Santorini, biser Egejskega morja

Santorini, biser Egejskega morja

Že od najstniških let rada potujem. Na enem prvih potovanj v študentskih letih me je za nekaj časa zaneslo tudi na Santorini. Obiskala sem še veliko dežel in spoznala kar nekaj drugačnih kultur, a redke so me navdušile kot grška. Čez mnogo let, ko sem pričela z delom turistične predstavnice na otoku, je ta prečudoviti otok postal moj drugi dom.

Santorini ima svoj, še delujoči, istoimenski vulkan. Domačini dihajo z vulkanom in mu pripisujejo zasluge za čarobnost otoka. Pravijo, da jim je vzel vse in vse dal, ter da so vulkanski izbruhi in potresi oblikovali njegovo današnjo podobo. Izdolbel je edinstveno pokrajino, ki je omogočila razvoj turizma, roko, ki danes hrani večino otočanov.

Najlepše tradicionalne vasice se raztezajo po robu kaldere na klifih dvigajočih se visoko nad morjem. Hiše so zgrajene v posebnem arhitekturnem slogu, ki ga ohranjajo tudi pri gradnji hotelov, od manjših družinskih do najbolj prestižnih. Tu ne boste videli all inclusive hotela s petsto sobami.

Santorini je poznan tudi po številnih belih cerkvah z modrimi kupolami in njegovi motivi so ustoličeni na grških razglednicah. Težko boste verjeli, ampak v živo je vse še mnogo lepše. Najlepši in najbolj obiskan kraj na skrajnem severnem delu otoka, Oia, vsak večer v pričakovanju najlepšega sončnega zahoda preplavi na tisoče turistov. Zahod, ki je vreden vsakega centa, velja za najlepšega v celi Grčiji. In res je tako!

Sonca ne primanjkuje! Otok letno zabeleži približno tristo sončnih dni, skoraj tri četrtine leta. Ravno dovolj za zavidanja vredno obarvanje vaše kože. Na Santoriniju ne boste našli vodnih izvirov in tekočih voda, je zelo suh otok, a z zelo rodovitno vulkansko zemljo, ki obrodi pridelke polne okusa. Večina zelenih površin na otoku v poletnih mesecih je vinska trta, ki jo gojijo na prav edinstven način. Tu je vrsta vinskih kleti, starih in novejših, v notranjosti otoka, s pogledom na kaldero ali ob črni peščeni plaži, kjer boste ljubitelji vinske kapljice uživali v degustaciji svetovno poznanih vin specifičnega okusa.

Domačini so prijazni, gostoljubni, delovni ljudje, ponosni na svoj otok in se trudijo ustreči slehernemu gostu. Tudi gastronomska ponudba je pestra, od malih tradicionalnih tavern do prestižnih restavracij, kjer pripravljajo tradicionalne jedi na takšen ali drugačen način. Ob okusni grški hrani in kozarcu dobrega vina s pogledom na kaldero boste lahko pričakali čarobni sončni zahod.

Fira, glavno mesto, je živahno in nikoli ne spi, saj so številne trgovine, zlatarne in lokali odprti pozno v noč, klubi, kjer se ob izbrani glasbi zbirajo ljudje vseh starosti, pa vse do jutranjih ur. Po preplesani noči se ne boste mogli upreti opojnim vonjavam, ki vas bodo zagotovo zvabile v eno izmed mnogih lokalnih pekarnic, ki so odprte 24 ur dnevno ali pa vas bo nos pripeljal do slastnega gyrosa.

Obiska vreden je vsekakor južni del otoka, ki se povsem razlikuje od severnega in kaldere. Vsaka vas ima svoje karakteristike, svoj čar. Ta del otoka še ni turistično tako oblegan kot severni in ponuja raziskovanja željnim gostom vrsto skritih kotičkov.

Za pohodnike Santorini ponuja številne peš poti, zato s seboj prinesite športno obutev. Dame pa lahko čevlje z visokimi petami pustite doma, kajti ta otok ni najprimernejši kraj zanje.

Tudi ljubitelji arheologije na Santoriniju pridete na svoj račun. Na otoku se nahaja pomembno najdišče, starodavni Akrotiri, z odkritjem katerega se je pričel Santorinijev pohod med turistične bisere. Starodavno naselbino je z obličja izbrisal vulkanski izbruh, a ne preden je v njej Platon poiskal navdih za svojo Atlantido. Več pa, ko se oglasite osebno.

Ker smo na vulkanskem otoku, se težko izognemo izletu na še delujoči vulkan. Iz pristanišča zaplujemo do malega črnega otoka sredi kaldere, sprehodimo se do najvišjega kraterja, od koder je slikovit razgled na celo otočje. Tam vam povem, kako je nastajal Santorini skozi stotisoče let in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti. Termalni vrelci so tudi znak, da je vulkan še delujoč in imeli boste priložnost zaplavati v zdravilno-termalni vodi rdečerjave barve z vonjem po žveplu. Na našem tretjem postanku sledi raziskovanje Thirassije, drugega največjega otoka, ki vas bo popeljalo v preteklost. Ob tem se boste lahko razvajali v eni izmed družinsko vodenih tavern ob morju z morskimi specialitetami tamkajšnjih ribičev in doma pridelano zelenjavo. Na tem celodnevnem izletu boste preživeli ure v nepozabnih razgledih na klife različnih vulkanskih barv, posejane z belimi hišami in neštetimi cerkvami ter napravili fotografije, ki bodo krasile stene vašega doma in vas grele v hladnih zimskih dneh.

Kamari in Perissa sta letoviška kraja ob morju s kilometri črnih peščenih plaž, ki v poletnih mesecih zaživita in sta odlično izhodišče za raziskovanje otoka. Večina cest je ovinkastih, ozkih, kot na mnogih grških otokih, a vas pripelje do še tako odročnih krajev. In morda boste debelo pogledali, če vam povem, da tudi na višku sezone na Santoriniju najdete košček plaže, kjer boste lahko povsem sami.

Santorini je zadnja leta zelo visoko na lestvici najbolj želenih destinacij. Uspeh gre verjetno pripisati naravni edinstvenosti, očarljivim vasicam s še bolj očarljivo arhitekturo, prijaznim domačinom, odlični hrani in umirjenemu mediteranskemu tempu.

Čeprav tu nisem na počitnicah in je poletna sezona dolga, mi čas prehitro mine. Ko se jeseni po končanem delu vrnem v Slovenijo, začnem odštevati dneve in komaj čakam na pomlad, ko spet pridem »domov«, kjer me sprejmejo odprtih rok, z izrazom veselja in nasmehom na obrazu ter me vprašajo, kako sem preživela zimo in mi zaželijo lepo, uspešno poletje.

Zaljubljena v Santorini, Tjaša Kanc
Na Santorini!