Za pravilno delovanje portala morate imeti vključen javascript! Kliknite tukaj.

Domov | Potovanja | Zahodna Evropa | Velika Britanija | Škotska

Kratek opis potovanja

Dežela viskija, dud in kiltov vabi, da spoznamo njeno pogumno preteklost.

Destinacija

Velika Britanija / Škotska

Osnovni podatki o potovanju

Datumi odhodov: 25.4.

Čas potovanja: 8 dni / 7 noči
Najmanjše št. potnikov: 20


Številka produkta: 10968
Prevoz: letalo

Program potovanja

1.dan: LJUBLJANA—EDINBURGH
Zbirališče potnikov v jutranjih urah in vožnja do letališča Marco Polo. Let iz Benetk preko Frankfurta proti Edinburghu. Po pristanku ob 17:15 uri avtobusni prevoz do mesta. Postanek na razgledni točki Calton Hill od koder se nam škotska prestolnica prikaže v vsej svoji razsežnosti. Krajši avtobusni ogled mesta. Nastanitev v hotelu. Zvečer se boste odpravili na sprehod po skrivnostni Kraljevi milji, kjer začutimo starodavni utrip glavnega mesta Škotske. V enem od številnih škotskih pubov na edinburških ulicah starega mestnega jedra doživite pravo škotsko vzdušje. Prenočevanje.

2. dan: EDINBURGH—ROSSLYN—QUEENSFERRY—FALKIRK—STIRLING / zajtrk, večerja
Po zajtrku še sprehod do bližnjega škotskega parlamenta, nato pa se odpeljemo do vasice Rosslin. Obisk srednjeveške kapele Rosslyn, ki je zavita v tančico skrivnostnosti in vpletena v številne mite in legende. Postanek ob ustju reke Forth v viktorijanskem pristanišču Queensferry, kjer navduši znameniti železniški most. Nadaljevanje vožnje do Falkirškega kolesa, vrtečega dvigala za čolne, ki omogoča prehod med kanali z različno višino. Pozno popoldne sledi vožnja proti Stirlingu, do gradu Stirling, ki stoji visoko nad mestom, zaščiten s pečinami. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

3. dan: STIRLING—ST.ANDREWS—DUNDEE–GRAD GLAMIS—PALAČA SCONE / zajtrk, večerja
Po zgodnjem zajtrku vožnja do mesta St. Andrews, starodavne skotske prestolnice, znane po imenitnem igrišču in šoli golfa. Tu domuje najstarejša univerza na Škotskem, na kateri je študiral britanski prestolonaslednik princ William. Vožnjo nadaljujemo do mesta odkritij - Dundee, kjer sledi krajši postanek ob ladji Discovery v pristaniških dokih. Opoldne se odpeljemo do gradu Glamis, kjer je kraljičina mati preživela svoje otroštvo. Vožnja do palače Scone, nekdanjega sedeža škotskih kraljev. Na posesti grofov Mansfield ogled palače, vrtov in replike kamna usode, simbola škotske suverenosti, na katerem so nekdaj kronali škotske kralje. Nastanitev v hotelu v okolici in večerja. Prenočevanje.

4. dan: PERTH—KATEDRALA DUNKELD—PITLOCHRY–GRAD BLAIR–INVERNESS / zajtrk
Po zajtrku se odpeljemo v Dunkeld in ogled romantično škotsko katedralo. Vožnja do Pitlochryja, geografskega središča Škotske, kjer obiščemo destilerijo viskija na Škotskem. Po ogledu in pokušnji vožnja proti Severnemu morju do Invernessa, prestolnice Škotskega Višavja. Na poti skozi hribovito škotsko višavje postanek na posesti vojvod Athollskih, pri gradu Blair, kjer ima svoj sedež edina zasebna vojska na Škotskem. Sprehodimo se skozi imenitno urejen mogočen park, ki obdaja belo grajsko obzidje. Nastanitev v hotelu v okolici in prenočevanje.

5. dan: INVERNESS—CULLODEN—LOCH NESS–GRAD EILEAN DONAN–OTOK SKYE / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja do prizorišča bitke pri Cullodenu, kjer danes stoji muzej. Nekoč močvirno, velikansko polje Culloden je bilo prizorišče krvave bitke. Opoldne vožnja ob kaledonskem kanalu do ledeniškega jezera Loch Ness in razvalin gradu Urquhart, od koder že vrsto let opazujejo pošast Nessie. Ogled gradu Urquhart in sprehod ob ruševinah nekoč največjega gradu na Škotskem. Nadaljevanje poti do Fort Augustusa, kjer so ogleda vredne znamenite zapornice na kanalu. Vožnja vzdolž soteske reke Garry proti otoku Skye. Blizu Kyle of LochAlsh še postanek pri idiličnem gradu Eilean Donan, kjer se na otočku srečajo tri jezera. Grad je največkrat fotografirana škotska znamenitost, prizorišče številih filmskih uspešnic in je služil kot obrambni grad v času vikinških napadov v 13. stol. Na otok Skye se bomo popeljali preko novejšega mostu. Nastanitev v enem od bližnjih hotelov, večerja in prenočevanje.

6. dan: OTOK SKYE—PORTREE—GLENFINNAN—FORT WILLIAM / zajtrk
Po zgodnjem zajtrku vožnja po slikovitemu otoku zunanjih Hebridov, otoku bogov (kar Skye pomeni v škotski gelščini). Vožnja ob razčlenjeni vzhodni obali polotoka Trotternish, kjer se naravne lepote in zalivi otoka odpirajo pred našimi očmi kot filmska kulisa. V Portree—ju, največjem mestu na otoku, se boste po krajšem postanku popeljali do visokega pokopališča Kilmuir, kjer počiva Flora MacDonald, velika ljubezen lepega princa Charlija. Od tam seže pogled daleč nad modrino Atlantika… Krajši postanek v kraju Glenfinnan, kjer je osvajalski pohod po Višavju začel lepi princ Charlie, da bi povrnil prestol Stuartom. Nedaleč stoji tudi znameniti viadukt Glenfinnan, kjer so snemali Harry Potterja. Nato se boste popeljali ob vznožju najvišje škotske gore Ben Nevis in naprej do letovišča Fort William. Nastanitev v bližnjem hotelu in prenočevanje.

7. dan: FORT WILLIAM—INVERARAY—JEZERO LOMOND—LUSS—GLASGOW / zajtrk, večerja
Po zajtrku nadaljevanje poti vzdolž razčlenjene zahodne škotske obale s številnimi zalivi do grofije Argyle. Krajši postanek ob jezeru Awe, kjer sredi jezera na otočku idilično sameva razvalina gradu Stalker, nekoč last klana Stewart Appin. Dopoldne sprehod skozi mestece Inverary, ki ga zaznamujejo črno bela pročelja mestnih hiš. Ogledali si boste pravljično graščino, ki je že stoletja v lasti enega največjih škotskih klanov, klana Campbell. Nadaljevanje poti skozi narodni park Trossachs do jezera Lomond, ki ga opevajo škotske pesmi. Postanek v Luss, najlepše urejeni vasici na Škotskem in naprej do Glasgowa. Panoramski avtobusni ogled mesta; mimo katedrale Sv. Munga do Jurijevega trga, srca največjega trgovskega mesta britanskega imperija v času vladavine kraljice Viktorije. Krajši sprehod skozi »Mesto trgovcev » in Jurijev trg. Vožnja do Edinburgha. Nastanitev v hotelu in večerja. Prenočevanje.

8. dan: EDINBURGH—LJUBLJANA / zajtrk
Po zajtrku vožnja do Edinburgha. Dopoldne boste obiskali edinburški grad, trdnjavo in muzej, kjer hranijo škotska kraljeva znamenja. Veličasten edinburški grad, ikona Škotske, kraljuje na vrhu ugaslega vulkana sredi starega mesta. Ob grajski ploščadi še možnost obiska trgovine in muzeja volnenih izdelkov. Po ogledu si odpočijemo v čudovito urejenih vrtovih pod gradom, kjer je bilo nekoč mestno jezero. Do odhoda na letališče preživite še nekaj časa v živahnem vrvežu glavne nakupovalne ulice Princess Street. Popoldne vožnja na letališče in polet do Benetk. Avtobusni prevoz do Ljubljane.

WPID: 2000
V ceno je vključeno
 • letalski prevozi v ekonomskem razredu
 • letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo
 • povratni prevoz na letališče Benetke
 • avtobusni prevozi po programu
 • 7 prenočevanj s škotskimi zajtrki v dvoposteljnih sobah v hotelih 2-3*
 • 4 večerje
 • pokušnja viskija
 • slovensko vodenje
 • organizacija potovanja
 • DDV
Popusti
 • 15 % do 12 let starega otroka v spremstvu dveh odraslih oseb
Obvezna doplačila
Ob prijavi:
 • obvezno doplačilo pri udeležbi manj kot 20 oseb 120,00 EUR/osebo
Dodatna ponudba
Doplačila ob prijavi:
 • vstopnine (grad Stirling, kapelica Rosslyn, palača Scone, grad Glamis, grad Blair, Culloden center, grad Urquhart, grad Inverary in grad Edinburg) 130,00 EUR/osebo
 • škotska večerja s folkloro 65,00 EUR/osebo
 • enoposteljna soba 288,00 EUR/osebo

Ugodnosti Kompasovega programa zvestobe!
Pri spletnih rezervacijah lahko zbirate točke in koristite popuste in ugodnosti KompasPlusa.

več o KompasPlusu in e-pristopnici

Oglejte si tudi
19. julij - 8 dni  
od 1.239,00   EUR
22. april - 4 dni  
od 259,00   EUR
23. junij - 4 dni  
od 499,00   EUR