Za pravilno delovanje portala morate imeti vključen javascript! Kliknite tukaj.

Domov | Potovanja | Zahodna Evropa | Velika Britanija | Škotska

Kratek opis potovanja

Vabi vas Škotsko Višavje s pravljično pokrajino in osupljivimi gradovi, viktorijanski in delavski Glasgow, Edinburg s skrivnostno Kraljevo miljo in mogočnim gradom, Na »potepanju » po nekdanji kraljevini odkrijte prestolnico Edinburg s kraljevo miljo, oglejte si mogočni grad in častitljivo palačo Scone, mesto kronanja škotskih kraljev. Obiščite škotsko distilerijo malt viskija ob reki Spey, morda se srečate z vdovo grofico Angeliko Cawdor na njenem gradu. Velika ledeniška soteska s skrivnostnim jezerom Ness in pečine vzhodne obale ob razvalinah gradu Dunnotar naj vam burijo domišljijo. Vsekakor vas bosta očarala pravljična graščina Inverary in zasanjani otok Hebridov, Skye.

Destinacija

Velika Britanija / Škotska

Osnovni podatki o potovanju

Datumi odhodov: 11.8.

Čas potovanja: 8 dni / 7 noči
Najmanjše št. potnikov: 20


Številka produkta: 35865
Prevoz: letalo

Odlično vodenje

 • predvideni izkušeni vodnik Edvard Jaber Krišjak

Ne spreglej

 • direkten let iz Ljubljane (velja za oba odhoda)

Program potovanja

1. dan: LJUBLJANA-MANCHESTER-GRETNA GREEN-EDINBURG
Let z ljubljanskega letališča proti Manchestru v jutranjih urah. Po pristanku vožnja po severni angleški grofiji Cumbria do angleško škotske meje in postanek v znameniti škotski vasici Gretna Green. Po slikovitem Lowlands vožnja do Edinburgha. Sledi krožni panoramski ogled prestolnice. Povzpeli se boste do razgledne točke Calton Hill od koder se ponuja čudovit pogled na mesto, ki ga upravičeno imenujemo »Severne Atene«. Nastanitev v hotelu. Zvečer pa se odpravite v katerega izmed pravih škotskih pubov. Prenočevanje.

2. dan: EDINBURG / zajtrk
Po zajtrku ogled škotske prestolnice. Obisk kraljeve palače Holyrood, kjer se boste sprehodili skozi dvorišča in številne sobane, od spalnice Marije Škotske do nenavadne galerije s portreti škotskih vladarjev. Na Kraljevi cesti (The Royal Mile) možnost ogleda visoke cerkve St. Giles, zaščitnika Edinburga. Obiskali boste edinburški grad, trdnjavo in muzej, kjer hranijo škotska kraljeva znamenja. Ob grajski ploščadi še obisk trgovine in muzeja volnenih izdelkov. Zvečer priporočamo ogled imenitne škotske folklorne prireditve (doplačilo), kjer boste ob glasbi in plesu na zanimiv način spoznali kulinariko in bogato tradicijo škotskih pesmi, plesa in kulturnih običajev. Nepozaben večer gostoljubnih Škotov. Prenočevanje.

3. dan: EDINBURG-QUEENSFERRY-PALAČA SCONEDUNDEE-TRDNJAVA DUNNOTAR-STONEHAVEN-ABERDEEN / zajtrk
Zajtrk. Vožnja proti Perthu s postankom v viktorijanskem pristanišču Queensferry, kjer navduši znameniti železniški most prek ustja reke Forth. Nato ogled palače Scone, ki se bohoti na posesti grofov Mansfield. Danes je tam replika Kamna usode, ki ga sicer hranijo v Edinburškem gradu. Vožnja ob vzhodni obali do Dundeeja. V pristaniških dokih ogled ladje Discovery. Ob trdnjavi Dunnotar so imeli pristanišče Pikti že davno nazaj,danes pa navdušuje pokrajina s strmo obalo, na kateri so razvaline gradu. Oddahnili si boste ob obali Stonehavena, nekoč ribiške vasice. V večernih urah prihod v Aberdeen, nastanitev v hotelu v okolici, prenočevanje.

4. dan: ABERDEEN-BALMORAL (BRAEMAR)-
PITLOCHRY-GRANTOWN ON SPEY
/ zajtrk
Po zajtrku vožnja proti višavju Grampian po dolini reke Dee do kraljeve rezidence Balmoral; ogled prostorov nekdanjih konjušnic, grajske plesne dvorane in kraljevega vrta (v primeru, da je v gradu kraljeva družina, ogled bližnjega gradu Breamar, ki velja za enega starejših utrjenih dvorcev v grofiji Aberdeenshire). Nadaljevanje vožnje skozi Narodni park Cairngorms prek višavja do Pitlochryja, geografskega središča Škotske. Postanek za pozno kosilo v ljubkem viktorijanskem mestecu. Vožnja po slikovitem Highlands do mesteca Grantown ob reki Spey. Nastanitev v hotelu v okolici. Prenočevanje.

5. dan: GRANTOWN ON SPEY-BALLINDALLOCH-
GRAD CAWDOR-INVERNESS-JEZERO NESS-GRAD
URQUHART-FORT AUGUSTUS-FORT WILLIAM
/ zajtrk
Po » močnem » škotskem zajtrku se boste po regiji Speyside popeljali do bližnje distilerije odličnega malt viskija Glenfarclas, ki deluje že od leta 1836 in je v lasti potomcev klana Grant. Po ogledu in pokušnji vožnja proti gradu grofice Lady Angelike Cawdor. Cawdor Castle velja za eno najlepše urejenih škotskih graščin s čudovitimi vrtovi. Nadaljevanje poti do prizorišča bitke pri Cullodenu in naprej v Inverness, prestolnico Škotskega višavja ob Severnem morju. Sprehod skozi mestno središče do gradu Inverness, kjer so leta 1921 podpisali pogodbo o »delitvi« otoka Irska. Popoldne vožnja ob Kaledonskem kanalu do jezera Ness in razvalin gradu Urquhart, od koder že vrsto let opazujejo pošast Nessie. Pri Fort Augustusu si ogledate znamenite zapornice na kanalu. Nadaljevanje poti mimo najvišje gore na Škotskem, Ben Nevis, do letovišča Fort William. Nastanitev v hotelu v okolici. Prenočevanje.

6. dan: FORT WILLIAM-MALLAIG-OTOK SKYE
-SLIGACHAN-PORTEE-TROTTERNISH-STAFFIN-
ARMADALE–GLENFINNAN-FORT WILLIAM
/ zajtrk
Po zgodnjem zajtrku vožnja proti slikovitemu otoku zunanjih Hebridov, otoku bogov. S trajektom se boste iz pristanišča Mallaig popeljali čez morsko ožino . V Porteeju, največjem mestu na otoku Skye, krajši postanek. Nadaljevanje slikovite vožnje po severnem delu otoka Skye, polotoku Trotternish. Prispeli boste do visokega pokopališča Kilmuir. Od tam seže pogled daleč nad modrino Atlantika, navduši pa tudi bližnji muzej na prostem, kjer je predstavljeno življenje na otoku v 18. stoletju. Popoldne vožnja proti Armadale in s trajektom na »kopno«. Krajši postanek v kraju Glenfinnan, kjer je svoj osvajalski pohod po Višavju začel lepi princ Charlie, da bi povrnil prestol Stuartom. Nastanitev v hotelu v okolici Fort William. Prenočevanje.

7. dan: FORT WILLIAM-INVERARAY–JEZERO LOMOND–GLASGOW-BORDERS / zajtrk
Zajtrk. Po zajtrku nadaljevanje poti vzdolž razčlenjene zahodne škotske obale s številnimi zalivi do grofije Argyle. Krajši postanek ob jezeru Awe, kjer sredi jezera na otočku idilično sameva razvalina gradu Stalker, nekoč last klana Stewart Appin. Nato sprehod skozi mestece Inverary, ki ga zaznamujejo črno bela pročelja mestnih hiš. Ogled pravljične graščine, ki je že stoletja v lasti enega največjih škotskih klanov, klana Campbell. Nadaljevanje poti skozi narodni park Trossachs do jezera Lomond, ki ga opevajo škotske pesmi in naprej do Glasgowa. Krajši panoramski avtobusni ogled mesta; mimo katedrale Sv. Munga do Jurijevega trga, srca največjega trgovskega mesta britanskega imperija v času vladavine kraljice Viktorije. Vožnja proti škotsko angleški meji. Nastanitev v hotelu. Prenočevanje.

8. dan: GLASGOW/BORDERS–MANCHESTER-LJUBLJANA / zajtrk
Zgodnji zajtrk in dopoldne odhod na letališče Manchester. Let proti Ljubljani.

WPID: 22148
V ceno je vključeno
 • letalski prevozi v ekonomskem razredu
 • letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo
 • avtobusni prevozi po programu
 • 7 prenočevanj z zajtrki v dvoposteljnih sobah v hotelih 3* slovensko vodenje
 • organizacija potovanja
 • DDV
Popusti
 • 30,00 EUR popust za tretjo odraslo osebo (v spremstvu dveh odraslih oseb)
Obvezna doplačila
Ob prijavi:
 • obvezno doplačilo pri udeležbi manj kot 40 oseb 190,00 EUR/osebo
Dodatna ponudba
Doplačila ob prijavi:
 • 5 x večerja 95,00 EUR/osebo
 • enoposteljna soba 260,00 EUR/osebo
 • škotska večerja s folkloro 80,00 EUR/osebo
 • vstopnine (palača Holyroodhouse v Edinburgu, grad Edinburg, palača Scone, Discovery Ship Dundee, grad Dunnotar, grad Balmoral oz. Braemar v času zaprtja Balmorala, destilarna viskija, grad Cawdor, Skye muzej in grad Inverary) 150,00 EUR/osebo
Odkrita beseda
 • Zaradi prilagajanja letalskim prevozom, v primeru nepredvidenih okoliščin in izrednih dogodkov si pridržujemo pravico do zamenjave ogledov med potovanjem in prilagoditve krajev nastanitev. Program bo ostal vsebinsko neokrnjen.
 • V primeru letov iz/do Benetk, Trsta ali drugih bližnjih letališč, bo do tja organiziran prevoz (že vključen v ceno).

Ugodnosti Kompasovega programa zvestobe!
Pri spletnih rezervacijah lahko zbirate točke in koristite popuste in ugodnosti KompasPlusa.

več o KompasPlusu in e-pristopnici

Oglejte si tudi
20. februar - 4 dni  
od 429,00   EUR
11. december - 4 dni  
od 459,00   EUR