Domov | Potovanja | Južna Evropa | Portugalska

Kratek opis potovanja

Obiščite najlepša mesta Portugalske. V ceno je vključen tudi polpenzion.

Destinacija

Južna Evropa / Portugalska

Osnovni podatki o potovanju

Datumi odhodov: 19.9., 24.10., 27.3.

Čas potovanja: 7 dni / 6 noči
Najmanjše št. potnikov: 25


Številka produkta: 15058
Prevoz: letalo

Popust za zgodnje prijave

 • 50 EUR na osebo za prijave do 90 dni pred odhodom

Popust se upošteva ob potrditvi rezervacije do 90 dni pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest.


Naša dodana vrednost

 • polpenzion vključen v ceno
 • sanjska pot po Portugalski se začne v Lizboni, gre proti zahodu do rta Cabo da Roca, nato pa proti severu, mimo vasic s čudovito arhitekturo do Porta
 • pokušina omamno sladkega in barvno zapeljivega portovca
 • ogled trdnjave samostana Kristusovih vitezov
 • Tomar
 • univerzitetno mesto Coimbra

Program potovanja

1. dan: (LJUBLJANA)−BENETKE−LIZBONA / večerja
Zbirališče potnikov na obračališču mestnega prometa na Dolgem mostu, v Ljubljani (doplačilo) in vožnja na letališče ali na beneškem letališču v dopoldanskih urah. Po pristanku na lizbonskem letališču sledi ogled portugalskega glavnega mesta, ki leži na sedmih gričih ob obali reke Tajo. Ogled dveh draguljev pod zaščito Unesca: Belemski stolp (16. st.) in samostan Svetega Hieronima (doplačilo), ki sta zgrajena v posebnem manuelinskem stilu–pozni gotiki Portugalske s cerkvijo, v kateri so grobnice portugalskih kraljev in sarkofaga pesnika Camoesa in pomorščaka Vasca De Game. Postanek tudi ob spomeniku slavnih pomorščakov, raziskovalcev. Sprehod po uličicah najstarejšega predela Lizbone–Alfame s stolnico, kjer je bil krščen Anton Padovanski in kjer se začenja portugalska Jakobova pot ter vzpon do gradu Svetega Jurija (doplačilo), od koder se razkriva prekrasen pogled na eno najstarejših mest v Evropi. Zvečer si lahko privoščite prijeten sprehod po barviti Lizboni ali kozarček portovca v enem najstarejših lokalov Café A Brasileira. Prenočevanje v hotelu.

2. dan: LIZBONA–EVORA–LIZBONA / zajtrk, večerja
Zajtrk v hotelu in izlet v pokrajino Alentejo. Ime pokrajine pomeni onstran reke Tajo in predstavlja največjo portugalsko provinco. Sicer pusta pokrajina, ki očara z močnimi prvinskimi barvami: zelenimi pšeničnimi nasadi pomladi, rjavimi požetimi njivami in modrino neba nad njimi pozno poleti. Med njimi pa nasadi hrasta plutovca in oljk poleg vasic s tipičnimi belimi hišicami. Obisk ležernega alenteškega mesta Evore, ki se skriva za srednjeveškim obzidjem. Evora je poznana po najbolje ohranjenem rimskem templju na Portugalskem. Sledi sprehod po tlakovanih ulicah med ljubkimi trgovinicami do najbolj poznanih znamenitosti mesta iz različnih obdobij (stolnica, kjer je Dom Vasco da Gama, prvi grof Vidigueira, portugalski pomorščak in admiral, blagoslovil svoja jadra pred odkritjem pomorske poti v Indijo, ki je močno spremenila trgovske poti
tedanjega sveta), po glavnem trgu Largo Marques de Marialva do kapele kosti, ki se nahaja v samostanskem delu frančiškanske cerkve. Pozno popoldne vrnitev v Lizbono. Večerja in prenočevanje v hotelu. Zvečer priporočamo obisk lokala s tipičnim, otožno hrepenečim, portugalskim šansonom − fadom.

3. dan: LIZBONA−SINTRA−CABO DA ROCA−ÓBIDOS−NAZARE / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja v Sintro, staro kraljevsko prestolnico, ki velja za eno najlepših mest na Portugalskem. Mesto se deli na tri območja. Ogled Narodne palače Sintra, kraljeve palače iz 15. st. Kralji so jo uporabljali vse do 19. st. in dolga zgodovina te stavbe je prinesla tudi številne arhitekturne sloge, predvsem gotskega in manuelinskega, največji čar pa palači daje okrasje v številnih svečanih prostorih. V okolici Sintre se razprostira Park Pena, očarljiva mešanica zelenih gozdov in nasadov mimoz ter drugih eksotičnih rastlin in cvetic. Vožnja do najzahodnejše točke Evrope − Cabo da Roca. Nadaljevanje do »poročnega mesta« Óbidosa, ki so ga za poročno darilo dobivale kraljice. Postanek za ogled slikovitega, s srednjeveškim obzidjem obdanega mesta, ki leži na vrhu apnenčaste pečine. Značilnost mesta so belo pobarvane hišice in tlakovane uličice, ki večkrat služijo tudi kot kulisa v filmih. Mesteca ne boste zapustili, ne da bi poskusili “ginjo” v lično oblikovani čokoladni čašici. Krajši postanek v nepozabni in slikoviti ribiški vasici Nazare, ki je danes letoviško mesto na obali Atlantskega oceana. Tu in tam lahko še vedno vidimo prebivalce, ki nosijo tradicionalna oblačila, pa tudi pladnji s sardelami še niso popolnoma izginili z nabrežja. Privlačen je tudi zgornji del mesta Sito, ki leži na 110 m visokem vrhu pečine in nudi čudovit razgled. Vožnja do hotela, nastanitev, večerja in prenočevanje v hotelu.

4. dan: NAZARE−BATALHA–FATIMA−TOMAR−COIMBRA / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja v Batalho, znano po eni najlepših gotskih cerkva na Portugalskem − Santa Maria de Victória s samostanom in znamenito nedokončano kapelo (zunanji ogled). Batalha predstavlja ponos in čustva portugalskega značaja in je nastala med vladanjem Janeza I. Naprej do Fatime in krajši postanek v najbolj znanem romarskem mestu Portugalske − Fátimi, ki jo imenujejo tudi »oltar Portugalske«. Za milijone romarjev je to kraj skrivnosti in svetosti, prizorišče šestih čudežnih prikazovanj Device Marije iz leta 1917. Nadaljevanje poti v Tomar, kjer nad mestom kraljuje mogočni grad–samostan reda Kristusovih vitezov, ki so ga gradili od 12.−17. st. in je zaradi visoke kulturno- zgodovinske vrednosti na Unescovem seznamu kulturne dediščine. Ogled čudovitega samostana, ki se dviga nad mestom. To je samostan viteškega reda templjarjev, ki je bil ustanovljen leta 1118. Red je bil vojaška sila z močnim verskim (in mističnim) prizvokom;
posledica tega je velik kompleks stavb, v katerem so zbrani različni arhitekturni in umetniški slogi. Največja znamenitost samostana je izredno manuelinsko okno na glavnem pročelju kapiteljske dvorane. Nadaljevanje poti do najstarejšega univerzitetnega mesta Portugalske Coimbre, ki je prav zaradi študentov ohranila značaj živahnega mesta. Številni študentje ohranjajo značilne tradicionalne šege, nekatere stare že več kot 400 let. Ogled mesta, med drugim univerze, knjižnice, katedrale in starega mestnega središča, ki predstavlja pravi labirint ozkih ulic, ki se vijejo okoli strmega griča. Častitljiva coimbrska univerza je najstarejša in najuglednejša učna ustanova na Portugalskem, simbol narodnega ponosa. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

5. dan: COIMBRA−AVEIRO−PORTO / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja na sever Portugalske v drugo največje mesto − Porto. Na poti postanek v mestecu Aveiro, ki ga imenujejo tudi »portugalske Benetke« zaradi zanimivih in živahnih kanalov ter nizkih mostov. Aveiro je živahno mesto s čudovitimi plažami, ki se razprostirajo severno in južno od mesta ter po laguni, znani po tradicionalnih poslikanih čolnih za pobiranje alg in jegulj. Druga tradicionalna dejavnost v mestu je pobiranje soli; piramide soli so posejane po obrobju mesta. Vožnja do Porta in ogled mesta, katerega ime je sinonim za pristanišče, vino in lepo reko, ki se vije proti mestu. V številnih vinskih kleteh ob bregu reke Douro obiskovalci še vedno poskušajo desertno vino portovec, tradicionalne stare ladje pa krasijo staro pristanišče. Pokušnja portovca − tipičnega portugalskega vina, v znamenitih vinskih kleteh ob reki Douro. Številne portovske kleti so raztresene po Villi Nova de Gaia. Zgodovina kleti sega nazaj v začetek 18. st., ko so Britanci začeli sodelovati pri trgovanju z vinom, najbolj poznane kleti pa so Sandeman, Croft, Dow, Warre, Graham... Ob obali »Zlate reke« še vedno najdemo barke s plitvim ugrezom, ki so služile za transport vina po reki. Vožnja do hotela, nastanitev, večerja in prenočevanje v hotelu.

6. dan: PORTO / zajtrk, večerja
Zajtrk v hotelu. Ogled stolnice, cerkvice Frančiška ter borze za vrednostne papirje zgrajene že leta 1834 ... Sprehod po najznamenitejšem delu Porta Ribeira s starimi barvitimi hišami, zanimivo tržnico in številnimi bari ter restavracijami. Nad reko in starim mestom se pne najznamenitejši od petih mostov nad reko, Ponte Dom Luís iz leta 1886.Večerja in prenočevanje v hotelu.

7. dan: PORTO–LIZBONA–BENETKE–(LJUBLJANA) / zajtrk
Po zajtrku vožnja na letališče pri Portu in polet letala preko Lizbone v Benetke. Predviden pristanek na beneškem letališču v popoldanskih urah. Prevoz v Ljubljano (doplačilo).

WPID: 16880
V ceno je vključeno
 • letalski prevoz Benetke−Lizbona, Porto–Lizbona−Benetke
 • strošek letaliških in varnostnih pristojbin
 • en kos oddane prtljage
 • avtobusni prevozi po programu
 • 6 polpenzionov v dvoposteljnih sobah v hotelih 3*/4* v navedenih mestih
 • ogledi po programu brez vstopnin
 • ogled in pokušina v Portu
 • spremstvo slovenskega vodnika in po potrebi lokalnega
 • stroški organizacije
 • DDV
Obvezna doplačila
Ob prijavi:
 • obvezno doplačilo pri udeležbi manj kot 25 oseb 40,00 EUR/osebo
Na kraju samem: (v hotelu)
 • mestna turistična pristojbina 2 EUR/osebo/dan
Dodatna ponudba
Doplačila ob prijavi:
 • enoposteljna soba 169,00 EUR/osebo
 • prevoz na letališče in nazaj 60,00 EUR/osebo
 • fado predstava s pijačo 30,00 EUR/osebo
Na kraju samem: (vodniku na poti)
 • vstopnine pribl. 60 EUR
Opomba
 • Pridržujemo si pravico do spremembe časa in kraja odhoda in vrnitve, če nam letalski prevoznik ne potrdi zahtevanega voznega reda. Vsebinsko program ostaja nespremenjen, prilagojen letalskemu prevozu.
 • Če ne bo možnosti realizacije letalskega prevoza z načrtovanega letališča, bo let s katerega izmed okoliških letališč. V tem primeru bo potrebno doplačilo, oz. doplačilo razlike plačila za prevoz do letališča.

Ugodnosti Kompasovega programa zvestobe!
Pri spletnih rezervacijah lahko zbirate točke in koristite popuste in ugodnosti KompasPlusa.

več o KompasPlusu in e-pristopnici

Oglejte si tudi
12. september - 4 dni  
od 569,00   EUR
12. september - 1 dan  
od 38,00   EUR
5. september - 1 dan  
od 42,00   EUR