Predlogi za alternativne mejne prehode s Hrvaško
01 2006 205
Za pravilno delovanje portala morate imeti vključen javascript! Kliknite tukaj.
Domov > Hrvaška > Alternativni mejni prehodi za prestop meje s Hrvaško
 
 

Alternativni mejni predlogi

Mejni prehod Podgorje/Jelovice: alternativa za hrvaško Istro in zahodno obalo Kvarnerja ( Opatija, Mošćenička Draga …) . Toda pozor: med 1. junijem in 31. avgustom je ta mejni prehod zaprt med polnočjo in šesto uro zjutraj , v drugih letnih časih pa tudi med 22. in 24. uro! Kako do tja: primorsko avtocesto zapustite na izvozu Črni Kal in sledite smerokazom Podgorje. Ko mimo železniškega prehoda pridete v Podgorje , ostanite na prednostni cesti ( ni smerokazov ) na koncu vasi se cesta zoži in začne vzpenjati. Manj kot tri kilometre vas potem še loči od mejnega prehoda , ki je v nočnem času zaprt.

Mejni prehod Babno Polje/Prezid: alternativa za severno jadranske otoke , lepa , a časovno precej daljša pot skozi osvežujoči Gorski kotar. Kako do tja: primorsko avtocesto zapustite na izvozu Unec in se mimo Cerknice zapeljete do Bloške Police, kjer ne nadaljujete več proti Sodražici po cesti 212 , temveč zavijete desno proti Ložu in Starem trgu pri Ložu ( cesta 213). Od tam naprej je že povsod opremljeno s smerokazi za Babno Polje, kjer se cesta 213 konča.

Mejni prehod Petrina/Brod na Kupi je marsikdaj najboljša izbira za pot do Severno jadranskih otokov. Po prehodu meje in vzponu do Delnic je do hrvaške avtoceste proti Reki ali Zagrebu in Splitu le še nekaj ovinkov. Ta mejni prehod sicer spoznava vedno več ljudi, a za zdaj učinkoviti policisti še vedno uspešno kljubujejo povečanemu prometu na tem mejnem prehodu in so zastoji na njem še vedno bolj izjema kot pravilo.
Kako do tja: cesta 106 se začne pri avtocestnem izvozu pri ljubljanskem mestnem predelu Rudnik in pelje mimo Škofljice , Velikih Lašč, Ribnice in Kočevja naravnost na mejni prehod Petrina. Če pa ne bi želeli peljati skozi Kočevje, nekoliko manjša cesta 655 se nekaj kilometrov za Ribnico odcepi proti Gotenici in Kočevski Reki, od koder so po cesti 654 pride do vasi Štalcerji , kjer je mogoče nadaljevati po cesti 106. Števec kilometrov ne bo zaznal neke pomembnejše razlike , če se zapeljete čez Gotenico namesto čez Kočevje