Kreta - Heraklion


Knossos–Gortys–Matala:
Kreta, kakršne preprosto ne smete zamuditi! Izlet boste začeli z obiskom največje znamenitost Krete, ostankov veličastne knossoške palače, ki je bila pred 4000 leti gospodarsko, politično in versko središče minojske civilizacije. Po vodenem ogledu skrivnostnih izkopanin, ki ležijo le 5 km od današnjega glavnega mesta Herakliona in kjer naj bi po legendi nekoč prebival sam kralj Minos s svojo strašno pošastjo Minotavrom, se boste z avtobusom podali v razgibano notranjost otoka, mimo neskončnih nasadov vinske trte in oljk. Vaš naslednji postanek bo ogled ostankov mesta Gortys, ki je bilo središče otoka v času rimske vladavine. Arheološko najdišče je še posebej zanimivo zaradi odlično ohranjenega v kamnite bloke vklesanega najstarejšega zakonika v Evropi in ostankov prve otoške bazilike. Pot boste nadaljevali skozi mogočno dolino Messara vse do skrajnega južnega dela otoka. Sledil bo daljši postanek v Matali, očarljivi obmorski turistični vasi, nekoč pribežališču hipijev z vsega sveta, ki je še danes poznana po eni največjih atrakcij na otoku, velikih luknjah, izkopanih v peščeni klif. Sledil bo čas za kosilo, kopanje v Libijskem morju, sprehod po vasi, nakup odličnega oljčnega olja itn. Na poti nazaj bo kratek postanek v Festosu, na čudoviti razgledni točki s pravljičnim prizorom še ene izmed najveličastnejših minojskih palač. Polni bogatih doživetij se boste vračali v poznih popoldanskih urah.
Informativna cena: 46 EUR (v ceni niso vključene vstopnine, približno 10 EUR).

Kretski večer:
Kretski večer ni navaden grški večer! Če želite spoznati pravo kretsko kulturo in postati del otoške tradicije, vas vabimo, da se udeležite kretskega večera v značilni hribovski vasici Anopolis. Do poznih večernih ur boste lahko uživali v vrhunskem folklornem programu: živi grški glasbi, pisanih plesih, okusni hrani in dobrem domačem vinu (self service). Odlični profesionalni plesalci vam bodo predstavili značilne grške in otoške plese ter vas povabili, da se jim pridružite in se tudi vi naučite nekaj plesov, med drugim tudi korake najbolj znanega grškega plesa sirtaki, ki vas bo zagotovo prevzel in očaral. Kretski večer – večer, ki ga ne boste nikoli pozabili!
Informativna cena: 50 EUR.

Otok Spinalonga:
Podajte se na raziskovanje skrivnostne usode mogočne benečanske utrdbe! Izlet bomo začeli v jutranjih urah. Vožnja do prikupnega mesteca v zalivu Mirabello Agios Nikolaos. Vkrcanje na ladjico in plovba do otoka Spinalonga. Danes neposeljeni otoček je poznan kot nekoč zadnja kolonija gobavcev v Evropi. Ogled otoka, sprehod po benečanskem obzidju in utrdbi, ki je kot zadnja na Kreti padla pod Turke. Vožnja z ladjico do zaliva Elounda, očarljive vasi in mondenega letovišča, kjer letujejo mnogi pomembneži z vsega sveta. Prosto za kosilo, kopanje na samotni plaži, nato plovba do mesteca Agios Nikolaos, kjer bomo imeli enourni postanek za sprehod in ogled mesteca, ki je poznano po jezeru, za katerega legenda pravi, da je brez dna. Vrnitev z avtobusom v poznih popoldanskih urah.
Informativna cena: 56 EUR.

Soteska Samaria:
Izlet v neokrnjeno naravo Krete po najdaljši soteski v Evropi (18 km) je prava pohodniška avantura! Izlet boste začeli v zgodnjih jutranjih urah, ob okoli 5.30 zjutraj. Po štiriurni razgibani vožnji po severozahodnem in notranjem delu Krete boste prispeli do platoja Omalos, vrha soteske Samaria. Od tam se boste spustili s 1000 m n. v. skozi sotesko in njeno divjo naravo proti jugu, prečkali najbolj spektakularno točko soteske, t. i. samarijska železna vrata, in se spustili vse do izteka soteske, zaliva na južnem delu otoka Agia Roumeli, kjer boste lahko uživali v Libijskem morju. Prevoz z ladjico do kraja Hora Sfakion, kjer vas bo čakal avtobus. Vožnja nazaj, prihod v hotel ob okoli 23.30. Tura, polna naravnih zakladov in presenečenj, traja 5 do 6 ur, potrebna pa je športna obutev.
Informativna cena: 60 EUR, doplačilo za vstopnino in ladjico: 14,50 EUR.