Varno v Grčijo

aktualni odgovori v povezavi s pandemijo COVID-19

Kompas leti od 28. maja naprej s posebnimi letali iz Ljubljane na deset grških otokov. Naši gostje že uživajo svoje prve počitnice letos na Mediteranu in pravijo, da »prvih ne pozabiš nikoli«.

Postopki na letališčih, tako na ljubljanskem kot na grških, se izvajajo skladno vsem protokolom, ki so predpisani v zvezi s preprečevanjem širjenja okužbe z novim koronavirusom. Potekajo nevsiljivo in profesionalno, osebje na vsakem koraku usmerja. Maske so v zaprtih delih letališč obvezne, prav tako tudi v potniški kabini.

Grčija kot mediteranska destinacija in turistični velikan se je skrbno pripravila na prihod turistov, upoštevajoč vsa priporočila nacionalnih inštitucij v zvezi s preprečevanjem Covid-19, glede na epidemiološko sliko tako v svoji državi, kot tudi v svetu, saj sta varnost in zdravje na prvem mestu.
Poletna jutra so najlepša takrat, ko se ribiči vračajo v pristan z nočnih poti in s seboj prinašajo vonj morja, rib in svobode. Dan, ki vabi na vse strani kompasa. Večeri, zelo čarobni prav na grških otokih, ko se poletni dan utaplja v sončnem zahodu novih spominov, v okušanju dobrot, poslušanju nežnih melodij, prisluškovanju zgodbam domačinov ali pa nekje v najlepšem in najbolj zaljubljenem zalivu.

Letos je na grških otokih še posebej čarobno, saj ni težko najti najboljše mize za najboljši sončni zahod ali najboljšega ležalnika za najboljše uživanje ob morju ali slišati tišine in pripovedovanje Eola, predno zadremate v dišečo poletno noč.
Na vsakem izmed desetih otokov, to so Kreta, Santorini, Rodos, Karpatos, Kos, Samos, Kefalonija, Lefkas, Krf in Zakintos  vas pričakajo slovenski predstavniki, ki svoje delo opravljajo z neizmerno ljubeznijo in poznavanjem destinacije kot da bi tam živeli. Kompas zagotavlja prijazen in skrben servis na vsakem koraku vaših počitnic upoštevajoč vse predpise in navodila v času Covid-19.

Dobro in lepo se boste imeli, to vam zagotavljamo, kajti na vseh destinacijah smo premišljeno izbrali nastanitvene objekte, ki jim naši potniki že dolga leta najbolj zaupate in v njih tudi najraje letujete. Pomislili smo na vse podrobnosti vašega oddiha, na destinacijah, kjer se kompas vedno vrti v pravo smer.

Dostop do vseh potrebnih zdravstvenih storitev bo grška država brezplačno zagotovila obiskovalcem brez zavarovalnega kritja. V primeru državljanov EU se bodo vsi stroški, ki bodo povezani s COVID 19, krili in obravnavali v skladu s pravili in smernicami EU.

V primeru potrjene okužbe se bodo posamezniki, ki so imeli v času bivanja tesne stike z okuženo osebo, na račun grške države preselili v ločeno karantensko nastanitev. Preostali gostje bodo svoje počitnice lahko nemoteno nadaljevali.

Grčija bo krila stroške prevoza v bolnišnico in zdravstvene oskrbe, po potrebi pa tudi bivanje v karantenskem hotelu. Obenem grška vlada poziva letalske prevoznike in hotele, da v tem času nudijo čim večjo prilagodljivost.

Ministrstvo za turizem Republike Grčije pripravlja skrben pregled protokolov, pri čemer spodbujajo vse ponudnike nastanitev in drugih storitev, da pri izvajanju pridobijo akreditacijo pooblaščenih zunanjih podjetij. Prav tako so vzpostavili spletno mesto za usposabljanje in informiranje za zaposlene in lastnike, da bi zagotovili pravočasno in odgovorno razširjanje znanja o protokolih. Obenem pa so predpisane visoke globe za tiste, ki bi zanemarjali svoje dolžnosti. V primeru pritožb lahko obiskovalci pokličejo štirimestno številko 1572 grškega Ministrstva za turizem.

Za podrobnosti in rezervacije pokličite v Kompasov klicni center na 01 2006 111 ali nam pišite na vednozvami@kompas.si ali nas obiščite v najbližji poslovalnici Kompasa. Vsa Kompasova ponudba je zbrana in vedno dostopna na www.kompas.si .

Letališča

Vsa letališča so uvedla varnostne protokole glede preprečevanja širjenja novega koronavirusa, katerih skupni imenovalec je:

  • razkuževanje rok
  • ohranjanje varnostne razdalje najmanj 1,5 m
  • obvezna uporaba zaščitnih mask
  • urejeno počasno vkrcanje/izkrcanje, ki zagotavlja minimalno zahtevano
  • razdaljo med potniki, zato ste potniki naprošeni, da ste na letališču najmanj 2,5 ure pred predvideno uro leta.

Na vsakem letališču posebej so vidne tudi morebitne dodatne zahteve, ki jih mora potnik upoštevati.

Letalski prevoz

V letalu je obvezno:

  • razkuževanje rok
  • nošenje zaščitne maske.

Prilagojena je tudi on-board ponudba, odvisno tudi od posameznega letalskega prevoznika, večinoma na letalu ni raznih magazinov, časopisov za branje, ponudbe hrane in pijače je prilagojena (ali je sploh ni).

Grčija

  • Mednarodni leti do vseh grških destinacij (vključno z otoki) se začnejo 1. julija (do Aten s 15. 6.).
  • Za vstop v državo se ne zahteva potrdila o negativnem testu na Covid-19.
  • Ni karantene po vstopu na ozemlje Grčije.

Destinacija

Grško ministrstvo za turizem je objavilo zdravstvene protokole, ki jih morajo uvesti v vseh hotelih v državi zaradi njihovega varnega ponovnega odprtja in obratovanja po pandemiji Covid-19.

Prav tako so podana podrobna navodila za izvajanje transferjev, ki jih bo Kompas upošteval natančno pri načrtovanju transferjev z/na letališče. V skladu z veljavno zakonodajo, ki se seveda nenehno usklajuje glede na trenutno epidemiološko sliko v državi, zdravstveni protokol predpisuje največje število potnikov na turističnih avtobusih v Grčiji / z zaprtim ali odprtim zgornjim delom) v višini 50 odstotkov največje potniške zmogljivosti.

Sicer je Grčija vzpostavila tudi app visit Greece, kjer so združene vse aktualne in ažurirane informacije.

Upoštevajoč vsa predpisana navodila tako na strani izvajalcev kot uporabnikov turističnih storitev se veselimo, da bomo zopet skupaj ustvarjali nepozabna doživetja in čudovite počitniške spomine.

Originalen zapis (v angleščini): Grški turizem od A do Z v času COVID-19

Kos

Kos

V objemu Heliosa - bog sonca

Samos

Samos

Raj za hedoniste.

Rodos

Rodos

Potrkajte na vrata Rodosa.

Karpatos

Karpatos

Neokrnjen, pristen, tradicinalen!

Kreta

Kreta

Otok boga Zevsa

Kefalonija

Kefalonija

Valovanje kristalnega morja

Lefkas

Lefkas

Skrbno varovana grška skrivnost

Zakintos

Zakintos

Počutite se kot doma

Santorini

Santorini

Zazrite se v svet!

Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

MyWay

Počitnice po meri

Izkušeni tim svetovalcev vam v 24 urah pripravi individualno ponudbo po meri. Naročniku zagotavljamo osebni pristop in celovit strokovni servis.

Sestavite si počitnice