ČILE

Oaza miru

Čile je dolga in ozka obmorska država ob jugozahodni obali Južne Amerike. Na zahodu jo zamejuje Tihi ocean, na vzhodu pa jo obdajajo Andi. Na severu meji na Peru in Bolivijo, na jugu Čile omejujeta Tihi in Atlantski ocean, na vzhodu pa meji na Argentino. Glavno mesto je Santiago de Chile, parlament pa ima sedež v Valparaísu. Čilu pripadata še otočje Juan Fernández ter Velikonočni otok.

Čile je država z razgibano zgodovino. Najbolj ga je zaznamovalo obdobje vojaške diktature generala Pinocheta, po kateri je Čile v svetu še vedno najbolj poznan. Svoji razburkani zgodovini navkljub pa je vzadnjem času Čile postal južnoameriška oaza miru, ki privablja popotnike s svojo razgibano in neponovljivo naravo.

Hitre opombe

Narava, ki ti vzame dih

Na severu Čila na vas čaka najbolj suha puščava na svetu, Atacama, kjer se lahko ponoči nagledate zvezd. Lahko pa se odpravite tudi v Lunino dolino, za katero NASA pravi, da najbolj spominja na Mars, zato tam pogosto izvaja priprave. Sever pa ni samo puščava,tam na vas čakajo tudi gejzirji in modrelagune, ki ponujajo obilo vodne zabave.

Iz mesta nazaj v naravo

Za odklop od mestnega vrveža Santiaga de Chile in Valparaísase ponuja cvetoča, divja Patagonija na jugu države, obvezen obisk pa zahteva tudi Velikonočni otok s skrivnostnimi kipi in tropskimi plažami.

Koristne informacije

Za vstop v državo vizum ni potreben. Svetuje se previdnost in izogibanje protestov in demonstracij. Priporoča se cepljenje proti tetanusu in hepatitisu A

Kompas Bucket List

Kdaj Potovati

Od severa do juga Čila je več kot 4000 km, kar pomeni, da se razteza preko več podnebnih pasov.V čilskem delu Patagonije in na skrajnem jugu je glavna sezona zato med decembrom in februarjem. Province med Santiagom in Puerto Monttom (pričetek Patagonije) so primerne za obisk tako poleti kot spomladi ali jeseni. Severni del Čila pa je boljši za obisk v zimskem času (maj-oktober).

  • Valle de la Luna In puščava Atacama
  • Nacionalni park Torres Del Paire
  • Santiago: Čilska prestolnica kulture
  • Velikonočni otoki
Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

MyWay

Počitnice po meri

Izkušeni tim svetovalcev vam v 24 urah pripravi individualno ponudbo po meri. Naročniku zagotavljamo osebni pristop in celovit strokovni servis.

Sestavite si počitnice