Ciper

Razdvojeni otok

Ciper, uradno Republika Ciper, je evrazijska otoška država v vzhodnem delu Sredozemlja. Leži južno od Turčije, zahodno od Levanta (širšega sredozemskega geografskega območja), severno od Egipta in vzhodno-jugovzhodno od Grčije. Je tretji največji otok v Sredozemlju. Glavno in največje mesto je Nikozija.

Republika Ciper obsega skoraj celotno ozemlje otoka, vendar pa pod njen nadzor spadata samo njegovi južni tretjini. Severni del otoka je leta 1974 namreč zasedla Turčija in na zasedenem ozemlju ustanovila Turško republiko Severni Ciper, ki pa je, razen Turčije, ne priznava nobena druga država.Prizadevanja za ponovno združitev otoka so bila neuspešna.

Hitre opombe

Raznolika in rodovitna pokrajina

Ciper je destinacija z raznoliko pokrajino, ki obsega prelepe plaže s čistim morjem,zelene gozdove in tudi gore. Je pa tudi zelo rodovitno območje, saj na Cipru uspevajo na primer lubenice, pomaranče in granatna jabolka. Posebej vreden ogleda je Paphos Forest–gozd samih borovcev, ki je dom muflonov, ki jih lahko vidite v rezervatu Stavros tis Psokas.

Presenečenje na severu

Severni Ciper vas bo očaral z Rtom apostola Andreja, kjer vas bodo pričakali prikupni oslički in čudoviti  razgledi.V Famagusti pa si lahko ogledate gotsko katedralo, spremenjeno v mošejo.

Morje na jugu

Na južnem delu otoka se odpravite do Afroditine skale, kjer je ena najlepših otoških plaž, ki je popolnoma peščena. Obiska pa je vreden tudi Cape Grekos svojimi morskimi jamami.

Kdaj Potovati

Najlepši čas za obisk in raziskovanje Cipra je spomladi in jeseni, ko so dnevne temperature okoli 25 stopinj, morje pa dovolj toplo za hitro osvežitev.

Kompas Bucket List

  • Gorovje Troodos
  • Cape Gralco
  • Kamelji park
  • Polotok Akamas in Lara beach
Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

MyWay

Počitnice po meri

Izkušeni tim svetovalcev vam v 24 urah pripravi individualno ponudbo po meri. Naročniku zagotavljamo osebni pristop in celovit strokovni servis.

Sestavite si počitnice