Zakaj izbrati to potovanje?

 • obisk ostankov minojske palače Knossos, kjer boste odkrili, zakaj se je tukaj začela evropska civilizacija
 • očarljivo mesto Rethimno in »kraljica Mediterana« Chania
 • rajska plaža Elafonisi, ki je znana po pesku v 100 odtenkih roza barve
 • arheološko najdišče Gortis in hipijska vasica Matala

 

Prednosti Kompasovega programa

 • posebno letalo iz Ljubljane
 • vključena vstopnina v Knossos palačo, arheološki muzej v Heraklionu, ladjica na otok Spinalonga
 • doplačilo za enoposteljno sobo le  115 EUR/osebo
 • zaradi krožnega potovanja, so nočitve razporejene po krajih, ki jih obiščemo (3 x nočitev v Hersonissosu, 2 x v Agios Nikolaos in 2 x v Chanii), zato manj časa porabimo za vožnjo in več za spoznavanje dežele in doživetja)

Najlepši zakladi Krete - krožno potovanje 8 dni

Čas potovanja: 8 dni

Cena na osebo že od: 1199€

KRETA

Ni naključje, da si je Zevs za svoj rojstni kraj izbral prav mogočni otok Kreta, ki je še vedno zavit v tančico večnega mita, svojim obiskovalcem pa poleg množice brezčasnih kulturno zgodovinskih zakladov ponuja tudi očarljivost in raznolikost neverjetne naravne lepote. Prečudovite plaže, kristalno čisto morje, nasadi oljk, gore, soteske, jame in planjave nudijo za vsakogar nekaj. Kreta je otok nasprotij, kjer se sodobna turistična ponudba ves čas prepleta z neminljivo tradicijo in zgodovino. Prepustite se grškim bogovom, naj vas na svojih krilih popeljejo k uresničitvi vaših sanj, in postanite del mita.

 

Na potovanju po Kreti se bomo sprehodili skozi čas, spoznali kretsko kulturo in se prepustili toplim sončnim žarkom in poležavanju na najlepših plažah otoka.

 

map

Čas potovanja: 8 dni / 7 noči
Najmanjše št. potnikov: 20

Številka produkta: 92524

 

1.dan: LJUBLJANA – HERAKLION – HERSONISSOS | nočitev

Zbirališče potnikov na letališču J. Pučnika Ljubljana in direktni polet letala na Kreto. Po pristanku se bomo zapeljali do hotela, se nastanili in preostanek dneva namenili spoznavanju bližnje okolice. Nekoč majhno ribiško naselje je danes največje in najsodobnejše turistično središče Krete. Mesto je poznano po živahnem utripu, pisani paleti nočnih lokalov in tavern ter številnimi peščenimi, prodnatimi in kamnitimi plažami. Prenočevanje.

 

2.dan: HERSONISSOS – KNOSSOS – HERAKLION – HERSONISSOS | zajtrk

Zajtrk in nato dan, namenjen obisku največje znamenitosti Krete, ki leži le 5 kilometrov od današnjega glavnega mesta Heraklion in kjer naj bi po legendi nekoč prebival sam kralj Minos s svojo strašno pošastjo Minotavrom. Govorimo seveda o ostankih minojske palače Knosos, ki je bila pred 4000 leti gospodarsko, politično in versko središče minojske civilizacije. Ostanki pisanih fresk, impozantni rdeči stebri in veličastna prestolnica nas bodo popeljali v preteklost. Po vodenem ogledu in številnih odkritih skrivnostih se bomo sprehodili po glavnem mestu Heraklion, ki še zmeraj ohranja svojo pravljično podobo. Občudovali bomo lahko trdnjavo Koules v beneškem pristanišču, turške in beneške fontane ter obiskali arheološki muzej, ki je eden največjih muzejev v Grčiji. Muzej predstavlja obsežno zbirko artefaktov iz minojske civilizacije, čudovito zbirko fresk in edinstven disk iz Festosa s starodavnimi napisi, ki še niso dešifrirani. Seveda bo na voljo dovolj prostega časa za kosilo. Center mesta Heraklion je znan po kavarnah, kjer lahko okusimo tradicionalno kretsko sladico bougatsa. Ne bo vam žal. Vrnitev v hotel in prenočevanje.

 

3.dan: HERSONISSOS – GORTIS – FESTOS – MATALA - HERSONISSOS | zajtrk

Po zajtrku se bomo podali v razgibano notranjost otoka, mimo neskončnih nasadov vinske trte in oljk. Prvi postanek bo ogled ostankov mesta Gortis, ki je bilo cvetoče mesto rimskega obdobja stare Grčije. Arheološko najdišče je še posebej zanimivo zaradi odlično ohranjenega, v kamnite bloke vklesanega, najstarejšega zakonika v Evropi in ostankov prve otoške bazilike. Prav tako je bilo mesto Gortis prvo mesto, ki je sprejelo krščanstvo. Tam so bili zgrajeni prvi krščanski templji, ostanke največje in najpomembnejše krščanske katedrale na Kreti pa je mogoče videti še danes. Katedrala je posvečena svetemu Titu, prvemu škofu na Kreti (6. stoletje našega štetja). Zapeljali se bomo do Festosa in si ogledali drugo največjo minojsko palačo na Kreti, ki leži na prekrasni lokaciji doline Messara. Sledila bo vožnja do skrajnega juga otoka, skozi mogočno dolino Messara do očarljive obmorske turistične vasi Matala. Nekoč pribežališče hipijev z vsega sveta je še danes poznana po eni največjih atrakcij na otoku, velikih vdolbinah izkopanih v peščeni klif.  Tu bo čas za kosilo in kopanje v Libijskem morju, sprehod po vasi ter nakup odličnega oljčnega olja. Vrnitev v hotel in prenočevanje.

 

4.dan: HERSONISSOS – GOURNIA – KRITSA – AGIOS NIKOLAOS | zajtrk

Zajtrk in vožnja po razgibani ter slikoviti pokrajini vse do manjše minojske naselbine Gournia z arheološkimi ostanki in kratek postanek. Pot bomo nadaljevali med oljčnimi nasadi do gorske vasice Kritsa, ki je ena najstarejših vasic na Kreti in kjer lokalni prebivalci še zmeraj ohranjajo tradicijo »stare« Krete. Sprehodili se bomo po amfiteatralno zgrajeni vasici med ozkimi uličicami, kjer lahko v trgovinah kupite spominke, lokalne izdelke in ročno izdelane prte. Kritske ženske so znane po svojih veščinah tkanja, izdelavi čipk in vezenja. Vožnja do mesteca Agios Nikolaos in ogled mesteca, ki je poznano po jezeru, za katerega legenda pravi, da je brez dna. Najbolj netipično mesto Krete je ime dobilo po krščanskemu svetniku – Sv. Nikolaju, v čigar čast je bila v 9.stoletju zgrajena cerkev v bizantinskem slogu. Vožnja do hotela in prenočevanje.

 

5.dan: AGIOS NIKOLAOS –PLAKA – OTOK SPINALONGA – AGIOS NIKOLAOS | zajtrk

Po zajtrku se bomo podali na raziskovanje skrivnostne usode mogočne beneške utrdbe! Vožnja do prikupne vasice Plaka in vkrcanje na ladjico ter 10 minutna plovba do otoka Spinalonga. Danes neposeljeni otoček je poznan kot poslednja evropska kolonija gobavcev. Zanimivosti otoka so opisali v knjigi, po kateri so posneli celo film. Ogled otoka, sprehod po beneškem obzidju in utrdbi iz 16 stoletja, ki je polna temačnih skrivnosti, mitov in legend. Ogromna obrambna utrdba je kot zadnja na Kreti padla pod Turke. Naslednja postaja bo majhna ribiška vasica Plaka, kjer boste imeli čas za sprehod po ulicah, nakupovanje ali kopanje, preden se boste prepustili grški kulinariki v tradicionalni taverni neposredno ob morju. Vrnitev v hotel in prosto popoldne. Prenočevanje.

 

6.dan: AGIOS NIKOLAOS – RETHIMNO – CHANIA | zajtrk

Zajtrk in vožnja vzdolž severne obale proti zahodu do mesta Rethimno, kjer se še zmeraj občuti beneški in turški vpliv. Očarala vas bo bogata zgodovina mesta, staro mestno jedro s stavbami iz 16 stoletja, beneškim pristaniščem ter živahnim utripom ulic. Okusite pravi grški gyros in se ob ledeni kavi ter šumenju valov prepustite užitkom mesta. Pot nadaljujemo do »kraljice Mediterana« mesta Chania, ki je za mnoge najlepše mesto na otoku. Znana je po čudoviti trdnjavi in svetilniku z razgledom na pristanišče. Sprehodili se boste po ozkih prepletajočih se uličicah, ki se nahajajo za mogočnim beneškim obzidjem in se ustavili v trgovinicah z usnjenimi izdelki in keramiko. Na živahni tržnici poskusite lokalne pridelke, med, zelišča, sir in oljčno olje. Beneška, turška, tradicionalna in moderna arhitektura se prepletajo med seboj in tako ustvarja edinstveno in privlačno kuliso. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.

 

7.dan: CHANIA – PLAŽA ELAFONISSI – CHANIA | zajtrk

Zajtrk. Današnji dan bomo namenili obisku rajske plaže Elafonissi. Vožnja ob obali čez naravni rezervat do edinstvene plaže, ki velja za najlepšo na Kreti. Znana je po svojih čudovitih peščenih zalivih, kristalno čisti vodi, ime pa je dobila po zaščitenem roza pesku, ki ga lahko občudujete v več kot 100 različnih odtenkih. Obstaja več zgodovinskih razlag, ki pojasnjujejo barvo peska, v resnici pa ga obarvajo zdrobljene korale in školjke. Sprehodite se po vodi do majhnega otočka, ki ga od obale ločuje laguna z modro-turkizno vodo in je od kopnega oddaljen dobrih 200 metrov. Tukaj si bomo poiskali svoj majhen raj za uživanje in se nastavili toplim jesenskim žarkom. Z nepozabnimi spomini se bomo vrnili v hotel. Prenočevanje. 

 

8.dan: CHANIA – HERAKLION – LJUBLJANA | zajtrk

Zajtrk in prosti čas do odhoda na letališče. Sledila bo vožnja do letališča in direktni polet letala proti Ljubljani. Predviden pristanek na letališču J. Pučnika predvidoma v popoldanskih urah.

 

V ceno je vključeno

 • letalski prevoz Ljubljana – Kreta – Ljubljana
 • letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo
 • 1 kos oddane prtljage
 • 7 nočitev z zajtrkom v hotelu 3* v dvoposteljnih sobah
 • storitve in ogledi po programu z vključenimi vstopninami po programu
 • DDV
 • organizacijo
 • vodenje potovanja

Popusti:

10% popust za otroka 2-12 let na dodatnem ležišču z 2 odraslima

 

 

V ceno ni vključeno

ob prijavi:

 • za skupino 20 - 25 potnikov 100 €;

Možna doplačila:

ob prijavi:

 • enoposteljna soba: 115 €
 • 7 x večerja: 79 €

 

v kraju samem:

 • morebitne dodatne vstopnine

Seznam ponudb

št. ponudb: 0
Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

MyWay

Počitnice po meri

Izkušeni tim svetovalcev vam v 24 urah pripravi individualno ponudbo po meri. Naročniku zagotavljamo osebni pristop in celovit strokovni servis.

Sestavite si počitnice