Litva

Dežela tisočerih križev

Litva, uradno Republika Litva, je obmorska država ob Baltskem morju v severovzhodni Evropi, vzhodno od Švedske in Danske, in je ena izmed treh baltskih držav. Na severu meji na Latvijo, na vzhodu in jugu na Belorusijo, na jugu na Poljsko in na rusko eksklavo Kaliningrad na zahodu. Glavno in največje mestoje Vilna.

Včasih je Litva slovela po močnem tradicionalizmu, ki se je odražal predvsem v odnosu do žensk. Poročene ženske so na primer morale imeti lase pokrite z ruto, neporočene pa so v laseh morale imeti trak. Tradicionalizem se je odražal tudi pri priimkih, kjer se poročeni ženski doda končnica-iene, neporočene ženske pa imajo končnico-iute. Danes so, predvsem v mestih, ljudje že bolj sodobni.

Hitre opombe

Čarobna obala

V obalnem letovišču Klajpeda vas bo očaralo z mešanico skandinavske in sovjetske arhitekture. Podobo dopolnjuje morski kanal, na katerem plujejo arhaično stilizirane ladjice. Priljubljeno je tudi letovišče Palanga, najlepše plaže pa najdemo na Kuronskem polotoku.

Romarsko središče

Blizu kraja Šiauliai najdemo hrib križev, kjer naj bi se nahajalo več kot 100 tisoč križev, njihovo postavljanje pa ima izvor v 19. stoletju. K priljubljenosti kraja je prispeval obisk papeža Janeza Pavla II.

Gotska arhitektura

V prestolnici Vilna in drugo največje mesto Kaunas vas bosta očarala z mešanico gotske, renesančne in baročne arhitekture, ki se meša s sodobno. Kaunas se ponaša z največjim nakupovalnim centrom na Baltiku in ogromnim akvarijem.

Kompas Bucket List

Kdaj Potovati

Najprimernejši čas za obisk Litve je pozno spomladi in poleti, ker je ozračje takrat najtoplejše.

  • Kuronski polotok
  • Hrib križev
  • Kaunas in Vilna
  • Pravljični grad Trokai
Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

MyWay

Počitnice po meri

Izkušeni tim svetovalcev vam v 24 urah pripravi individualno ponudbo po meri. Naročniku zagotavljamo osebni pristop in celovit strokovni servis.

Sestavite si počitnice