Kefalonija


Izlet z ladjico na Lefkas, Meganissi in Scorpios
V življenje otoka Lefkas sodobni svet do današnjih dni skoraj ni posegel – še vedno je prepleten z zgodbami o življenju in smrti, ki so mu krojile usodo v bogati zgodovini. Tu so našli svoj prostor tudi mnogi junaki grške mitologije. Gorata skalnata pokrajina v objemu borovcev v višjih predelih in z oljkami in citrusi posejan nižinski svet vas bosta zagotovo očarala. Plovba mimo otoka Meganissi vas bo prepričala, da se je življenje tu ustavilo že davno tega. Ob južni obali Meganissija, bomo z ladjo zapluli v morsko jamo imenovano Papanikolis, kjer boste izvedeli kaj več o grški podmornici, ki se je med drugo svetovno vojno tukaj skrivala. Tekom plovbe se nam bo odprl čudovit razgled na celinsko Grčijo, otok Scorpios, Lefkas in njegov arhipelag. Vrhunec izleta je vožnja do otoka Scorpios, nekoč v lasti družine Onassis, kjer lahko zaplavate v kristalno čisti vodi. Izlet zaključimo v vasici Sivota, kjer se bomo sprehodili ob mirni promenadi ob morju s trgovinicami in tavernami, ter si privoščili kakšno izmed lokalnih kulinaričnih specialitet.
Informativna cena: 50 EUR.

Po otoku
Za Kefalonijo, največji otok Jonskega morja, tudi Grki pravijo, da je najlepši izmed njihovih otokov. Kot pravi biser ga predano čuvajo pred množičnim turizmom, zato Kefalonija ostaja edinstvena in pristna v svoji naravi in tradiciji. Izlet po njej začnemo z ogledom gradu Agios Georgios, kjer se nahaja tudi spominska plošča slovenskim padlim vojakom na Kefaloniji v drugi svetovni vojni. Pot nadaljujemo v vinarno Robola, največjo vinarno na otoku, kjer poskusimo tipična kefalonska vina. Nato se odpravimo v cerkev Svetega Gerasimosa, najpomembnejše cerkeveno središče Kefalonije, potem pa sledi postanek v podzemnem svetu Kefalonije. Čaka nas posebno doživetje, vožnja s čolnički (fakultativno) po podzemnem jezeru Melissani, ki se blešči v več modrih odtenkih in velja za eno glavnih znamenitosti otoka in pa ogled kraške jame Drogerati (fakultativno). Odpravimo se naprej, do vasice Agia Efimia, kjer si privoščimo odlično grško kosilo (fakultativno), nato pa nas pot vodi do vrhunca našega izleta, postanka nad znamenito plažo Myrtos, kjer naredimo krasne fotografije, saj nas Myrtos vedno znova preseneti s svojimi modrimi odtenki.
Informativna cena: 35 EUR.

Itaka
Itaka je drugi najmanjši naseljen otoček v Jonskem morju, je pretežno skalnat in hribovit, vendar prepleten z rodovitnimi dolinicami oljk, vinogradov in sadnega drevja. Življenje na otoku je še vedno zaznamovano z grško mitologijo in junakom Odisejem. Vabimo vas, da spoznate njegovo domovino in se prepustite pustolovščini. Zapluli bomo okoli otoka, ki že od daleč vabi s slikovito pokrajino, si vzeli čas za kopanje na le z morja dostopni plaži, si ogledali izjemno lepo in starodavno glavno mesto Vathi ter manjšo vasico Kioni, ob plovbi pa bomo uživali še v krasnih razgledih na zalive Frikes, Polis in Afales. Ob obisku čudovite in pristne Odisejeve domovine boste razumeli njegovo večno hrepenenje po vrnitvi na rodno Itako.
Informativna cena: 50 EUR.

Kefalonia Cruise
Z ladjico Romantika odplujemo na križarjenje okoli severnega dela Kefalonije, ki velja za najbolj slikovitega na celotnem otoku. Odpravimo se do najbolj znamenite in ene najlepših plaž v Jonskem morju, plaže Myrtos, kjer se okopamo v morju, ki nas vsakič posebej očara s svojimi izjemnimi odtenki modre. Plovbo nadaljujemo do vasice Assos, kjer se je čas ustavil in nad katero se dviga hribovit polotok z beneško trdnjavo na vrhu. Zadnji postanek naredimo še v vasici Fiskardo, vasici, ki je ostala nepoškodovana v katastrofalnem potresu leta 1953, tako, da nas ta vedno očara s čudovitimi hišicami tisočih barv in beneških balkončkov.
Informativna cena: 50 EUR.

LETOVIŠKI KRAJI

Argostoli, Lassi, Skala, Lixuri

Argostoli je prestolnica otoka s tipično jonsko strukturo mestnega središča – glavnim trgom, ki kot srce mesta narekuje nočni in dnevni ritem življenja prebivalcev in naključnih obiskovalcev. Je živahno pristaniško mestece, ki nudi vse, kar si lahko zaželi sodoben turist.

Lassi je največje in zelo priljubljeno turistično mestece, kjer so najlepše plaže na otoku: Gradakia, Kalamia in priljubljeni peščeni plaži Makris in Platis Yialos – pravi raj za vse tiste, ki želijo uživati v kristalno čistem morju in ponudbi različnih vodnih športov. Ob prijetnih poletnih večerih se lahko odpravite na sprehod po tem živahnem kraju s številnimi trgovinicami, bari in odličnimi tavernami, v nekaterih izmed njih prirejajo tudi grški večer s tradicionalnimi kefalonskimi plesi – balosi. Oddaljenost od letališča je 11 km.

Skala je največje letovišče na južnem delu otoka in se ponaša z najdaljšo in čudovito peščeno plažo, obdano z zelenimi drevesi pinij in borovcev. Vzdolž obale tega prijetnega turističnega naselja so številne taverne, bari, restavracije in trgovinice, svoje športne sposobnosti pa lahko preizkusite na plaži, ki ponuja nešteto možnosti za zabavo in šport. V bližini letovišča si lahko ogledate tudi nekatere arheološke ostanke iz antike, ostanke rimske vile, na plaži Kaminia (okoli 6 km) pa lahko z malo sreče vidite tudi želve Caretta caretta. Oddaljenost od letališča je 37 km.

Lixouri - Paliki je polotok na zahodni strani, nasproti letovišča Lassi in mesta Argostoli, povezuje ga Argostolski zaliv s sosednjo ležečo obalo, prav tako do tja obstaja zelo dobra povezava s trajektom (v poletnih mesecih vozi na 30 minut). Glavno mesto polotoka, Lixouri, je drugo največje mesto na otoku s promenado in prijetnim trgom s številnimi trgovinicami, bari in odličnimi tavernami. Ena izmed največjih znamenitost je priljubljena dolga peščena plaža Xi, s pestro ponudbo vodnih športov in v neposrednih bližini se nahaja Kompasov izbor hotelske ponudbe. Oddaljenost od letališča je 46 km.