Zakaj izbrati to potovanje?

 • kulinarična doživetja pod mentorstvom Bineta Volčiča (priprava jedi, degustacije, uporabni nasveti)
 • obisk oljarne, čokoladnice, nasada paradižnikov, šunkarne, vinskih kleti
 • spust s čolni po Muri, tečaj priprave izdelkov iz gline, kolesarjenje
 • ogled številnih Prekmurskih znamenitosti

Sedaj je pravi čas za pravo doživetje Prekmurja!

OKUSI PREKMURJA 3 dni - Kulinarični vikend z Binetom Volčičem

Čas potovanja: 3 dni

Cena na osebo že od: 459€

Vabljeni ste, da se nam pridružite na potovanju, kjer bomo pobliže spoznali lepote, skrivnosti, predvsem pa slasti, ki jih skriva odmaknjeno in zasanjano Prekmurje, eden kulinarično najbogatejših delov Slovenije. Večji del Prekmurja pokriva panonska nižina, ki nudi številne možnosti za kmetovanje. Tamkajšnje domače kuharske dobrote so povezane s številnimi šegami in navadami. Stare tradicionalne jedi kot so prekmurska gibanica, prekmurska šunka, bujta repa, bograč in razne pogače so tako še vedno sestavni del prekmurske kuhinje. Obenem pa se vse bolj poudarja sodoben način priprave zdrave prehrane. Vse to je Prekmurje, kjer bomo v družbi vedno odličnega Bineta Volčiča spoznavali dobrote bogate zakladnice izvirnih in slastnih prekmurskih jedi, ki so ponesle sloves Prekmurja daleč v svet.

map

1. DAN: LJUBLJANA-MARIBOR-MURSKA SOBOTA-IŽAKOVCI-POLANA | kosilo, degustacije, prigrizek

 • obisk posestva Kodila in tečaj priprave bograča pod vodstvom Bineta Volčiča in lokalnih mojstrov
 • obisk čokoladnice Passero in degustacija čokoladnih izdelkov
 • obisk oljarne Premoša in degustacija olja
 • spust s čolni na Muri 
 • obisk otoka ljubezni v Ižakovcih
 • priprava tipičnih jedi: pajani kruj in langaš

Iz Ljubljane se bomo odpravili v zgodnjih jutranjih urah in se pod Trojanami ter mimo Celja in Maribora zapeljali do vzhodnega roba Slovenije. Že naš prvi obisk nam bo odprl vrata v svet gurmanskih užitkov Prekmurja. Obiskali bomo posest Kodila, ki je v 27 letih iz majhne lokalne družinske mesnice prerasla družinske okvirje, povečala proizvodnjo in dodobra razvila gurmansko ponudbo. Sprehodili se bomo skozi njihovo zorilnico mesa, spoznali njihovo ponudbo lokalnih specialitet, večino časa pa bomo namenili eni najbolj prepoznavnih jedi Pomurja, bograču. Tečaj kuhe te stare tradicionalne jedi Pomurja bo potekal pod vodstvom Bineta Volčiča, ki nam bo skupaj z lokalnimi mojstri razkril številne skrivnosti priprave.
V Pomurju pravijo: "Pravi je prekmurski bograč in ne bograč gulaš, kjer plava malo mesa in veliko krompirja! Pravi je bograč, kjer je krompir v manjšini in je bograč tako gost, da v njem stoji žlica pokonci. Sledila bo pokušina bograča, kjer bodo vaše brbončice prvič na kulinaričnem popotovanju ponorele.

Našo pot bomo nadaljevali do Bogojine, kjer bomo na pobočju vzpetine zagledali eno najlepših stavb sakralne arhitekture na Slovenskem. Cerkev Gospodovega vnebohoda je prenovil in dogradil naš največji arhitekt Jože Plečnik. Ljudsko poimenovana Bela Golobica s svojo lego, obliko in mojstrsko vpetostjo v pokrajino velja za eno najboljših Plečnikovih del, saj je v načrt prenove vključil tudi vse stare dele cerkve in ob tem dejal: »Še nikdar nisem podiral, kar so naši očetje dobro naredili.«
Po ogledu cerkve bomo obiskali posestvo Passero v Tešanovcih, kjer se bomo posladkali v prelepi podeželski čokoladnici ter spoznali mojstre čokoladne umetnosti. Si predstavljate, da v enem samem pralineju okusite vse, kar premore gibanica? Veste, da lahko pralineji nadomestijo tudi kozarec traminca, vas omamijo z vonjem bezga, bučnega olja ali žlahtna jurke? Vse to in še več nas čaka na butični degustaciji, od tam pa bomo nadaljevali pot do Turnišča, kjer bomo obiskali eno zadnjim malih oljarn z lastnim mlinom v Prekmurju. V oljarni Premoša si bomo ogledali postopek pridelave bučnega olja, ki se ni bistveno spremenil že skoraj 80 let. Poskusili bomo kakovostno domače bučno olje in pražena bučna semena, ki so navdušila tudi vrhunskega kuharja Jamieja Oliverja.
Naprej nas bo pot peljala do največje reke, ki ločuje Prekmurje od Prlekije. Pokrajino na levem bregu Mure v severovzhodni Sloveniji imenujemo Prekmurje, ki skupaj s Prlekijo na desnem bregu tvori Pomurje. Čaka nas vkrcanje na čoln in začetek čolnarjenja po reki, kjer bomo izvedeli več o mlinih, brodih in brodarjih ter büjraših, hkrati pa uživali v objemu narave. Izkrcali se bomo na otoku Ljubezni v Ižakovcih, ki se ponaša s plavajočim mlinom na reki Muri in brodom, ki ohranja starodavni način prečkanja reke Mure. V »Brežni hiši« ob mlinu se nahaja stalna razstavna zbirka büjraštva na reki Muri, ogledali pa si bomo tudi tkalnico. Ob lokalni glasbi, sproščenem vzdušju in odlični družbi nas čaka prava büjraška malica - nad ognjem bomo popekli na palici nataknjen kruh (temu pravijo domačini pajanje krüja), ga natrli s česnom in namazali z zaseko. Zraven spada seveda še domače žganje. Ker pa nobena veselica ne mine brez ocvrtega langaša, se bomo preizkusili še v peki tega ocvrtega, mastnega krompirjevega testa ali testa iz jogurta oz. kisle smetane, ki navdušuje in je vedno navduševalo tako mlado kot staro. Nekaj časa za počitek, vino in glasbo, nato pa sledi odhod proti hotelu Štrk/Lovenjakov dvor. Prenočevanje.

2. DAN: POLANA-SELO-RENKOVCI-MURSKA SOBOTA-POLANA | zajtrk, degustacija, večerja

 • okusen zajtrk z domačimi jedmi
 • obisk romanske rotunde - Selo Rotunda 
 • obisk kompleksa nasadov podjetja LUŠT z degustacijo paradižnikov in priprava paradižnikove juhe pod mentorstvom Bineta Volčiča
 • obisk sobotne odprte tržnice z butično ponudbo lokalnih izdelkov
 • obisk centra Expano v Murski Soboti
 • popoldansko kolesarjenje do posestva Marof
 • degustacija vin in večerja na posesti

Zjutraj nas čaka okusen zajtrk, kjer bomo lahko poizkusili številne dobrote Prekmurja, nato pa nas bo pot odnesla v osrčje Goričkega, kjer bomo obiskali cerkvico iz 13. stoletja. Cerkev sv. Nikolaja stoji v vasi Selo na dnu selanske doline. Je edinstvena opečna romanska rotunda v Sloveniji in s svojo okroglo obliko edinstvena zanimivost tega dela Slovenije. Od tam se bomo zapeljali do Renkovcev, kjer nam bo LUŠTna ekipa pripravila degustacijo paradižnikov ter nam ob pogledu na vzorčni rastlinjak predstavila skrivnosti tega sončnega svežega in zdravega sadeža. Po predstavitvi se bomo s kuharskim mojstrom Binetom Volčičem preizkusili v pripravi paradižnikove juhe. Kateri paradižniki so bolj sladki in nevtralizirajo kiselkast okus, katero olje se najbolj prileže ter katera sveža sestavina je nenadomestljiva, bomo izvedeli od našega mojstra Bineta in skupaj pripravili juho »za prste obliznit«... V času našega obiska bo potekala tudi sobotna tržnica, na kateri bodo lokalni pridelovalci na stojnicah predstavili svoje izdelke, tako da bo dovolj časa tudi za nakup številnih dobrot Prekmurja.
Sledila bo vožnja do Murske Sobote, kjer se bomo sprostili ob Soboškem jezeru ter si ogledali arhitekturno stvaritev, paviljon Expano, v kateri je na domiseln in inovativen način predstavljeno Pomurje v malem. Po ogledu bomo »zajahali kolesa« in se zapeljali slikoviti pokrajini do prepoznavne domače vinske kleti Marof, s katero se je Goričko vrisalo na svetovni vinski zemljevid. Zgodba vinske kleti Marof se je začela leta 1905, ko je grofovska družina Szápáry na Goričkem postavila lovski dvorec skupaj z objekti za kmetovanje in vinsko kletjo.
Danes na vrhu griča ob obnovljenem dvorcu in domačiji, stoji še sodobna vinska klet, ki je bila zgrajena leta 2009 po idejni zasnovi arhitekta Andreja Kalamarja. Meri 1200 m², vina večinoma zorijo v hrastovih sodih, nekaj tudi v cisternah iz nerjavnega jekla. Tu si bomo privoščili degustacijo v posebnem prostoru, ki ponuja čudovit razgled na prostrane okoliške vinograde in naravo. Bine pa nam bo ob tem zaupal, katere jedi je najbolje kombinirati z izbranimi vini. Na posesti nas čaka tudi odlična večerja z lokalnimi dobrotami. Večerni povratek nazaj v hotel in prenočevanje.

 

3. DAN: POLANA-FILOVCI-BOGOJINA-BUKOVNIŠKO JEZERO-LJUBLJANA | zajtrk, kosilo

 • zajtrk na ekološki kmetiji Vratarič
 • obisk obrti glinenih izdelkov v Filovcih in tečaj priprave izdelkov iz gline 
 • kosilo in degustacija na kmetiji Puhan
 • obisk Bukovniškega jezera 

Na zadnji dan kulinaričnega popotovanja po Prekmurju se bomo na odličen zajtrk odpravili do Ekološke kmetije Vratarič iz Murske Sobote, ki ponuja sezonsko ekološko zelenjavo, jajca pašne reje, hladno stiskana olja, v sklop domačije pa spada tudi manjša dvoriščna trgovinica, kjer bomo lahko nakupili domače ekološke omake, marmelade in še več. Prisluhnite zgodbi čistokrvne meščanke Nine Vratarič, ki jo je življenjska pot pripeljala na podeželje.

 

Pot nas bo nato vodila do muzeja na prostem v Filovcih, kjer bomo spoznali starodavno lončarsko obrt in postopek žganja črne lončevine, ki je še posebej značilna za Filovce. Torej, izvedeli bomo, kako iz kepe gline nastanejo skleda, vrč ali pütra, potem se bomo v oblikovanju preizkusili tudi sami. Bine nam bo medtem zaupal svoje izkušnje uporabe glinenih izdelkov v kuhinji.

Po lončarski delavnici bo čas za kosilo, zato se bomo odpravili do Turistične Kmetije Puhan, kjer so specialisti domačih prekmurskih jedi, kot so dödoli, prekmurska gibanica, retaši, posolanka, domače mesnine in sladice, pridelujejo pa tudi lastna vina. Najprej se bomo sprehodili do njihove "velbane" kleti, kjer nas čaka degustacija vrhunskih vin. Na kmetiji, ki po svoji odlični hrani slovi tudi onkraj Prekmurja, si bomo privoščili tudi odlično kosilo. Vse jedi na meniju restavracije vključujejo sestavine, pridelane na lastni kmetiji. Obdelujejo namreč 11 ha njiv, 2 ha vinogradov, redijo prašiče in gojijo zelenjavo.

Po pokušini na kosilu se bomo odpravili še na obisk Bukovniškega jezera, kjer bo čas za sprehod in oddih. Na hribu ob jezeru v bukovem gozdu se nahaja Kapela svetega Vida, ob njej pa izvira zdravilni studenec »Sv. Vida«. Radiestezisti so na tem območju označili 26 energijskih točk. Že od nekdaj so Bukovniškemu jezeru pripisovali 'čarobno moč', po ustnem izročilu naj bi se namreč ljudem, ki so si oči izpiralo z vodo pri Sv. Vidu, izboljšal vid, nekateri pa naj bi celo spregledali. Tu se je med drugim poročil tudi »sin Prekmurja« - Vlado Kreslin. Popoldan se bomo poslovili od Prekmurja in odpeljali nazaj proti Ljubljani, vmes pa se lahko ustavimo še na Trojanah ter posladkamo z znamenitimi trojanskimi krofi, ki bodo prihodnje leto praznovali že svojo 60. obletnico. Domov se bomo tako vrnili v večernih urah dodobra okrepčani in polni enkratnih vtisov o čudovitem Prekmurju.

V ceno je vključeno

 • avtobusni prevoz po programu
 • nastanitev po programu
 • 2 x zajtrk
 • šolo kuhanja bograča na posesti Kodila
 • obisk čokoladnice Passero z degustacijo
 • obisk oljarne Premoša z degustacijo
 • čolnarjenje po Muri
 • obisk Otoka Ljubezni in mlina v Ižakovcih
 • pripravo pajanega kruja in langaša
 • obisk romanske rotunde v Selu
 • obisk in šolo kuhanja paradižnikove juhe na posestvu Lušt
 • obisk centra Expano v Murski Soboti
 • najem koles in popoldansko kolesarjenje
 • degustacijo vin in večerjo na posestvu Marof
 • obisk obrti glinenih izdelkov in tečaj priprave izdelkov iz gline
 • kosilo in degustacijo na turistični kmetiji Puhan
 • strokovno spremstvo vrhunskega chefa Bineta Volčiča
 • slovensko vodenje ves čas potovanja
 • organizacijo potovanja in DDV

V ceno ni vključeno:

 • navedenih doplačil
 • dodatne pijače pri obrokih
 • ostalih storitev po osebnih naročilih

Seznam ponudb

Izberi datum odhoda
št. ponudb: 1
 • 1258SLOB    30      Po programu
  28.08.-30.08.2020 / petek - nedelja
  3 dni
  katalog
  Potovanja Slovenija
Triglav
Zavarovanje potovanj v tujino
Za varnejši korak v tujini

Zavarovanje za turistična in poslovna potovanja oziroma za bivanje v tujini z namenom študija ali dela v tujini.

Več o zavarovanju
Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se
Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Počitnice po meri

Izkušeni tim svetovalcev vam v 24 urah pripravi individualno ponudbo po meri. Naročniku zagotavljamo osebni pristop in celovit strokovni servis.

Sestavite si počitnice