Domov | Potovanja | Afrika | Etiopija

Kratek opis potovanja

Pridružite se nam na najbolj doživetem potovanju skozi lepote druge najbolj poseljene države v Afriki. Na mogočnih planjavah severa se bomo družili z opicami Gelada, poizkusili odlično kavo Addis Abebi, skozi sprehod doživeli svežino in mogočnost slapov Modrega Nila ter spoznali zgodovino v skalo vklesanih cerkva v Lalibeli. Nato pa nas čaka potovanje skozi mavrico izkušenj, ki jih tkejo ljudstva Južne Etiopije in kjer z obiskom vasi in plemen spoznamo bogastvo obrazov ter mogočne države.

Destinacija

Afrika / Etiopija

Osnovni podatki o potovanju

Datumi odhodov: 22.2., 25.4., 27.6.
Čas potovanja: 16 dni / 13 noči
Čas za prijavo: do 60 dni pred odhodom
Najmanjše št. potnikov: 10
Vizum: je potreben za Etiopijo (pridobite ga na kraju samem)
Številka produkta: 20960
Prevoz: letalo

Program potovanja

1. dan: LJUBLJANA/BLIŽNJE LETALIŠČE –DUNAJ–ADDIS ABEBA / obroki na letalu
Polet z ljubljanskega ali katerega izmed bližnjih letališč (prevoz do letališča za doplačilo) preko enega izmed mednarodnih letališč proti Addis Abebi. Nočni let.

2. dan: ADDIS ABEBA / večerja
Zjutraj pristanek na letališču v Addis Abebi. Po opravljenih carinskih postopkih vas bo sprejel lokalni predstavnik. Nato prevoz do hotela, da se osvežite. Popoldan obisk ene od vasi v bližini mesta ter srečanje z lokalnimi prebivalci ljudstva Oromo. Zvečer večerja v eni izmed restavracij s tradicionalno hrano ter pestrim programom plesov iz različniih delov Etiopije. Nastanitev in prenočevanje.

3. dan: ADIS ABEBA – BAHIRDAR/ zajtrk, večerja
Po zajtrku prevoz na letališče ter let proti severu, v predel Bahirdar ob jezeru Tana. Obisk boste pričeli s plovbo po jezeru do polotoka Zeghie, kjer bomo obiskali čudovito poslikane cerkve samostana Azwa Maryam, ki se skrivajo v majhnem gozdičku. Obiskali boste tudi samostan Bete Maryam, v prevodu »Marijina hiša«, ki je eden najstarejših in tudi najbolj veličastnih samostanov na polotoku. Notranjost samostana je poslikana od tal do stropa. Sledilo bo kosilo in popoldan vožnja do slapov Tisisat, imenovanih tudi »slapovi Modrega Nila«, reke, ki predstavlja osnovo za življenje Sudancem in Egipčanom. Od parkirišča do slapov je pribl. 30 min hoje, nato pa bo čas za uživanje v naravnih lepotah. Po povratku v Bahirdar še krajši ogled mesta ter obisk lokalne tržnice, nato pa vožnja v hotel. Nastanitev, večerja in prenočevanje.

4. dan: BAHIRDAR–GONDER / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja severno od jezera Tana proti mestu Gonder. Na poti postanek ob ostankih gradu Guzara, nekdaj mogočne utrdbe z obrambnimi stolpi, postavljene v 16. stoletju. Po prihodu v Gonder kosilo ter popoldan obisk grajskega območja, kjer stojijo srednjeveški gradovi številnih etiopskih kraljev in kraljic. Poleg gradov boste obiskali tudi cerkev Debre Birham Selasie z neverjetnimi stenskimi poslikavami. Ustavili se boste tudi v kopelih kralja Fasilidasa ter se proti večeru nastanili hotelu v Gonderju. Večerja in prenočevanje.

5. dan: GONDER–GOROVJE SEMIEN–GONDER / zajtrk, večerja
Dan namenjen občudovanju veličastnega gorovja Semien, ki velja za eno najmogočnejših naravnih predelov Etiopije. Z najvišjim vrhom Ras Dashen (4.550 m) se dviguje na planoti dobrih 2.000 m nad okoliškim nižavjem. Ustavili se boste tudi v stari vasici črnih židovskih naseljencev. Večino dneva boste preživeli v gorovju Semien okrog kampa Sankamber, kjer boste imeli tudi piknik kosilo. Mogočne poglede z vrha na okoliško nižavje dopolnjuje možnost opazovanja bradatih jastrebov, ki se prehranjujejo skoraj izključno s kostmi. Sprehodili se boste do slapov Jimbar, od koder se odpira čudovit pogled na dolino. Slapovi, visoki več kot 500 m, so eni najvišjih v tem delu Afrike. Pozno popoldan povratek v Gonder ter večerja v hotelu. Prenočevanje.

6. dan: GONDER–LALIBELA / zajtrk, večerja
Po zajtrku prevoz do letališča ter let do Lalibele, enega najsvetejših romarskih centrov v Etiopiji. Etiopija je bila ena prvih civilizacij, ki so v 4. st n. š. sprejele krščanstvo. Obiskali boste kapelo Svetega odrešenika ter Marijino kapelo, triladijsko cerkev s poslikanimi stebri, ki prikazujejo podobe konca sveta. Sledil bo obisk kapele Devic, kapele Križa ter na koncu dvojna cerkev Debre Sina in Golgota, kjer hranijo posmrtne ostanke kralja Lalibele. Kosilo in nato popoldanski obisk druge skupine v skalo vklesanih cerkva: kapela Gabrijela in Rafaela, kapela Merquoris ter Emanuelova kapela, postavljena v aksumitskem stilu pozne antike. Po končanem obisku vožnja do hotela, nastanitev, večerja in prenočevanje.

7. dan: LALIBELA–ADDIS ABEBA / zajtrk, kosilo, večerja
Po zajtrku prosto do odhoda na letališče ter let proti Addis Abebi. Po pristanku kosilo v eni od mestnih restavracij. Sledil bo ogled mesta z vožnjo na goro Entoto, ki ponuja panoramski pogled na mesto. Ustavili se boste v Narodnem muzeju, kjer hranijo okostje Lucy, staro 3,2 milijona let in velja za najbolje ohranjen skelet avstralopitka, zgodnjega prednika današnjega človeka. Ustavili se boste tudi v cerkvi Svete trojice ter na trgu v središču mesta. Popoldanski povratek v hotel, večerja in prenočevanje.

8. dan: ADDIS ABEBA–ARBA MINCH / zajtrk, večerja
Zajtrk in vožnja v Arba Minch, ki leži ob dveh jezerih, med katerima se razprostira eden najbolj bogatih narodnih parkov v Etiopiji. Peljali se boste skozi provinco Hossana, kjer boste videli način življenja prebivalcev v značilnih slamnatih, okroglih hišah. Prav gotovo vas bo navdušil pogled na jezeri Abaya in Chamo, kjer je tudi eno najbolj zelenih in rodovitnih območij Etiopije. Jezero Chamo je naravni habitat krokodilov, ki spadajo med največje na svetu. Nastanitev v hotelu ali lodžu in prenočevanje.

9. dan: ARBA MINCH–JEZERO CHAMO / zajtrk, večerja
Po zajtrku se boste odpravili na vožnjo po jezeru Chamo kjer boste videli pelikane, povodne konje in krokodile velikane, ki živijo na bregovih jezera. Popoldan boste obiskali vas Chenca, kjer vam bodo predstavniki naroda Dorze prikazali njihov način življenja in pletenja, ki je značilen za to vas. Vrnitev v lodž oz. hotel, večerja in prenočevanje.

10. dan: ARBA MINCH–TURMI / zajtrk, večerja
Po zgodnjem zajtrku odhod proti dolini reke Omo. Na poti se boste srečali s plemeni doline Omo. Ta predel Etiopije lahko opredelimo kot en velik odprt muzej. Tam živi več kot dvajset plemen, v nekaterih od njih na tisoče ljudi, v drugih manj kot 500, vendar je kultura vsakega plemena resnična in edinstvena. Proti večeru prihod v Turmi, prelepo vasico na skrajnem jugu doline Omo, ki svojo izoliranost nadomesti s številom tradicionalnih domovanj plemena Hamer. Nastanitev v lodžu, večerja in prenočevanje.

11. dan: TURMI–MURULLE–TURMI / zajtrk, večerja
Po zajtrku se boste podali do vasi Murulle. Na poti se vam bo odprl pogled na zanimivo savano, kjer je moč videti številne gazele, antilope in raznovrstne ptice. Srečali se boste s predstavniki plemena Karo, ki svoja telesa okrašuje z različnimi vzorci in brazgotinami, kjer ima vsak ornament svojo simbolno vrednost. Nato se boste odpravili na ogled tradicionalnih domovanj plemena Hamerjev. Njihova dekleta so znana po svoji lepoti, predvsem pa po neverjetnih pričeskah, ki si jih pred poroko utrdijo in barvajo z živo rdečim blatom. Večerja in prenočevanje v lodžu ali hotelu.

12. dan: TURMI–JINKA / zajtrk, večerja
Zajtrk. Vaše potovanje se bo ta dan obrnilo proti severu. Srečevali se boste s plemeni, kot so Benna, pol nomadsko pleme, ki se v času suhe dobe premika s svojimi čredami v iskanju vode in hrane. Po svoji kulturi in jeziku so tesno povezani s sosednjo Kenijo. Obiskali boste tudi vasico plemena Ari, ki ima veliko rodovitne zemlje in črede živine. Ženske prodajajo izdelke iz gline in nosijo krila iz bananovcev, imenovanih enset. Pozno popoldne prihod v mesto Jinka, ki bo prva večja naselbina po nekaj dneh. Večerja in prenočevanje v hotelu.

13. dan: JINKA–MAGO–MURSI–KONSO / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja v narodni park Mago, ki velja za enega najbolj neokrnjenih in divjih v tem delu Afrike. Pleme Mursi je nilosaharskega izvora in so večinoma pastirji, ki še vedno živijo zelo prvobitno. Zagotovo pa so najbolj znani po okroglih ploščah iz lesa ali gline, ki si jih ženske vstavljajo v spodnjo ustnico, kar je tudi njihov zaščitni znak in merilo lepote. Odpeljali se boste do Konsa, kjer boste obiskali zanimivo tržnico. Nastanitev, večerja in prenočevanje v lodžu.

14. dan: KONSO–IRGALEM / zajtrk, večerja
Po zgodnjem zajtrku se boste odpeljali proti Irgalemu, prestolnici province Sidamo, ki je dobila ime po etnični skupini Sidama. Ob poti boste opazovali obsežne plantaže kave in življenje prebivalcev, ki se preživljajo pretežno z vzrejo plemenskih kamel in gojenjem kave. Nastanitev v lodžu, skritem v džungli, kjer boste zvečer morda doživeli tudi hijene. Prenočevanje.

15. dan: IRGALEM–NP ABJATA SHALLA–ADDIS ABEBA–MEDNARODNO LETALIŠČE / zajtrk, večerja
Po zajtrku boste najprej obiskali ribjo tržnico v Awasi. Vožnja v narodni park Abjata Shalla, ki je pravi raj za ornitologe, saj tam domuje pribl. 150 različnih vrst ptic (beli pelikani, plamenci, ibisi …). Ogledali si boste tudi tople vrelce in jezeri Zeway in Koka. Nadaljevanje vožnje do Debrezaita, do kraterskih jezer Hora in Bishofu. Potovanje po Etiopiji boste zaključili v Adis Abebi, kjer boste lahko opravili še zadnje nakupe. Po večerji prevoz na letališče in nočni let.

16. dan: MEDNARODNO LETALIŠČE–LJUBLJANA ali bližnje letališče / obroki na letalu
Nadaljevanje leta proti Ljubljani (ali kateremu izmed bližnjih letališč npr. Benetke, Zagreb). V kolikor boste prispeli na katero drugo letališče, bo za doplačilo organiziran prevoz do Ljubljane.

WPID: 18193
V ceno je vključeno
 • letalski prevoz po programu v ekonomskem razredu z vključenimi letališkimi pristojbinami
 • vsi avtobusni in druge prevozi po programu
 • nastanitev v dvoposteljnih sobah v lodžih in hotelih 3*-4*
 • obroki kot navedeno v programu
 • vse vstopnine po programu
 • slovensko vodenje ves čas potovanja
 • organizacija potovanja

Cena ne vklučuje

 • storitev, ki so navedene v doplačilih
 • storitev po posebnih naročilih
 • napitnine za šoferje in lokalne vodnike (pribl. 60 $)
 • plačila za fotografiranje in snemanje
Obvezna doplačila
Ob prijavi:
 • obvezno doplačilo pri udeležbi manj kot 20 oseb 320,00 EUR/osebo
Na kraju samem: (vodniku na potovanju)
 • napitnine vodnikom in voznikom pribl. 60 USD
 • etiopski vizum pribl. 50 USD
Dodatna ponudba
Doplačila ob prijavi:
 • enoposteljna soba 450,00 EUR/osebo
 • povratni prevoz na letališče Benetke 75,00 EUR/osebo
Vizum
 • Za državljane Republike Slovenije je za vstop v Etiopijo s slovenskim potnim listom je potreben vizum. Ureja se prek agenta v Etiopiji in se ga pridobi ob vstopu v državo.
Odkrita beseda
 • V Etiopiji so v nekaterih krajih na določene dneve tradicionalne pisane tržnice, kolikor boste imeli srečo in prispeli na dan, ko bo tržnica, bomo ta dan program prilagodili obisku tržnice in morda kateri drugi izlet izpustili.
Cepljenja/zdravila

Rumena mrzlica

 • Del Etiopije, kjer boste potovali, velja za območje rumene mrzlice. V kolikor ste se v preteklosti že cepili proti rumeni mrzlici, vam potrdilo velja za vse življenje (rumena mednarodna cepilna knjižica). V kolikor se še niste cepili oz ste se cepili pred letom 2005 in ne najdete cepilne knjižice, se morate cepiti ponovno, ker NIJZ ne hrani podatkov o cepljenju pred letom 2005. Več info na www.nijz.si/sl/rumena–mrzlica.

Malarija

Del dežele, pod nadmorsko višino 2.000m je izpostavljen malariji zato je priporočljivo jemanje antimalarikov. NIJZ priporoča Malarone kot najblažjo obliko antimalarika s hkrati najkrajšim obdobjem uporabe. Več info na www.nijz.si/sl/malarija.

Opozorilo

Zaradi prilagajanja letalskim prevozom in v primeru nepredvidenih okoliščin si pridržujemo pravico do zamenjave krajev nastanitev in ogledov med samim potovanjem oz. do spremenjenega, vendar vsebinsko neokrnjenega programa.


Ugodnosti Kompasovega programa zvestobe!
Pri spletnih rezervacijah lahko zbirate točke in koristite popuste in ugodnosti KompasPlusa.

več o KompasPlusu in e-pristopnici

Oglejte si tudi
22. februar - 8 dni  
od 1.995,00   EUR
8. marec - 8 dni  
od 849,00   EUR
16. februar - 8 dni  
od 969,00   EUR