Zakaj izbrati to potovanje?

 • Ogled odlično ohranjenih mozaikov rimsko patricijske vile v bližini kraja Piazza Armerina
 • Ogled mistične Doline templjev v Agrigentu
 • Obisk čudovitih marsalskih solin, mesta Marsala in vinske kleti kjer pridelujejo istoimensko vino (pokušina)
 • Vzpon na srednjeveški Erice
 • Ogled prestolnice Palermo (frančiškanske katakombe, nova vrata, Normanska palača, trg 4 canti, teatro Massimo, tržnica)
 • Ogled mesta Monreale in njegove bazilike
 • Ogled prikupnega mesteca Cefalu (stolnica in srednjeveške pralnice)
 • Ogled prestolnice zahoda Catanie (stolnični trg, Eliodoro, via Etnea)
 • Vzpon na ognjenik Etna (vedno posebno doživetje)
 • Ogled mondene Taormine (Corso Umberto, palača Corvai, stolnica sv. Nikolaja)
 • Mini-križarjenje na Eolske otoke z obiskom otokov Lipari in Vulkano
 • Ogled mesta Siracuse (park Neapolis, Apllonovo svetišče, stolnica sv. Lucije, Arethuzin vodnjak)
 • Možnost malice in obiska turistične kmetije z ogledom sadovnjaka z bio pridelanimi pomarančami

SICILIJA SREDOZEMSKA LEPOTICA

Čas potovanja: 7 dni

Cena na osebo že od: 935€

Krožno potovanje, kjer si boste ogledali vse glavne kulturno-zgodovinske in naravne znamenitosti Sicilije. Razgibana tura pri kateri boste spoznali celostno kulturo, zgodovino, kulinariko in značilnosti vseh delov otoka. Vabimo vas na odkrivanje te zapeljive sredozemske lepotice.

map

Čas potovanja: 7 dni / 6 noči
Najmanjše št. potnikov: 30

Produkt: 80749

1. dan: LJUBLJANA–CATANIA–ENNA–PIAZZA ARMERINA–AGRIGENTO / večerja
Zbirališče potnikov na obračališču mestnega prometa na Dolgem mostu v Ljubljani in prevoz do letališča Marco Polo–Benetke, od koder boste poleteli v Catanio. Po pristanku sprehod po mestu, ki se razteza pod Etno in je pomembno trgovsko in prometno središče z lastno univerzo. Ogledali si boste mestno središče, ki ga krasijo čudoviti obširni trgi in seveda vodnjak z mestnim simbolom − slončkom Eliodorom. Nekaj prostega časa za rogljiček in capuccino. Nadaljevanje dneva z vožnjo proti notranjosti otoka, ki jo krasijo prostrana polja pšenice. Postanek za ogled najvišje ležečega mesta na otoku–Enne in sprehod do ostankov templja boginje Kore (grško Persefona–boginja pomladi in vegetacije), s katerega je čudovit razgled na nižje ležeče pokrajine in mesta. Nato obisk Piazze Armerine, ki je zanimiva zaradi rimske patricijske vile z odlično ohranjenimi mozaiki, zaradi katerih jo je Unesco v celoti zaščitil. V popoldanskih urah vožnja po zanimivi pokrajini s številnimi vasicami in vinogradi do mesta Agrigento. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

2. dan: AGRIGENTO–MARSALA–ERICE / zajtrk, večerja
Po zajtrku ogled slovite doline templjev ki pričajo o bogati zgodobini mesta Akragas–današnjega Agrigenta. Sprehodili se boste med antičnimi templji, ki jih obkrožajo nasadi mandljevih dreves ter starodavne oljke in spoznali njihove zgodbe. Vožnja do Marsale in obisk vinske kleti s pokušino istoimenskega znanega sladkega vina, ki ga pridelujejo v okolici mesta. Postanek tudi v solinah z mlini na veter, ki so ena najbolj značilnih in slikovitih panoram otoka. Nadaljevanje poti do bližnjega mesteca Erice z bogato feničansko in grško zgodovino. Vzpon do starega mestnega središča, ki se v objemu lepo ohranjenega srednjeveškega obzidja skriva visoko nad morsko obalo. Vožnja do Palerma, nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

3. dan: PALERMO–MONREALE / zajtrk, večerja
Po zajtrku se zapeljete proti mestecu Monreale, ki leži na istoimenskem griču na približno 300 m nadmorske višine in s katerega je čudovit razgled na Palermo. Po slikovitih stopnicah se boste napotili do stolnice, ki slovi po bogato okrašeni notranjosti in se lahko pohvali z 8500 m2 pozlačenih mozaikov. Po ogledu čas za pravi italijanski kapučino ali sprehod po mestu. Nadaljevanje poti do sicilijanske prestolnice–Palerma. Mesto je bilo vedno izpostavljeno različnim vplivom in osvajalcem, ki so zapustili svoj pečat, kar se še danes odraža v raznoliki arhitekturi in živahnosti mesta. Ogledali si boste slavne frančiškanske katakombe. Vožnja skozi nova mestna vrata mimo Normanske palače do katedrale. Sprehod do križpotja, imenovanega Quatro canti (štirje koti), trga Pretoria do največjega gledališča na otoku − Teatra Massima. Večerja in prenočevanje.

4. dan: CEFALU–TAORMINA / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja do mesteca, ki slovi po svoji prikupni lepoti − Cefalu. Malo srednjeveško mestece je danes priljubljen letoviški kraj, ki ga krasijo normanska katedrala, srednjeveške pralnice in zanimivo središče, nad katerim bedi skala, ki je mestecu dala ime. Nekaj prostega časa za samostojne oglede ali kosilo in sugestivna vožnja po vzgodnem delu vse do Taormine. Mestece je nastalo ob gori Tauro strmo nad morjem, od koder se odpira lep razgled na Etno in slovi kot izjemno slikovit letoviški kraj. Ogledali si boste grško–rimsko gledališče, ki je ena najlepših znamenitosti otoka in jo zagotovo najdete na marsikateri razglednici Sicilije, palačo Corvai, osrednjo razgledno ploščad in stolnico sv. Nikolaja ter zanimiv vodnjak, katerega osrednja figura (kentaver) je naslikan tudi v mestnem grbu. Nastanitev v hotel v okolici Taormine, večerja in prenočevanje.

5. dan: ETNA / zajtrk, malica (doplačilo), večerja
Po zajtrku se boste odpravili do ognjenika Etna, ki se dviga do višine 3.340 m in je najvišji delujoči evropski vulkan. Z avtobusom se boste zapeljali po urejeni cesti do zgornjega platoja, imenovanega Rifugio Sapienza, ki leži na pribl. 1900 m nadmorske višine. Zagotovo pa je zanimiva izkušnja podati se z žičnico in posebnimi terenskimi avtobusi (doplačilo) do skoraj 3000 m nadmorske višine ter se sprehoditi po enem izmed kraterjev, ki so nastali po večji erupciji leta 2008. V popoldanskem času možnost obiska turistične kmetije, kjer na biološki način pridelujejo pomaranče in postrežejo goste tudi s paleto pravih domačih jedi, katerim se bo težko upreti (doplačilo). Po malici možnost ponovnega postanka v Cataniji ali vrnitev v hotel, večerja in prenočevanje.

6. dan: MILAZZO EOLSKI OTOKI / zajtrk, večerja
Po zgodnjem zajtrku pot po vzhodnem delu Sicilije, mimo Messine s panoramskim postankom za ogled ožine. Po prihodu v Milazzo vkrcanje na ladjo ter plovba proti najlepšemu delu Italije − arhipelagu osmih otokov, kjer naj bi po izročilu živel bog vetra Eol. Med celodnevnim mini križarjenjem boste najprej zapluli na otok Vulcano, ki je znan po žveplenih vrelcih in zdravilnem žveplenem blatu. Nadaljevanje plovbe do največjega otoka v arhiperlagu − Lipari. Ogled glavnega mesta, imenovanega po otoku, boste pričeli pri kratki marini, od koder se boste povzpeli do bivše trdnjave, na temeljih katere danes stojijo stolnica, stavbe arheološkega muzeja in še nekaj manjših cerkva. Ogled boste zaključili pri dolgi marini, ki je glavno trajektno pristanišče mesta. Popoldan vrnitev proti Milazzu in povratek v hotel. Večerja in prenočevanje.

7. dan: SIRAKUZE–LJUBLJANA / zajtrk
Po zajtrku vožnja do Sirakuz, imenovanih tudi Arhimedovo mesto, svoj čas najpomembnejšega mesta v Sredozemlju, danes pa pomembnega komercialnega in industrijskega središča. Sirakuze vam bodo razkrile svoje skrivnosti in legende. Sprehodili se boste po mestnih ulicah in si ogledali Apolonov tempelj, Arhimedov trg, kjer naj bi nekoč stala hiša tega zanimivega izumitelja in matematika. Ogled boste nadaljevali s stolničnim trgom, ki naj bi bil najlepši italijanski trg in ga mnogi poznajo kot glavno kuliso znanega filma Malena. Stolnična cerkev sv. Lucije, zavetnice mesta, ki za svojim baročnim pročeljem še danes skriva ostanke Minervinega svetišča. Ogled boste zaključili s čudovitim razgledom na sirakuški zaliv. Pred nadaljevanjem še nekaj prostega časa za samostojne oglede in nakupe. Ogled antičnega arheološkega parka in razkritje skrivnosti Dionizijevega ušesa in ogled največjega rimskega teatra na svetu. Sledi pot do letališča v Cataniji. Še zadnji pozdrav Siciliji ter polet proti severu Italije. Po pristanku avtobusni prevoz do Ljubljane, kamor je predviden prihod v poznih večernih urah.

V ceno je vključeno

 • Avtobusni prevoz Ljubljana-letališče-Ljubljana
 • Letalski prevoz v ekonomskem razredu do Catanie in nazaj
 • Letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo
 • Ročno prtljago in 1 kos oddane prtljage glede na omejitve izbranega letalskega prevoznika
 • Avtobusni prevozi na Siciliji
 • 6 polpenzionov (večerje, zajtrki) v hotelih 3/4* v dvoposteljnih sobah po programu
 • Mini križarjenje na Eolske otoke
 • Ogled kleti in pokušnja v Marsali
 • Najem sistema avdioguide
 • Slovensko vodenje in organizacija potovanja
 • DDV

Popusti:

 • 10 % za otroka do 12 leta starosti

V ceno ni vključeno

Ob prijavi:

 • Obvezno doplačilo pri udeležbi manj kot 40 oseb 70,00 EUR/osebo

Na kraju samem (na recepciji hotela):

 •  Lokalno predpisano mestno turistično pristojbino

Doplačila ob prijavi:

 • Malica na kmečkem turizmu 20,00 EUR/osebo
 • Enoposteljna soba 120,00 EUR/osebo

Na kraju samem (vodniku na poti):

 • Vzpon na Etno z gondolo in terenskimi vozili pribl. 67 EUR
 • Vstopnine in lokalna vodenja (kjer je obvezno) pribl. 60 EUR
 • Ostalo, kar ni navedeno v postavki cena vključuje

Odkrita beseda:

Odhod letala z letališča v severnem delu Italije. Glede na razpoložljivost letov se lahko vrstni red ogledov po programu spremeni vendar program ostane neokrnjen. Glede na krožni program potovanja je pristanek na Siciliji možen v Palermu ali Cataniji.

Vzpon na vrh Etne je odvisen od snežnih/vremenskih razmer na ognjenik

 

Odhodi:

Ob predhodni najavi (ob rezervaciji) je možen vstop na:

POČIVALIŠČU LOM - približno 20 min po odhodu iz Ljubljane
POČIVALIŠČU RAVBARKOMANDA - približno 30 min po odhodu iz Ljubljane
SEŽANA - pred železniško postajo, približno 60 min po odhodu iz Ljubljane

 

COVID informacije - Italija

Pogoji vstopa v Italijo ter pogoji vstopa v Slovenijo ob povratku iz Italije

 

Seznam ponudb

Izberi datum odhoda
št. ponudb: 2
 • 80749    80749/30      Po programu
  25.10.-31.10.2021 / ponedeljek - nedelja
  7 dni
  letalo
  POTOVANJA ITALIJA
 • 80749    80749/30      Po programu
  08.11.-14.11.2021 / ponedeljek - nedelja
  7 dni
  letalo
  POTOVANJA ITALIJA
Kompas plus - Svet potovalnih ugodnosti
Svet potovalnih ugodnosti

Včlanite se v KompasPlus program zvestobe in zbirajte točke zvestobe, da dobite dodatne ugodnosti pri vaših potovanjih!

Včlanite se

Zakaj Kompas?

Vaše mnenje šteje!

Z namenom, da bomo pri načinu svetovanja in pripravi nepozabnih počitnic in potovanj še boljši, vas prosimo za pomoč.