Armenija

Biser kavkaza

Armenija je celinska država v južnem Zakavkazju, med Črnim morjem in Kaspijskim jezerom. Na severu meji na Gruzijo, na vzhodu na Azerbajdžan, na jugu na Iran, na jugozahodu na azerbajdžansko eksklavo Nahičevan ter na zahodu na Turčijo. Trenutno sta odprti le meji z Gruzijo in Iranom, ostale pa so zaprte. Glavno mesto je Erevan

Armenija je znana po eni največji diaspor na svetu, armenske korenine pa imajo številni zvezdniki, med njimi najbolj znane sestre Kardashian. Številni armenski razseljenci so namreč posledica žalostnega genocida, ki ga je nad Armenci izvajala Turčija med letoma 1914 in 1923 v želji po ohranitvi nadvlade nad armenskim narodom. Ta žalostni dogodek je razlog za še vedno trajajoči spor in zaprto mejo med državama.

Hitre opombe

Močna narodna identiteta

Pomemben del življenja Armencev zaseda armenska cerkev, posebna veja krščanstva, in številni samostani. Eden najlepših je nedvomno Garni Temple, kjer vsako leto poteka vodni festival Vardavar. Armenci imajo tudi posebno pisavo, ki se je razvila z začetkom krščanstva.

Razgibana narava

Armenska pokrajina je zelo razgibana. Najvišji vrh, gora Aragats, ki se dviga 4.090 metrov visoko, je nacionalni ponos in je dosegljiva za mnoge pohodnike. Po vzponu pa prija osvežitev v jezeru Sevan.

Koristne informacije

Za vstop v državo vizum ni potreben.V državo lahko vstopite skozi Gruzijo ali Iran ali pa z letom iz Istanbula v Erevan. Priporočljivo je cepljenje proti tetanusu ter hepatitisu B in A.

Kompas Bucket List

Kdaj Potovati

Najbolj primeren čas za obisk Armenije je poletni.

  • Vodni festival Vardavar
  • Gora Aragats
  • Jezero sevan
  • Spominski park
Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

MyWay

Počitnice po meri

Izkušeni tim svetovalcev vam v 24 urah pripravi individualno ponudbo po meri. Naročniku zagotavljamo osebni pristop in celovit strokovni servis.

Sestavite si počitnice