Zakaj izbrati to potovanje?

 • Program vključuje bivanje v lesenih hiškah AURORA  stekleno streho, ki omogoča opazovanje aurore borealis tudi v nočnih urah. Velike so 29 m2 in sprejmejo do 4 osebe. Dve osebi spita na postelji, do 2 dodatni osebi pa na udobni sofi, ki se sestavi v dodatno ležišče.
 • Otroci stari manj kot 4 leta bivajo GRATIS
 • Otroci in najstniki, stari manj kot 15 let imajo 50% popust

Pravljična Laponska - v objemu Aurore Borealis

Čas potovanja: 6 dni

Cena na osebo že od: 2869€

Doživite pravljico ob najlepših snežnih doživetjih, ki jih ponuja Laponska! Čakajo vas celodnevne avanture, ki pričarajo nasmeh na obraz: vožnja s pasjo vprego, druženje s severnimi jeleni, ribarjenje na zaledenelem jezeru, dirkanje z motornimi sanmi, iskanje Božička ter seveda lov na auroro borealis na različne načine. Vse to v neposredni bližini vasice Saariselkä ter hkrati v odmaknjenosti romantične zasnežene pokrajine in osupljive polarne noči, obsijane z nepozabnim severnim sijem.

map

Nastanjeni boste v turističnem naselju Northern Lights Village, v prostornih (29 m2) lesenih kabinah Aurora s stekleno streho, skozi katero boste v toplem zavetju lahko opazovali zvezdnato nebo in severni sij. Zajtrk, kosilo in večerja so na voljo v osrednji restavraciji naselja.

Med bivanjem v naselju Northern Lights Village vam bodo na voljo različne vodene aktivnosti in organizirani izleti, na katerih je poskrbljeno tako za hrano in topla oblačila, kot za spremstvo izkušenega vodiča, pri nekaterih aktivnostih (kot je opazovanje aurore borealis) pa vam bo za nasvete na voljo celo profesionalni fotograf.

NASTANITEV: Northern Lights Village Saariselka
https://saariselka.northernlightsvillage.com/

 


1. DAN | večerja

 • prevoz letališče Ivalo - Northern Lights Village (približno 25 km)
 • fotografska delavnica Aurora Borealis (1 ura)
 • večerno iskanje aurore borealis (2,5h)

Po sprejemu v hotelu in nastanitvi vas popoldne čaka fotografsko delavnico Aurore Borealis s ciljem da čim bolje izkoristite priložnost za fotografiranje severnega sija. Naučili se boste načina fotografiranja in trikov, ki jih potrebujete, da zajamete severni sij in nočno nebo tako, da bodo vaše fotografije jasne in natančne. Pod vodstvom izkušenega fotografskega strokovnjaka vam bo delavnica ponudila prave nasvete, kako ravnati s fotoaparatom ter kako nastaviti osvetlitev in zaslonko, da boste s prijatelji preko svojih najboljših fotografij lahko delili čarovnijo severnega sija.
Zvečer se boste krpljami odpravili na lov za severnim sijem. V mirnem gozdu, kjer se med hoji sliši le hrustljav sneg, se boste sprehodili med drevesi ter po snežni odeji, ki doseže debelino tudi do enega metra. Uspavan gozd osvetljujejo le luna in milijoni zvezd. Vzdušje, ki zlahka pričara občutek povezanosti s starodavno naravo. V gozdni koči se boste ustavili, zakurili ogenj ter uživali v prigrizkih, toplih napitkih in pričakovanju Aurore Borealis. Z nekaj sreče boste lahko priča neverjetni igri narave, ko valovi pisane svetlobe preplavijo nočno nebo. Trajanje: cca 2,5h.

 

2. DAN | zajtrk, kosilo, večerja

 • avantura s severnimi jeleni (približno 1,5 ure)
 • delavnica osnov teka na smučeh (3 ure)
 • lov na auroro borealis z motornimi sanmi (3 ure)

Po zajtrku vas čaka dopoldansko srečanje s severnimi jeleni. Kaj jeleni jedo pozimi? Kakšen je občutek dotike jelenovega gobčka. Kako severni jeleni preživijo pri -45 stopinjah Celzija? Čas je da se srečate z rejcem severnih jelenov in spoznate te in številne druge skrivnosti teh neverjetnih živali. Potem se boste skupaj sprehodili do jelenov, jih nahranili ter se zapeljali na saneh z jelenjo vprego. Doživeli boste lahko, kako so se staroselci skozi zasneženo zimsko pokrajino premikali nekoč (trajanja izleta skupaj cca 1,5h).
Po vožnji z jelenjo vprego vas čaka tečaj osnov teka na smučeh. Tečaj vas bo seznanil z osnovami gibanja, ki je preprosto in se ga lahko nauči vsak, ki zna hoditi. Po uvodnih korakih se boste odpravili vašim učiteljem na tekaške proge v okolici naselja ter na smučeh doživeli neverjetno zimsko lepoto Laponske (trajanje skupaj cca 3 h).
Popoldan pa vas čaka vožnja z motornimi sanmi. Sani so enostavne in varne za uporab. Lahko jih vozite sami, ali pa se odlčite za vožnjo na saneh, ki jih vozi vodnik. Zapeljali se boste po večernem zasneženem gozdu, daleč stran od urbanih naselij po tihih, zasneženih pobočjih. V eni od dolin se boste ustavili v koči, si privoščili malico ter se pogreli s toplim napitkom. Nato pa bo čas za čakanje in opazovanje aurore borealis. Trajanje cca 3h.

 

3. DAN | zajtrk, kosilo, večerja

 • Husky Safari: vožnja s pasjo vprego (približno 10 km)
 • v iskanju Božička (3 ure)
 • Aurora Camp on the Border: lov na severni sij (4 ure)

Zajtrk in nato novo edinstveno doživetje Laponske - srečanje s haskii. Vožnja ekipe haskijev po belih, lesketajočih se snežnih pobočjih je izkušnja, ki je med potovanjem na Laponsko skoraj obvezna. Nestrpni psi tečejo s polno hitrostjo, sani pa brez napora drsijo po snežnih zametih. Na križišču se vodilni pes obrne in vas vprašujoče pogleda - desno ali levo? Safari s haskiji se začne tik pred vašim naseljem in vas popelje na potovanje po nedotaknjenih pobočjih in gozdovih, ki obkrožajo vas Northern Lights. To je izkušnja, ki je ne boste nikoli pozabili! Opomba: sani so za dve in štiri osebe. Vsake sani vozi eden od gostov. Trajanje cca 2h (vožnja traja cca 1h in je dolga 10 km).
Po vrnitvi v vas vas čaka iskanje Božička - sklop igrivih, nepozabnih božičnih izkušenj za mlade in mlade po srcu. Božičkov mali pomočnik Elf se bo srečal z vami in drugimi sodelujočimi družinami in bo vaš vodnik in pomočnik pri iskanju Božička. Najprej vas čaka peka medenjakov v kuhinji hiše škratov, nato pa srečanje z Božičkovimi letečimi severnimi jeleni. Na žalost severni jeleni letijo le v božični noči, vendar se lahko namesto tega popeljete s sanmi, vlečenimi s severnimi jeleni, skozi zasneženi gozd. Potem pa nastopi čas, da poiščete skrivnostno kabino Božička. Na motornih saneh se boste z Elfom zapeljali v gozd. Ko najdete kabino, bo vas bo sprejel sam Božiček, ki bo prijazno pokramljal z vami ter vas na koncu še obdaril. Trajanje cca 3h.
Zvečer se boste usedli v avtobus in zapeljali skozi nočno pokrajino Laponske, tiho vasico Ivalo in drobni Nellim, po vijugasti cesti proti zaspanim mejam ogromne finske sosede, Rusije.
Cilj poti bo kamp Aurora v Virtaniemiju. Tam boste v laponskem šotoru zakurili ogenj in počakali, da se bo severni sij razplamtel. Lahko se odpravite tudi proti mostu čez reko Paatsjoki, kjer reka prosto in hitro teče proti Rusiji, odsevajoč rdeči in zeleni plamen severne luči, ko pokriva nebo in osvetli zasnežena drevesa. Izkušnja, ki si jo boste zapomnili do konca življenja. Povratek nazaj do hotela. Trajanje: cca 4h.

 

4. DAN: zajtrk, kosilo, večerja

 • vožnja z motornimi sanmi in ribarjenje na zaledenelem jezeru (4 ure)
 • razvajanje v finski savni
 • Aurora Camp: lov na severni sij ob jezeru (3 ure)

Po zajtrku boste dan začeli z ribolovom na zaledenelem jezeru. Naredite luknjo skozi debel led, nataknite vabo na trnek in poskusite ujeti ostriža ob odmaknjenem, z ledom pokrito jezeru sredi divjine. Z motornimi sanmi se boste zapeljali skozi oddaljene, nenaseljene gozdove in čez vetrovne položne planote do majhnega, divjega jezera. Tam se boste poskusili v ribolovu, zakurili ogenj ter uživali v okusnem obroku. Na poti tja in nazaj bo vaš vodnik poskrbel, da bo dovolj postankov in možnosti za fotografiranje neverjetne pokrajine. Trajanje: cca 4h
Ob povratku v vaše naselje se boste lahko ogreli v finski savni.
Popoldan da se boste z avtobusomodpeljali do še enega košča pristne narave, s ciljem opazovanja aurore borealis.V kampu Aurora, v bližini slikovitega jezera, vas čaka nepozaben večer, mogočen ogenj in z nekaj sreče spektakularen ples severne luči.Na poti se boste ustavili za fotografijo ob jezeru Inari, za katerega so starodavni Laponci domnevali, da je dom boga Ukka. Od tam vas bo pote peljala do kampa Aurora na obali jezera.
V kampu se boste ogreli v koči ob prijetnem ognju, si privoščili topel napitek in tradicionalni laponski polnočni prigrizek, medtem ko boste čakali, da se na obzorju pojavi severni sij. IN ko se ples luči prične, zgrabite kožo severnih jelenov, lezite v sneg in uživajte v nepozabnem doživetju pod severnim sijem. Če bo večer popolnoma miren, boste morda slišali šepetanje severnega sija ... Trajanja: cca 3h.


5. DAN | zajtrk, kosilo, večerja

 • izlet v Nellim (6 ur)
 • lov na auroro borealis s sanmi (3 ure)

Po zajtrku boste dopoldan in del popoldneva namenili spoznavanju in prepletanju kultur severa, vzhoda in zahoda, katerih stiščiče predstavlja majhna vasica Nellim tik ob ruski meji v osrčju dežele Samijev.
Z avtobusom se boste zapeljali do najsevernejšega mejnega prehoda med Finsko in Rusijo. Za trenutek se boste ustavili na meji in nadaljevali pot do mostu čez reko Paatsjoki, ki prečka reko in ponuja pogled naravnost v Rusijo.
Nato bomo obiskali cerkev Svete Trojice v Nellimu, kjer stene iz brun in čudovite ikone spremenijo svetišče v edinstveno umetniško delo, ki prikazuje stoletno pravoslavno zgodovino ljudstva Skolt Sámi.
Popoldan povratek v vaše naselje. Trajanje cca 6h.
Zvečer pa se boste odpravili na opazovanje aurore borealis s sanmi. Udobno se namestite v ogrevane sani Aurora in uživajte! Vaš vodnik bo sani potegnil z motornimi sanmi po zasneženi, z zvezdami osvetljeni pokrajini, vse do vrha planote, daleč stran od naselij in umetnih luči. Po prihodu pripravite fotoaparate za fotografiranje severnega nočnega neba. Ob ognju bomo med pripovedovanjem pravljic ter užuvanju v toplih napitkih čakali, da se prikaže prvi val svetlobe. Zatem bo domišljija edina meja: severni sij, ki se plete skozi nebo, ozvezdja, zasnežena drevesa in bleščeče zasnežene planote. Navdihov za fotografije bo nešteto: tih, zasneženi gozd, noč ki se spusti na rob brezmejne divjine in čarobna severna luč nad vami....
Trajanje: cca 3h.

 

6. DAN | zajtrk
Po zajtrku prosto do prevoza na letališče in vašega poleta nazaj proti domovini.

*Točen program aktivnosti prejmete ob prihodu.
Program se zaradi razloga varnosti ali druge višje sile lahko spremeni.

V ceno je vključeno
 
 
 • Storitve po programu (navedeni izleti in transferji)
 • Nastanitev v leseni kabini tipa AURORA s stekleno streho
 • Polni penzion (zajtrk, kosilo, večerja)
 • Termalna oblačila ves čas bivanja in na izletih
 • Uporaba tekaških smuči in krpelj
 • Uporaba plastičnih toboganov

 

Popusti 

 • Otroci do 3. let bivajo GRATIS
 • Otroci od 4-14. leta bivajo s 50 % popustom

 

Možna doplačila ob prijavi:

 • Letalska vozovnica (cene se za januar in februar trenutno pričneja pri cca 350 € z odhodom z Dunaja,)
 • odpovedni riziko aranžmaja 4,03% na končno ceno aranžmaja
 • Doplačilo ob visoki sezoni (20. 12 -7. 1. in 5. 2. - 20. 2. 2020): 290 € na osebo na paket

 

DODATNA POJASNILA:

 • Izbrani termini so navedeni zgolj za orientacijo. ZA želeni termin rezervacije nam pišite na potovanja@kompas.si.
 • Vsi safariji z motornimi sanmi vključujejo uvod v varno upravljanje in vožnjo ter izkušenega vodnika. Otroci, mlajši od 15 let, potujejo v saneh, ki jih upravlja vodnik.
 • Vsi izleti v programu so vodeni v angleškem jeziku
 • Program se lahko zaradi razloga varnosti ali višje sile spremeni oz. ustrezno prilagodi
 • Dojenčkom in mlajšim otrokom priporočamo, da v hladnih dneh omejijo obseg aktivnosti na prostem
 • Za vožnjo motornih sani morajo biti gostje stari najmanj 18 in imeti morajo vozniški izpit, ki dovoljuje vožnjo po Finski.
 • Otroci in najstniki, mlajši od 15 let in/ali manjši od 140 cm, ki se udeležijo izleta z motornimi sanmi, morajo biti v družbi staršev ali skrbnikov. V času izleta z motornimi sanmi se peljejo na ogravenih saneh, ki jih vleče vodnik.

Seznam ponudb

št. ponudb: 0
Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

Zakaj Kompas?

Vaše mnenje šteje!

Z namenom, da bomo pri načinu svetovanja in pripravi nepozabnih počitnic in potovanj še boljši, vas prosimo za pomoč.