleni-zakladi-atlantika/222922077529/portugalska/).

Kontakt:

Kompas Marketing in PR

pr@kompas.si