Potovanja Evropa 2020

120 www.kompas.si gruzija in armenija kulinarični okusi zakavkazja – gruzija in armenija • 8 dni 1. dan: LJUBLJANA–EVROPA–TBILISI Zbirališče potnikov na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana (ali enem od bližnjih letališč, prevoz organiziran za do- plačilo) in polet prek enega od vmesnih letališč v Tbilisi. 2. dan: TBILISI | večerja Po pristanku zgodaj zjutraj sledi vožnja do hotela in čas za kratek oddih. Ogled barvite prestolnice Tbilisi, prelepega mesta ob reki Mtkvari (reka Kura). Tbilisi je bila pomembna postojanka na Svileni cesti in velja za enega najlepših zakavkaških mest. Mesto očara z idiličnim starim mestnim jedrom, kjer so mestne četrti strukturirane kot terase in živahne ozke ulice spominjajo na pravi labirint. Ogled začnemo s starim mestnim jedrom s cerkvijo Metekhi, mimo katedrale Sioni do Trga Svobode, veličastne bazilike Anchuskhati ter Mosta Miru. Povzpeli se bomo do mestne trdnjave Narikala, od koder imamo lep pogled na stari in novi del. Ustavili se bomo ob obokanih starih žveplenih termalnih kopelih, kjer sta se med drugimi okopala tudi Tolstoj in Puškin. Sledi obisk največjega bazarja svežih živil na prostem Dezerter, kjer so cene tradicionalnih začimb, sadja in zelenjave občutno nižje kot kjerkoli drugje v mestu. Dan zaključimo s sprehodom po glavni aveniji Rustaveli, kjer vidimo opero, teater, galerije in lokale. Tradicionalna večerja v lokalni restavraciji s pokušino najbolj znanih gruzinskih jedi prestolnice. Sledi prenočitev. 3. dan: TBILISI–GORI–UPLISTSIKHE–MTSHKETA– TBILISI | zajtrk, večerja Po zajtrku se odpravimo do kraja Gori, rojstnega mesta diktatorja Stalina, kjer si bomo ogledali njegov muzej. Sledi postanek na mestnem trgu, kjer je do pred nekaj leti stal tudi njegov kip. Vožnja do antičnega jamskega mesta Uplistsikhe ob reki Mkvari, enega najstarejših mestnih naselij v Gruziji. Tu lahko vidimo cel kompleks različnih vklesanih bivališč iz 12. stoletja pred našim štetjem do 17. stoletja našega štetja. Popoldan bomo videli nekdanjo prestolnico Gruzije–Mtskheta, ki je na seznamu Unescove kulturne dediščine. Ogledali si bomo katedralo Svetitskhoveli ter samostan Jvari. Sledi obisk ene najbolj znanih tradicionalnih restavracij v Gruziji, kjer bomo poizkusili tradicionalne jedi, kot so: lobio, khinkali, megruli, kačapuri, itd. Vožnja do Tbilisija in nočitev. 4. dan: TBILISI–KAKHETI–SIGHNAHGI– TBILISI | zajtrk, kosilo, degustacija Po zajtrku se bomo odpravili v vzhodno Gruzijo, v regijo Kakheti, ki je znana po odličnem gruzinskem vinu in kulinariki. Prvi postanek bomo naredili za pokušino tradicionalnega gruzinskega kruha in lokalnega sira. Nadaljujemo pot do samostana Bodbe do mesta Sighnaghi, ki s svojim »italijanskim« vzdušjem velja za enega najbolj slikovitih regij, kjer se bodo razprostirali pogledi na dolino Alazani in Kavkaško gorovje. Pot bomo nadaljevali z degustacijo v butični vinski kleti, kjer bomo poskusili različne vrste vina in domačega tropinovca Chacha. Sledi kosilo ob belem in rdečem vinu v družinskem muzeju in vinski kleti. Nadaljujemo z degustacijo vina v nekdanjem bunkerju, kjer bomo poizkusili dve različni vrsti vina in tradicionalno sladico churchkhela. Vrnitev v Tbilisi preko prelaza Gombori, z ogledom samostana Gremi. Nočitev. 5. dan: TBILISI–HAGHPAT–JEZERO SEVAN– EREVAN | zajtrk, kosilo, večerja Po zajtrku se odpravimo proti Armeniji. Po obmejnih formalnostih nas čaka vožnja čez slikovit kanjon reke Debet, ustavimo se ob samostanskem kompleksu Haghpat, ki je odličen primerek srednjeveške armenske arhitekture ter spada na listo Unescove kulturne dediščine. Kosilo v prelepi restavraciji ob reki, kjer bomo okusili lokalne specialitete pokrajine Lori. Nato se odpeljemo do Dilijanskega narodnega parka, izredno lepe regije jezer, gozdov in mirnih vasi, ki spominja- jo na gorenjsko, v Armeniji pa je regija znana pod imenom »mala Švica«. Odrinemo proti jezeru Sevan, se povzpnemo na samostan Sevanavank, kjer je eden lepših pogledov na jezero in njegovo okolico. Gre za največje jezero v Zakavkazju in je drugo najviše ležeče sladkovodno jezero na svetu. Ob jezeru bomo okušali ribje specialitete z žara, armenske mlečne ter mesne izdelke lokalnih kmetov iz regije Gergharkuniq. Vožnja do Erevana in nočitev. G ruzija – slikovita, raznolika in gostoljubna. Domovina vina je v zadnjih letih postala najbolj željena destinacija v Zakavkazju, ki navdušuje ljubitelje narave, zgodovine in kulinarike: dežela, kjer obiskovalce vidijo kot blagoslov in jih na tak način tudi sprejmejo. Sosednja Armenija pa navduši z neverjetno zbirko srednjeveških samostanov, vpetih v mogočno pokrajino ter živahnim mestom Yerevan, kjer se tradicija preplete s sodobnostjo ter pričara neverjetno mešanico potovalnih izkušenj. kulinarično

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQzMDI5