Springwater Capital prevzel Kompas od skupine Fortenova

Springwater Capital prevzel Kompas od skupine Fortenova

Ljubljana, 26. 2. 2021 – Skladi, ki jim svetuje Springwater Capital, to je vodilno vseevropsko investicijsko podjetje, so objavili, da je podjetje od skupine Fortenova prevzelo skupino Kompas, vodilno turistično podjetje v jugovzhodni ter srednji in vzhodni Evropi, ki je prisotno v petnajstih državah.

Kompas, s sedežem v Sloveniji, je bil ustanovljen leta 1951. Gre za vodilnega organizatorja potovanj v jugovzhodni Evropi ter srednjeevropski in vzhodnoevropski regiji, ki vključuje mrežo podjetij za upravljanje destinacij (DMC) v glavnih evropskih mestih ter je osredotočen na vodena potovanja in prodajo križarjenj po Jadranskem morju na debelo. Podjetje se ukvarja tudi s prodajo na drobno in dejavnostmi v segmentu spletnih turističnih agencij, industrije srečanj ter centrov za poslovna potovanja. Skupina ima z več kot 200 milijoni EUR prihodkov, izkazanih v letu 2019, 20-odstotni tržni delež v Sloveniji in na Hrvaškem. Kompas je eden najstarejših in največjih organizatorjev potovanj v jadranski regiji.

Springwater še naprej stavi na turistično panogo in njen pričakovani odboj po omilitvi omejitev glede potovanj. Podjetje ima bogate izkušnje s turistično panogo, saj je sodelovalo v več kot desetih transakcijah, povezanih s turizmom.

Kompas bo tudi vnaprej vodil predsednik uprave Lovorko Mamić z izbrano ekipo. Kompas bo posloval kot ločeno podjetje. Springwater Capital bo podpiral sedanje vodstvo pri prizadevanjih za utrjevanje in krepitev konkurenčnega položaja podjetja.

Springwater Capital vlaga v srednje velike družbe, ki ob soočanju z zapletenimi razmerami potrebujejo dovršene kapitalske rešitve.

Pri poslu sta skupini Fortenova svetovala UMiUM in MPRR, podjetju Springwater Capital pa Deloitte, Sibinčič Križanec ter Glinska & Mišković.

Več pogojev ni bilo razkritih.