Za pravilno delovanje portala morate imeti vključen javascript! Kliknite tukaj.

Kratek opis potovanja

Bogastvo keltske kulture in zamaknjenost v naravne lepote najlepše prideta do izraza v primerjavi dveh dežel. Škotska in Irska vas vabita!

Destinacija

Zahodna Evropa / Irska

Osnovni podatki o potovanju

Datumi odhodov: 19.7., 3.9.

Čas potovanja: 8 dni / 7 noči
Najmanjše št. potnikov: 20


Številka produkta: 10969
Prevoz: letalo

ŠKOTSKA je dežela hribovitih pobočij, ovc in kakovostne volne, svetovno znanih vrst viskija in predvsem pravljičnih gradov, kjer še vedno živijo škotski lordi, nekaj mesecev v letu pa vrata svojih gradov odpro tudi obiskovalcem.

SMARAGDNI OTOK IRSKA se lesketa v »40-ih odtenkih zelene barve«, kot je naslov znane pesmi, ki opeva Irsko. Dežela je živi muzej bogate keltske dediščine, ki jo je nasledila krščanska kultura s številnimi samostani in dala deželi njen simbol - triperesno deteljico. Pravo vsebino obiska Irske pa dajo šele njeni ljudje s svojo prijaznostjo, dobro voljo in kreativnostjo. Irska vam kliče Failte - dobrodošli!


VRHUNCI POTOVANJA: Škotsko višavje s pravljično pokrajino in osupljivimi gradovi–viktorijanski in delavski Glasgow–škotski Edinburg s skrivnostno Kraljevo miljo in mogočnim gradom–Belfast z veličastno viktorijansko arhitekturo–Dublin s Tempel Barom–strme pečine vzhodne obale pokrajine Antrim–edinstveni Velikanov prehod–škotski in irski večer–pokušina pravega viskija in irskega temnega piva


Program potovanja

1. dan: LJUBLJANA-EDINBURG
Let z ljubljanskega ali z enega bližnjih letališč. Odhod letala proti Edinburgu ali Glasgowu. Po pristanku vožnja z avtobusom do hotela v Edinburgu in nastanitev. Za manj utrujene morda še sprehod po skrivnostni Kraljevi milji in obisk značilnega škotskega puba pod grajskim hribom. Prenočevanje.

2. dan: EDINBURG / zajtrk
Po zajtrku ogled škotske prestolnice. Vožnja z avtobusom do razgledne točke Calton Hill, od koder se vam škotska prestolnica prikaže v vsej svoji razsežnosti. Obisk kraljičine rezidence Holyrood in sprehod skozi številne sobane, od spalnice Marije Škotske do nenavadne galerije s portreti škotskih vladarjev. Sledi ogled mogočnega edinburškega gradu, starograjskih zaporov in muzeja, kjer hranijo škotska kraljeva znamenja. Obisk trgovine in muzeja volnenih izdelkov. Zvečer možnost doživetja odličnega škotskega večera (doplačilo), kjer boste ob glasbi in plesu spoznali kulturo in kulinariko gostoljubnih Škotov. Obeta se vam nepozaben večer. Prenočevanje.

3. dan: EDINBURG-QUEENSFERRY-KAMEN USODE IN PALAČA SCONE-PITLOCHRY-INVERNESS / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja proti okrožju Perthshire, s postankom v zanimivem viktorijanskem pristanišču Queensferry, kjer navduši znameniti železniški most prek ustja reke Forth. Na posesti grofov Mansfield se bohoti palača Scone. Ogled palače, kjer se boste vživeli v življenje današnjih grofov. Pri dvorcu je replika Kamna usode, kjer so nekdaj kronali škotske kralje. Vožnja do geografskega središča Škotske, Pitlochrya, prikupnega mesteca kjer boste imeli čas za kosilo. Nadaljevanje poti skozi Višavje do prestolnice severa Škotske, Invernessa. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

4. dan: INVERNESS-JEZERO NESS-GRAD URQUHART-FORT AUGUSTUS-NARODNI PARK TROSSACHS-JEZERO LOMOND-LUSS-GLASGOW / zajtrk, večerja
Zajtrk. Sprehod skozi mestno središče do gradu Inverness, kjer so leta 1921 podpisali pogodbo o »delitvi« otoka Irska. Vožnja vzdolž Kaledonskega kanala ob skrivnostnem ledeniškem jezeru Ness, kjer domuje pošast Nessie. Ogled razvalin gradu Urquhart, kjer se z malo sreče morda z Nessie tudi fotografirate. Postanek v mestecu Fort Augustus, na južnem delu jezera Ness, kjer je glavna atrakcija dvigovanje in spuščanje zapornic na kanalu Side. Popoldne nadaljevanje poti po Veliki soteski do jezera Loch Lomond, opevanega v številnih škotskih pesmih. Sprehod skozi Luss, najbolj urejeno vasico na Škotskem. Vožnja proti Glasgowu, drugemu največjemu mestu britanskega imperija v času vladavine kraljice Viktorije. Nastanitev, večerja in prenočevanje.

5. dan: GLASGOW-AYR-ALLOWAY STRANRAER-BELFAST / zajtrk, večerja
Po zajtrku krožni ogled mesta: mimo Kelvinovega parka in najstarejše univerze na Škotskem vožnja do katedrale Sv. Munga, zaščitnika Glasgowa in ob nabrežjih reke Clyde do Jurijevega trga. Sprehod skozi »mesto trgovcev«. Zgodaj popoldne vožnja proti zahodni škotski obali, skozi nekdanjo grofijo Ayrshire do letovišča Ayr in postanek v Allowayu, kjer se je rodil škotski romantični pesnik Robert Burns. Nadaljevanje poti do pristanišča Stranraer in vožnja s trajektom po Irskem morju do Belfasta. Večerja na trajektu. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.

6. dan: BELFAST-GRAD DUNLUCE-CARRICK-A-REED-VELIKANOV PREHOD-BELFAST / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja v grofijo Antrim ob spektakularni obali, kjer se soteske »odpirajo« Severnemu morju. Postanek ob viseči brvi, Carrick-a-Reed; iz vrvi spletena brv z deskami. Po adrenalinski hoji čez brv pa nadaljevanje poti do največje naravne znamenitosti - Velikanovega prehoda. Doživeli boste tudi razvaline osupljivega gradu Dunluce, ki se bohotijo na pečini ob morju. Še ogled destilarna viskija, degustacija in vrnitev v Belfast. Krožni ogled mesta, ustavili se boste pri Mestni hiši, se zapeljali mimo obnovljenih pristaniških pomolov, kjer so zgradili »nepotopljivi« Titanik do zgradbe severnoirskega parlamenta Stormont ter mimo delavskih četrti protestantov in katolikov. Vrnitev v hotel, večerja in prenočevanje.

7. dan: BELFAST-DUBLIN / zajtrk
Zajtrk. Nadaljevanje potovanja proti Republiki Irski in njeni prestolnici Dublinu. Ogled mesta: popeljali se boste ob bregovih reke Liffey, skozi Park Phoneix, največji mestni park. Videli boste katedralo Sv. Patricka, zaščitnika Ircev in si ogledali slavni Trinity College, kjer v zakladnici stare knjižnice hranijo rokopis - Book of Kells in ostale starodavne zapise. Za lepši dan si boste lahko ogledali muzej Guinness Storehouse in »žametno zlato« pivo Guinness tudi pokusili. Prevoz do hotela in nastanitev. Zvečer morda še sprehod skozi živahni Temple Bar in doživetje irske družabnosti z večerjo ob živi glasbi (doplačilo). Prenočevanje.

8. dan: DUBLIN-LJUBLJANA
Po zajtrku prosto, v kolikor bo čas dopuščal. Prevoz do letališča Dublin in let proti Ljubljani oz. enemu od bližnji letališč. V kolikor bo let na eno bližnjih letališč, bo organiziran avtobusni prevoz do Ljubljane.

WPID: 17645
V ceno je vključeno
 • navedeni letalski prevozi v ekonomskem razredu
 • letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo
 • avtobusni in ladijski prevozi po programu
 • 7 prenočevanj z zajtrki v dvoposteljnih sobah v hotelih 3*
 • 4 večerje
 • slovensko vodenje
 • organizacija potovanja
 • DDV
Popusti
 • 10 % do 12 let starega otroka v spremstvu dveh odraslih oseb
 • 45,00 EUR popust za tretjo odraslo osebo (v spremstvu dveh odraslih oseb)
Obvezna doplačila
Ob prijavi:
 • obvezno doplačilo pri udeležbi manj kot 40 oseb 200,00 EUR/osebo
Dodatna ponudba
Doplačila ob prijavi:
 • škotska večerja s folkloro v Edinburgu 85,00 EUR/osebo
 • enoposteljna soba 235,00 EUR/osebo
 • irska večerja s folkloro v Dublinu 55,00 EUR/osebo
 • vstopnine (palača Holyrood v Edinburgu, grad Edinburg, palača Scone, grad Urquhart, Carrick−a−reed, Giants’ Causeway, distilarna viskija, Trinity College, Guinness Store House) 130,00 EUR/osebo
Odkrita beseda
 • Zaradi prilagajanja letalskim prevozom, v primeru nepredvidenih okoliščin in izrednih dogodkov si pridržujemo pravico do zamenjave ogledov med potovanjem in prilagoditve krajev nastanitev. Program bo ostal vsebinsko neokrnjen.
 • V primeru letov iz/do Benetk, Gradca ali drugih bližnjih letališč, bo do tja organiziran prevoz (že vključen v ceno).

Ugodnosti Kompasovega programa zvestobe!
Pri spletnih rezervacijah lahko zbirate točke in koristite popuste in ugodnosti KompasPlusa.

več o KompasPlusu in e-pristopnici

Oglejte si tudi
22. julij - 8 dni  
od 1.330,00   EUR
21. september - 4 dni  
od 209,00   EUR
27. september - 5 dni  
od 245,00   EUR