Irska

Dežela škratov in prijaznih ljudi

Irska, uraden opis države je Republika Irska, je otoška država v Britanskem otočju na skrajnem zahodu Evrope v severnem Atlantskem oceanu. Pokriva približno pet šestin otoka Irska, eno šestino pa zaseda Severna Irska, ki je del Združenega kraljestva. Od Velike Britanije jo ločuje Severni kanal, Irsko morje in Kanal Svetega Jurija. Glavno mesto je Dublin.

Irska je drugi največji otok v Britanskem otočju, tretji največji v Evropi in dvajseti največji na svetu. Na otoku živi 6,6 milijona prebivalcev, od tega 1,8 milijona v Severni Irski. Irsko pogosto imenujejo tudi»zeleni otok«, njeno notranjost namreč sestavljajo širne planjave, ki so pretežno porasle z bujnimi travniki in pašniki.

Hitre opombe

Domovina Guinnessa

Irska je najbolj znana kot domovina temnega piva Guinness. V prestolnici Dublin si oglejte Guinnessovo pivovarno in se spoznajte s postopkom pridelave te slavne pijače. Sprehodite se skozi Phoenix Park, kjer lahko srečate stotine jelenov.

Kjer so zgradili Titanik

Odpravite se v Belfast, kjer so zgradili najslavnejšo ladjo na svetu–Titanik, ogledati si lahko suhi dok, kjer so jo zgradili in spoznate njeno zgodbo. Ob morju pa so vredni obiska tudi Moherski klifi.

Tradicionalna Irska

Obiščite katerega izmed otokov, kjer še vedno ohranjajo stare keltske tradicije in govorijo irščino. Oglejte si tudi Giant causeway–velikanovo cesto, območje ob obali Severne Irske, ki je sestavljeno iz približno 40 tisoč stolpičev vulkanskega izvora.

Kompas Bucket List

Kdaj Potovati

Irsko lahko obiščemo praktično skozi vse leto, kljub temu pa so temperature med novembrom in februarjem nekoliko nižje, prav tako so dnevi krajši, tako da se je tem mesecem bolje izogniti.

  • Temno pivo Guiness
  • Phoenix park
  • Belfast in Titanik
  • Velikanova cesta
Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

MyWay

Počitnice po meri

Izkušeni tim svetovalcev vam v 24 urah pripravi individualno ponudbo po meri. Naročniku zagotavljamo osebni pristop in celovit strokovni servis.

Sestavite si počitnice