Kratek opis potovanja

Zvezo stavbe s koledarjem in astronomijo potrjuje fenomen, ki ga je mogoče opazovati ob enakonočiju kakšno uro pred Sončevim zahodom: stopničasto telo piramide meče senco na zahodni zid severnega stopnišča, na katerem se oblikujejo osvetljeni trikotniki. Ker se stopnišče ob vznožju končuje s kačjimi glavami, dobi opazovalec vtis, da se s templja na vrhu piramide po stopnišču spušča kača, ki jo po hrbtu krasijo romboidni liki. Gotovo ni naključje, da je bil tempelj posvečen bogu Kukulcanu, katerega ime pomeni “Pernata kača”.

Destinacija

Srednja Amerika / Mehika

Osnovni podatki o potovanju

Datumi odhodov: 11.3.

Čas potovanja: 14 dni/ 12 noči
Najmanjše št. potnikov: 10


Številka produkta: 12582E
Prevoz: letalo

NE SPREGLEJTE - CENA NA OSEBO

pri udeležbi najmanj 15 oseb - 2.199 EUR
pri udeležbi najmanj 10 oseb - 2.449 EUR


VRHUNCI POTOVANJA: raznolika pokrajina, bogata zgodovina, čudovita mesta, zvoki marijačev in mambe so le del lepot, ki vas bodo spremljale na poti od Ciudad de Mexica proti jugu in nato prek Jukatana do Cancuna, enakonočje v Chichen Itzi.Program potovanja

1. dan: BENETKE–EVROPA–CIUDAD DE MEXICO
PREK ATLANTIKA V ENO NAJVEČJIH MEST NA SVETU
Let z letališča v Benetkah in prek enega od evropskih letališč v Ciudad de Mexico. Za doplačilo bo organiziran prevoz iz Ljubljane do letališča. Mehiška prestolnica, ki leži na 2240 m visoki planoti, se razprostira na več kot 2000 km² in ima prijazno klimo skozi vse leto. V primeru nočnega leta bo pristanek v Ciudad de Mexicu naslednjega dne v jutranjih urah. Prevoz do hotela in nastanitev.

2. dan: CIUDAD DE MEXICO–GUADALUPE–TEOTIHUACAN–CIUDAD DE MEXICO (98 km) / zajtrk
TEOTIHUACAN – MESTO, KJER SO SE RODILI BOGOVI
Vožnja v največje romarsko središče Severne in Južne Amerike – Guadalupe. Tam se je Devica Marija prvič prikazala Indijancem v Novem svetu. Obiskali boste baziliko, ki jo letno obišče več milijonov romarjev. Obisk znamenitega Teotihuacana, ki je bilo v prvih stoletjih našega štetja največje mesto predkolumbovske Amerike. Mesto je doseglo vrhunec leta 500 n. št., v 8. st. pa ga je uničil požar in od takrat je zapuščeno. Ogledali si boste veličastno piramido Sonca, ki je z višino 70 m tretja največja na svetu in se nanjo, če bo mogoče, tudi povzpeli. Ogledali si boste še piramido Meseca, s katere je najlepši pogled na 2 km dolgo Avenijo mrtvih, in Tempelj Pernate kače, ki se je dolga stoletja skrival pod sloji kasneje dograjene piramide. Vrnitev v hotel v Ciudadu de Mexico in prenočevanje.

3. dan: CIUDAD DE MEXICO / zajtrk
ODKRIJTE, ZAKAJ NOSI VZDEVEK “MESTO PALAČ”
Po zajtrku ogled največje metropole na svetu, kjer živi kar 22 milijonov ljudi. Današnjo mehiško prestolnico so zgradili Španci na ruševinah azteške prestolnice Tenochtitlan, ustanovljene leta 1325 na otoku jezera Texcoco. Ogled novega dela mesta in Passeo Reforma ter zgodovinskega središča mesta s trgom Zocalo. Na trgu kraljuje ena izmed najstarejših latinskoameriških stolnic, ki je kljubovala mnogim potresom. Ogledali si boste tudi Narodno palačo, kjer so občudovanja vredne stenske risbe Diega Riviere, ki ponazarjajo zgodovino dežele. Obiskali boste veličastni antropološki muzej, kjer so shranjeni pomniki mnogih kultur, ki so cvetele na mehiških tleh. Nato bo ogled znamenitega parka Xochimilco (pri cvetni gredi), kjer so se na t. i. plavajočih vrtovih Azteki ukvarjali s poljedelstvom. Z barvitimi ladjicami se boste peljali na krajši izlet po kanalih nekdanjega jezera. Ogledali si boste tudi muzej mehiške umetniške dive, Fride Kahlo. Vrnitev v hotel in prenočevanje.

4. dan: CIUDAD DE MEXICO–TAXCO–PUEBLA (410 km) / zajtrk
SIJAJ SREBRA, KI NE ZBLEDI ŽE 500 LET
Po zajtrku vožnja po slikoviti mehiški pokrajini: prek 3000 m visokega prelaza vas bo spremljal borov gozd, mimo Cuernavace, mesta večne pomladi, pa obdelana polja in nasadi cvetja. V gorati deželi Guerrero se boste ustavili v mestu Taxco, mehiški prestolnici srebra. Mesto je spomeniško zaščiteno, kar ohranja njegovo značilno podobo. Ogled osrednjega trga in čudovite cerkve Santa Prisca. Popoldanska vožnja v Pueblo, ki se ponaša z odlično ohranjeno kolonialno arhitekturo in številnimi cerkvami. Nastanitev v hotelu, prenočevanje.

5. dan: PUEBLA–OAXACA (350 km) / zajtrk
KOLONIALNA PUEBLA IN NJENA SAKRALNA DEDIŠČINA
Po zajtrku ogled Pueble in nadaljevanje vožnje po puščavski pokrajini, mimo orjaških kaktusov do kolonialne Oaxace. Po prihodu ogled mesta, ki še dandanes diha v tempu 18. st. Ogledali si boste arhitekturno zanimive baročne cerkve latinske Amerike ter mestni trg z živahnim vzdušjem indijanske tržnice. Prenočevanje.

6. dan: OAXACA–MONTE ALBAN–EL TULE–TEHUANTEPEC (270 km) / zajtrk
PREK SIERRA MADRE DEL SUR NA NAJOŽJI DEL MEHIKE
Po zajtrku ogled prestolnice Zapotekov – Monte Albana. Zapoteki so bili tradicionalni trgovci predkolumbovskega sveta, ki so ročno zravnali vrh visoke planote nad tremi dolinami in na njej postavili svojo prestolnico, ki je vladala tistemu delu dežele. Med zgradbami na Velikem trgu izstopa stavba v obliki puščice, ki je verjetno služila kot observatorij. Kasneje so Monte Alban uporabljali Miksteki za pokopavanje plemstva z razkošnim zlatim nakitom. V nadaljevanju poti si boste v kraju El Tule ogledali več kot 2000 let staro cipreso na dvorišču tamkajšnje cerkve. Cipresa ni veličastna samo zaradi starosti, temveč tudi zaradi višine, saj meri kar 40 m, obseg debla meri 42 m, temu primerna pa je tudi krošnja drevesa. Po ogledu
vožnja proti zemeljski ožini Tehuantepec, kjer le 200 km loči obalo Pacifika od Atlantskega oceana. Med vožnjo boste uživali v razkošnem pogledu na nasade agave, ki jo uporabljajo za izdelovanje pijače mezcal s črvom. Občudovali boste s kaktusi zaznamovano gorsko verigo Sierra Madre del Sur in subtropsko pokrajino z bogato vegetacijo. Prihod v Tehuantepec in prenočevanje.

7. dan: TEHUANTEPEC–EL SUMIDERO–SAN JUAN CHAMULA–SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS (400 km) / zajtrk
BARVITE VASI CHIAPASA IN EDINSTVENI OBREDI
Po zajtrku vožnja v notranjost dežele proti provinci Chiapas. S čolnom si boste ogledali kanjon Sumidero, ki je eden najglobljih kanjonov sveta (900 m). Tam se prepleta bogat svet živalstva z indijanskimi legendami. Vožnjo boste nadaljevali do kraja San Juan Chamula, kjer so Indijanci prilagodili krščansko vero poganskim obredom. Še dandanes s pomočjo riganja izganjajo slabe duhove iz telesa, ženske vzdržujejo moške, tla cerkva pa pokrivajo z borovimi iglicami, da boga ne zebe v noge. Prenočevali boste v kraju San Cristobal de las Casas v središču province Chiapas.

8. dan: SAN CRISTOBAL–AGUA AZUL–PALENQUE (200 km) / zajtrk
ŽIVAHNA JUTRANJA INDIJANSKA TRŽNICA
Po zajtrku krajši ogled živahnega San Cristobala de las Casas, ki slovi po bogati tržnici, ki jo obiskujejo Indijanci iz okoliških krajev. Vožnja do slapov Agua Azul, kjer se boste lahko tudi osvežili v modri vodi. Prihod v Palenque, nastanitev v hotelu v kraju ali okolici in prenočevanje.

9. dan: PALENQUE–CAMPECHE (360 km) / zajtrk
MAJEVSKE PALAČE V TROPSKEM GOZDU
Po zajtrku ogled izgubljenega mesta ponosnih vladarjev Majev – Palenque. Sredi smaragdno zelenega gozda stojijo palače in templji, piramide in stavbe nekdaj ponosnega mesta. Izrednega pomena je leta 1951 odkrita grobnica vladarja Pakala pod Svetiščem napisov (620 hieroglifov). Majevski vladar Pakal je bil pokopan z zbirko dragocenega okrasja ter znamenito posmrtno masko iz 200 kosov žada, vdelanih v lesen model. Vožnja skozi veliko ravnino v Campeche. Vmesni postanki in spoznavanje življenja današnjih prebivalcev, potomcev Majev. Prenočevanje v kraju Campeche.

10. dan: CAMPECHE–KABAH–UXMAL–MERIDA (250 km) / zajtrk
RAVNINA JUKATANA IN “BELO ZLATO” MERIDE
Po zajtrku vožnja do manjšega majevskega mesta Kabah, znanega po Templju mask. Na templju je pribl. 300 mask boga dežja – Chaca. Le nekaj minut vožnje od tam boste obiskali nekdaj veličastno mesto Uxmal, katerega ime pomeni trikrat zgrajen. Na vhodu vas bo prevzela ovalna Čarovnikova piramida, ki je bila po legendi postavljena v eni sami noči. Ogledali si boste Nunski četverokotnik, Guvernerjevo palačo ter se povzpeli na Veliko piramido, od koder je lep razgled na poraščeno ravnino Jukatana. Popoldan prihod v Merido, ogled mesta, kjer je duh kolonialne španske province še vedno del vsakdanjika in kjer še danes po mestu vozijo kočije. Prenočevanje.

11. dan: MERIDA–CHICHEN ITZA–CANCUN (330 km) / zajtrk, večerja
CHICHEN ITZA – MAJEVSKI KOLEDAR V ARHITEKTURI EL CASTILLA
Po zajtrku vožnja in ogled znamenitega najdišča Chichen Itza, ki so ga ob naravnem vodnjaku v 8.–9. st. zgradili Maji, v 10. st. pa razširili Tolteki. Sprehodili se boste skozi obe polovici nekdanjega mesta, si ogledali najpomembnejše stavbe, med katere spadajo: El Castillo (grad) – ki predstavlja majevski koledar v kamenju, Tempelj vojščakov, Caracol (polž) – deloval je kot observatorij, ter eno izmed največjih igrišč za znamenito igro z žogo, ki vam bo s pomočjo reliefov pomagalo odstraniti tančico skrivnosti igranja in pomena igre. Popoldne prihod v Cancun, turistično središče Mehike ob Karibskem morju, zgrajeno na koralnem otoku. Nastanitev in prenočevanje.

12. dan: CANCUN / All Inclusive
TURKIZNO MORJE RIŠE PODOBE NA PEŠČENI PLAŽI
Dan bo namenjen počitku na peščenih plažah, potepanju ali zadnjim nakupom v Mehiki. Prenočevanje.

13. dan: CANCUN–CIUDAD DE MEXICO–EVROPA / zajtrk
ZADNJI POGLEDI NA DEŽELO IZ ZRAKA
Po zajtrku prevoz do letališča v Cancunu in let v Ciudad de Mexico, nato let proti Evropi. Nočni let.

14. dan: EVROPA–BENETKE
POGREŠAM TE, MEHIKA
Prihod na eno od evropskih letališč in let v Benetke. Za doplačilo organiziran avtobusni prevoz v Ljubljano.

WPID: 30497
V ceno je vključeno
 • navedeni letalski prevozi v ekonomskem razredu
 • letališke, varnostne pristojbine in dodatek za gorivo
 • prevozi s klimatiziranimi avtobusi
 • nočitve z zajtrki v hotelih 3*in 4* v dvoposteljnih sobah
 • obroki po programu
 • ogledi z lokalnimi angleško govorečimi vodniki
 • vstopnine za oglede kot je navedeno v programu
 • slovensko vodenje in organizacija potovanja

V ceno ni vključeno

 • navedena doplačila
 • pijače pri obrokih
 • izleti in druge storitve po osebnih naročilih

Popusti

 • 97 EUR za tretjo osebo v triposteljni ali dvoposteljni sobi z dodatnim ležiščem
Obvezna doplačila
Ob prijavi:
 • obvezno doplačilo pri udeležbi manj kot 15 oseb 250,00 EUR/osebo
Na kraju samem: (vodniku na poti)
 • napitnine lokalnim vodnikom in voznikom pribl. 45 EUR
 • izstopne pristojbine iz Mehike in ostale pristojbine plačljive na kraju samem pribl. 25 USD
Dodatna ponudba
Doplačila ob prijavi:
 • dodatna nočitev ALL v 1/2 sobi v Cancunu pribl. 90,00 EUR/osebo
 • enoposteljna soba 320,00 EUR/osebo
 • prevoz Ljubljana - Benetke - Ljubljana (v kolikor je vrnitev s skupino, sicer se obračuna individualna cena prevoza) 75,00 EUR/osebo

Opozorilo
 • zaradi prilagajanja letalskim prevozom in v primeru nepredvidenih okoliščin si pridržujemo pravico do zamenjave krajev nastanitev in ogledov med potovanjem oz. do spremenjenega, vendar vsebinsko neokrnjenega programa

Ugodnosti Kompasovega programa zvestobe!
Pri spletnih rezervacijah lahko zbirate točke in koristite popuste in ugodnosti KompasPlusa.

več o KompasPlusu in e-pristopnici

Oglejte si tudi
12. februar - 14 dni  
od 2.270,00   EUR
25. april - 10 dni  
od 1.990,00   EUR
25. april - 12 dni  
od 2.355,00   EUR