Egipt


DOKUMENT ZA POTOVANJE
Za vstop v Egipt slovenski državljani potrebujete potni list, veljaven še najmanj 6 mesecev od zacetka potovanja. Otroci morajo imeti svoj potni list. V potnem listu morate imeti eno celo prazno stran za vstopni vizum – vizum dobite ob vstopu v državo.

JEZIK
Uradni jezik je arabski. V turističnih središčih se lahko sporazumevate v angleškem, francoskem, nemškem, italijanskem jeziku.

ZDRAVSTVENI PREDPISI
Za vse zdravstvene storitve je v Egiptu potrebno plačevati, zato priporočamo, da si pred potovanjem uredite ustrezno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini. Podrobnejše informacije dobite na prodajnih mestih.

DENAR
Uradno plačilno sredstvo je Egiptovski funt; 1 €= 8,06 EGP (tečaj BS, november 2011). Denar lahko menjate v bankah, menjalnicah in hotelskih recepcijah. Priporočamo menjavo ameriških dolarjev ali evrov v manjše apoene. Vnos tuje valute ni omejen, iznos egiptovskih funtov pa je omejen na 20 EGP. V trgovinah in večini hotelov je mogoče plačevati tudi z mednarodnimi kreditnimi karticami.

VREDNOSTI
Denar, dokumente in ostale vrednosti je priporočljivo hraniti v hotelskem ali sobnem sefu.

KREDITNE KARTICE
V trgovinah in večini hotelov sprejemajo mednarodne kreditne kartice (Visa, MasterCard).

ČAS
Srednjeevropski čas + 1 ura (Slovenija 12.00 = Egipt 13.00).

RAMADAN
V arabskih državah se boste srečali z islamskim postnim časom, ki bo predvidoma trajal od 20.7. do 22.8.2012. Vljudno vas naprošamo za strpnost, v tem času lahko pride tudi do omejene ponudbe storitev, prav tako se lahko skrajšajo obratovalni časi.

TELEFONIRANJE
Telefonirate lahko iz hotelske sobe ali recepcije, vendar so impulzi dražji. Klicna številka za Slovenijo je 00 386+ omrežna skupina brez sprednje ničle (1 – Ljubljana) + vaša želena številka. Klicna številka iz Slovenije v Egipt je 00 20 + številka vašega hotela.

ELEKTRIKA
Električna napetost je 220 V, v večini hotelov električni pretvorniki niso potrebni.

VODA
Priporočamo pitje ustekleničene vode iz trgovine.

HRANA IN PIJAČA
V hotelih strežejo običajne mednarodne jedi in pijačo, velja pa poskusiti tudi domače jedi: jagnjetino, ovčetino, janjetino z rižem in najpogosteje s pikantnimi omakami, jedi iz svežih rib, domače pivo in vino, ... Strežejo tako turško kot ekspres kavo. Priporočamo pitje ustekleničene vode, ne uporabljajte ledu, sveže sadje pa olupite. Alkoholne pijače lahko dobite v hotelih mednarodnih verig.

NAKUPI
Za ugodne nakupe velja zlatnina, srebrnina, različni leseni in glinasti izdelki, papirus, preproge, začimbe, dišave, kopije arheoloških najdb, izdelki iz alabastra.

NAPITNINE
V Egiptu je nepisano pravilo pustiti napitnino. Pričakujejo jo nosači prtljage, vozniki, receptorji, sobarice, torej vsakdo, ki ima “opravka” z vami.

FOTOGRAFIRANJE
S seboj vzemite dovolj filmov za fotoaparat, saj bo obilica možnosti za fotografiranje. Na nekaterih krajih je fotografiranje ali snemanje z video kamero prepovedano ali pa je za to potrebno plačati takso. Ob vstopu v Egipt je priporočljivo prijaviti video kamere.

POMEMBNO
Bodite previdni pred močnim egipčanskim soncem, priporočamo pokrivala, sončna očala in zaščitne kreme z visokim faktorjem. Zaradi suhega zraka vam priporočamo pitje navadne ustekleničene vode. Zaradi podnebnih razmer v južno ležečih deželah, se niti v hotelskih objektih ni možno popolnoma izogniti insektom. Zato priporočamo uporabo insekticidov in električnih vtikačev. V večini hotelov so pri večerji za moške obvezne dolge hlače.

PREDSTAVNIK
Na izhodu iz letališke stavbe (v mednarodni prostor predstavnikom vstop ni dovoljen) vas bo pričakal Kompasov predstavnik, ki vam bo na voljo ves čas vašega letovanja po telefonu in v času informacijskih ur v vašem hotelu. Potnike, ki se bodo odločili za bivanje v Dahabu, naj opozorimo, da bo Kompasov predstavnik dosegljiv le preko telefona.