Zakaj izbrati to potovanje?

 • program za vse filmske navdušence in oboževalce serije Igra prestolov ter filma Evrovizija - zgodba o Ognjeni sagi
 • si zakladi severa Islandije: Husavik, AKureyri, slap Godafoss in mogočni Dettifoss, DImmuborgir ali »vrata pekla«…
 • kopanje v geotermalni vodi kopališča Myvatn
 • obisk Reykjavika in doživetje »runtur«
 • obisk stičišča evrazijske in severnoameriške tektonske plošče

SEVER ISLANDIJE - brezčasna kulisa narave - čarter iz Ljubljane

Čas potovanja: 5 dni

Cena na osebo že od: 1349€

Islandija je prava zakladnica vikinških izročil. Sage so vpete v vsakdan te izjemne dežele ledenikov in ognjenikov, donečih slapov in umirjenega življenja. Največji vulkanski otok na svetu, ki so ga Vikingi poimenovali »Kljubovalni konec sveta«, obeta doživetje mogočne prvinske narave. Prostrana polja lave, blatni vrelci z brbotajočo vročo zemljo, vijugaste ledeniške reke, geotermalna kopališča,… To so razkošja, ki jih tu ponuja narava, in jih z besedami ni moč opisati. Še prav posebne podobe ponuja sever otoka, kjer skrivnostni Dimmuborgir po starodavnem verovanju predstavlja vrata v pekel, kjer čarobna vasica Husavik ponuja edinstveno izkušnjo opazovanja kitov in kjer mogočni slap Detifoss že desetletja navdušuje filmske režiserje.

map

Čas potovanja: 5 dni |4 noči
Produkt: 4977S

1. dan: LJUBLJANA - REYKJAVIK - AKUREYRI

Zjutraj se bomo zbrali na Letališču Jože Pučnik in poleteli proti Islandiji. Pristali bomo na letališču Keflavik v bližini glavnega mesta, od tam pa se zapeljali proti Akureyriju, drugemu največjemu mestu na otoku. Med potjo, ki nas bo vodila ob slikovitih delih razčlenjene obale, se bomo ustavili v vasici Borgarness, kjer bomo pobliže spoznali obdobje naselitve Islandije. Sprehodili se bomo po obalni pešpoti in izkusili jesenski utrip islandskih obalnih vasic. Vožnjo bomo nadaljevali proti severovzhodu in v popoldanskih urah prispeli do mesta Akureyri. Zaradi slikovite lokacije na koncu 60 km dolgega Eyjafjordur fjorda, ki je odlično izhodišče za izlete v bližnjo okolico, se mesto uvršča v sam vrh najbolj obiskanih točk na Islandiji. Ob prihodu se bomo sprehodili skozi mestno središče ter obiskali moderno cerkev, delo znamenitega lokalnega umetnika Gudjona Samuelssona, čas pa bo tudi za foto postanek ob fjordu. Nastanitev v hotelu v središču mesta. Zvečer možnost odkrivanja večernega utripa mesta. Prenočevanje.

2. dan: AKUREYRI (»PRAVLJIČNA DEŽELA«: GODAFOSS ali SLAP BOGOV-JEZERO MYVATN-DIMMUBORGIR-SKUTUSTADIR- NAMASKARD / KRAFLA-MYVATN NATURE BATH) | zajtrk

Po zajtrku prost dan za odkrivanje Akureyrija. Priporočamo celodnevni izlet (doplačilo) z obiskom ene največjih znamenitosti severa Islandije - območja jezera Myvatn. Najprej se bomo ustavili pri slapu Godafoss, kar v prevodu pomeni "Slap bogov". Nato se bomo prepustili raziskovanju in

spoznavanju naravnih posebnosti območja ob jezeru Myvatn, ki je danes zaščiteno kot naravni rezervat. Sprehod po zanimivih psevdo-kraterjih, ki so nastali, ko je vroča lava tekla skozi močvirnato območje ter ustvarila izbruhe pare. Pot nas bo pripeljala do labirinta številnih fantastičnih formacij iz otrdele lave, Dimmuborgir, ki je predstavljal navdih več glasbenim skupinam. Sprehodili se bomo mimo zanimivih oblik, ki jih je ustvarila ohlajena lava in ki so v 2. sezoni serije Igra prestolov služile tudi kot prizorišče kampa Divježev. Ogledali si bomo geotermalno področje Namaskard v območju Krafla, znanem po številnih vulkanskih izbruhih med leti 1975-1984. Vrhunec dneva pa bo zagotovo sproščujoča kopel v objemu geotermalne vode naravnega kopališča Mývatn*. Povratek v Akureyri in prenočevanje v hotelu.

*ODKRITA BESEDA: naravno kopališče Mývatn je manjši, ne tako slikovit, a novejši geotermalni kompleks v primerjavi z znamenito Modro laguno. Je pa zato tudi manj turistično obiskan in ponuja več zasebnosti. Imenujejo ga tudi Mala Modra laguna.

 

3. dan: AKUREYRI (»SEVERNA AVANTURA«: HÚSAVIK-TJÖRNES-ÁSBYRGI-AKUREYRI| zajtrkPo zajtrku prosto.

Priporočamo celodnevni izlet, na katerem bomo najprej obiskali znameniti Husavik*. Mesto, ki je doseglo svetovno slavo po uspehu aktualnega filma »Evrovizija - Zgodba o Ognjeni sagi«, je odlično izhodišče za opazovanje kitov. Tudi mi si bomo privoščili 3-urno plovbo z ladjo po zalivu, s ciljem doživeti ter posneti veličastne kite med plavanjem in drugimi vodnimi vragolijami. Iz Husavika bomo z vožnjo nadaljevali vzdolž čudovite obale polotoka Tjörnes do soteske Ásbyrgi z značilno obliko podkve. Izročilo pravi, da je soteska obliko dobila, ko je Odinov osem nožni konj Sleipnir tam pustil stopinjo. Zapeljali se bomo še do veličastnega in slikovitega slapu Dettifoss, ki, kar se tiče pretočnosti, velja za najmočnejšega v Evropi. Mogočni slap so med drugim uporabili tudi za kuliso med snemanjem filmskih uspešnic Prometej in Thor: temni svet. V Akureyri se bomo vrnili v poznih popoldanskih urah. Prenočevanje v hotelu.

*ODKRITA BESEDA: Húsavík je zelo znana izhodiščna točka za izlete z ladjo za opazovanje kitov. V kolikor vreme ne bi dopuščalo izleta, si boste v Húsavíku ogledali zelo zanimiv Muzej kitov (doplačilo na potovanju).

 

4. dan: AKUREYRI-REYKJAVIK | zajtrk

Po zajtrku se bomo poslovili od Akureyrija ter se odpeljali nazaj proti Reykjaviku, kamor bomo prispeli v popoldanskih urah. Najbolj severna prestolnica na svetu je pisan kolaž odličnih muzejev in galerij, vrhunskih restavracij, živahnih barov s pestrim nočnim življenjem (ki se posebej razživi ob koncu tedna) ter številnimi monumentalnimi stavbami. Prihod v hotel in čas za večerno odkrivanje mesta, ko se prične »runtur« - veseljačenje ob koncu tedna, ko se glavna ulica Laugavegur spremeni v promenado vozil in pešcev, ki se pomikajo iz lokal v lokal ter uživajo v utripu večera. Prenočevanje v hotelu.


5. dan: REYKJAVIK - LJUBLJANA| zajtrk

Po zajtrku prosto. Možnost ogleda Reykjavika (doplačilo), kjer živi več kot polovica vseh Islandcev. Ogled starega in novega mestnega središča, pristanišča, veličastne Hallgrimurjeve cerkve, Perlana (Bisera), skulptur Asmundur Svensson in Narodnega muzeja. Popoldan prevoz do letališča z vmesnim postankom na polotoku Reykjanes ter v kraju Hafnirj, kjer se stikata evrazijska in severno-ameriška tektonska plošča. Pozno popoldan vkrcanje na letalo ter večerni let proti Ljubljani.

V ceno je vključeno

 • letalski prevoz Ljubljana-Keflavik-Ljubljana
 • letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo
 • avtobusni prevozi po programu
 • 4 prenočevanja z zajtrki v hotelu 3* v dvoposteljnih sobah
 • slovensko vodenje
 • organizacija potovanja

 

Možna doplačila (ob prijavi):

 • enoposteljna soba (za 4 noči) 210 EUR/osebo
 • izlet "Pravljična dežela" z vključenim kopanjem v naravnem kopališču Mývatn 85 EUR/osebo (otrok do 11,99 leta: 60 EUR)
 • celodnevni izlet "Severna avantura" 135 EUR/osebo (otrok do 11,99 leta: 85 EUR)
 • ogled Reykjavika z vstopninami 40 EUR/osebo (otrok do 11,99 leta: 28 EUR)

 

Popusti za otroke:

 • Otrok do 1,99 leta z dvema odraslima osebama potujejo brezplačno (brez ležišča)
 • Otrok od 2. do 11,99 leta z dvema odraslima osebama imajo 20% popust (brez ležišča)
 • Otroci do 11,99 leta imajo posebne cena za fakultativne izlete

Opozorilo: 

Zaradi prilagajanja letalskim prevozom in nepredvidenim okoliščinam si pridržujemo pravico do obrnjenega ali delno spremenjenega, vendar vsebinsko neokrnjenega programa. Število mest za program je omejeno, zato pohitite s prijavami. Cene izletov so izračunane na skupine najmanj 35 oseb.

Večerij v programu ne ponujamo, vendar vam bodo Kompasovi izkušeni vodniki že prvi dan na potovanju predstavili, kje v Reykjaviku lahko večerjate in tudi večerje organizirali.

 

COVID informacije - Islandija

Pogoji vstopa na Islandijo ter pogoji vstopa v Slovenijo ob povratku iz Islandije

Seznam ponudb

št. ponudb: 0
Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

Zakaj Kompas?

Vaše mnenje šteje!

Z namenom, da bomo pri načinu svetovanja in pripravi nepozabnih počitnic in potovanj še boljši, vas prosimo za pomoč.